ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα: Η ανάδειξη της αξίας των αγροτικών προϊόντων στο επίκεντρο εκδήλωσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας (φωτό – βίντεο)

Η ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων αναφορικά με τους ισχυρισμούς υγείας αποτέλεσε το επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα, το πρωί της Πέμπτης η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, με τίτλο «Επιβεβαιώνοντας την αξία των αγροτικών προϊόντων μας», όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος για τα προϊόντα: Ακτινίδιο Πιερίας ΠΓΕ, Αμύγδαλο περιοχής Συκουρίου, Μήλο Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ, Πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων ΠΟΠ, Φασόλια Πρεσπών ΠΓΕ, Αβοκάντο Χανίων Κρήτης, Αποξηραμένα Σύκα Μεσσηνίας, Μαύρη Σταφίδα Κορίνθου, ενώ ακολούθησε συζήτηση για το πώς μπορούν οι παραγωγοί και οι αγροεπιχειρηματίες των προϊόντων αυτών να αξιοποιήσουν εμπορικά τα χαρακτηριστικά τους.

Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά τοπικά προϊόντα είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Ωστόσο η εμπειρική γνώση δεν επαρκεί, είναι αναγκαίο τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά που τα διακρίνουν να μπορούν να τεκμηριωθούν επιστημονικά.

Με επιβεβαιωμένους τους ισχυρισμούς υγείας, τα τοπικά προϊόντα και τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ) – ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την θέση τους στην παγκόσμια αγορά.
Η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά προκειμένου να στηρίξει την ελληνική τοπική παραγωγή υλοποίησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) και με την υποστήριξη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) το πρόγραμμα «Ενισχύοντας τη θέση των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας».

«Σήμερα αναδεικνύουμε δέκα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας, όσον αφορά τους ισχυρισμούς υγείας τους οποίους έχουν. Τι είναι ι ισχυρισμοί υγείας; Είναι αυτά τα οποία ακούμε και βλέπουμε “συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος”, “συμβάλει στην καλύτερη γνωσιακή λειτουργία”, “συμβάλει στην αποκατάσταση του κολλαγόνου”, όλα αυτά τα οποία αναγράφονται πάνω στα ευρωπαϊκά προϊόντα, τα οποία υπάρχουν στις βόρειες αγορές. Έτσι και τα ελληνικά τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα μπορούν να έχουν τέτοιου είδους ισχυρισμούς και να αναγράφονται στις συσκευασίες τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την προστιθέμενη αξία του προϊόντος», ανέφερε ο κ. Φώτης Τέκος, μέλος του εργαστηρίου φυσιολογίας ζωικών οργανισμών του τμήματος Βιοχημείας.

«Σήμερα γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε εμείς σήμερα είναι το εξής: φωνάξαμε όλους τους τοπικούς παράγοντες ςτης περιφέρειας Θεσσαλίας, να δούνε τι έχει γίνει μέχρι τώρα σε αυτά τα δέκα προϊόντα, δύο από τα οποία είναι και δικά μας, τόσο τα μήλα Συκουρίου, όσο και τα μήλα Ζαγοράς, για να καταλάβουμε ότι όταν λέμε ότι θα δώσουμε προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους τρόπους», δήλωσε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, κ. Δημήτρης Τσέτσιλας.

«Έχουμε στόχο να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών, τοπικών προϊόντων και των προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Σε αυτή τη κατεύθυνση λοιπόν προσπαθούμε να στηρίξουμε και τεκμηριώσουμε ισχυρισμούς υγείας, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί σήμερα», σημείωσε η Επικεφαλής του “Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά”, κ. Έφη Λαζαρίδου.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες