Τεχνολογία

Ίλον Μασκ: Τελευταία προειδοποίηση από ΕΕ

Τελευταία προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες για αποτυχία καταπολέμησης επικίνδυνου περιεχομένου, αναμένεται να λάβει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) του Ίλον Μασκ, στην τρίτη επίδειξη δύναμης από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Big Tech τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε τελικά να ανοίξει τον δρόμο για πρόστιμα ύψους 6% επί των εσόδων του Χ, είναι πιθανό να ανακοινωθεί από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι το Χ δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να αντιμετωπίσει τα προκαταρκτικά πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρχή θα μπορούσε να προχωρήσει σε επίσημη απόφαση πριν από το τέλος του έτους. Μετά από αυτό, η εταιρεία ενδέχεται να βρεθεί αντιμετωπίσει με υψηλά χρηματικά πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

Πόλεμος EE – Big Tech: Γιατί η Κομισιόν κυνηγά τους τεχνολογικούς γίγαντες

Προειδοποιητική βολή προς τον Ίλον Μασκ

Η προειδοποιητική βολή κατά του X ακολουθεί την έναρξη έρευνας από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Οι θεματοφύλακες των Βρυξελλών έχουν κάνει έρευνες σχετικά με τον χειρισμό περιεχομένου της πλατφόρμας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνες για τη Meta Platforms Inc., την AliExpress και το TikTok της ByteDance Ltd.

Η επιτροπή είπε ότι οι διαδικασίες της κατά του Χ βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για το επόμενο βήμα. Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο DSA της ΕΕ και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, ή DMA, είναι δύο πρόσφατα θεσπισμένοι νόμοι που στοχεύουν στις πιο ισχυρές διαδικτυακές πλατφόρμες. Η ΕΕ έχει τώρα εντείνει την επιβολή των νέων εξουσιών της.

Ο DSA έγινε νομικά εκτελεστός τον περασμένο Αύγουστο, καθορίζοντας κανόνες περιεχομένου για πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, διαδικτυακές αγορές και καταστήματα εφαρμογών. Αναγκάζει τους ιδιοκτήτες τους να περιορίσουν την παραπληροφόρηση και το απαράδεκτο περιεχόμενο, όπως ρητορική μίσους, τρομοκρατική προπαγάνδα και διαφημίσεις για μη ασφαλή παιχνίδια.

Ο κανονισμός DMA τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαρτίου, πλήττοντας τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με μια ευρεία λίστα με τα dos and don’t που βασίζονται σε δεκαετίες αντιμονοπωλιακής επιβολής στην ψηφιακή οικονομία. Ο στόχος είναι να σταματήσει η καταχρηστική συμπεριφορά προτού επικρατήσει και να επιτραπεί στους ψηφιακούς κολοσσούς να κυριαρχήσουν στις αγορές. Η ΕΕ μόλις εξέδωσε επίσημες προειδοποιήσεις προς την Apple Inc. και τη Meta σχετικά με φερόμενες αθέμιτες πρακτικές βάσει του DMA.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις