ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Απαράδεκτη η έλλειψη χώρου φιλοξενίας ανηλίκων στην Λάρισα»

Τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των κυβερνητικών εξαγγελιών της κυβέρνησης για ‘’ενίσχυση’’ του κοινωνικού κράτους και της αμείλικτης πραγματικότητας, αναδεικνύει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτησή της προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σ. Ζαχαράκη, φέρνοντας στη Βουλή το θέμα της ‘’φιλοξενίας’’ 5 κακοποιημένων από τη θεία τους ανηλίκων αδερφιών στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ελλείψει δομής για την προσωρινή φιλοξενία και φροντίδα ανηλίκων στο ν. Λάρισας.

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη στην ερώτησή της:

«Ηχηρό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε πριν από ένα μήνα περίπου η Εισαγγελέας Ανηλίκων Λάρισας, κα Α. Γκουγκουλούδη, στο πλαίσιο ημερίδας για τον θεσμό της αναδοχής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο νομό ‘’δεν υπάρχει χώρος έκτακτης φιλοξενίας ανηλίκων σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης” και μέχρι να βρεθεί ανάδοχη οικογένεια ή κάποια άλλη μονιμότερη λύση.

Προς επίρρωση, μάλιστα, των όσων έλεγε, η Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε περιστατικό εκείνων των ημερών, όπου λόγω απουσίας κατάλληλου χώρου φιλοξενίας, ‘’ένα βρέφος μόλις δέκα ημερών που απομακρύνθηκε από την οικογένειά του, δυστυχώς,παραμένει αναγκαστικά στην παιδιατρική κλινική, μέχρι να διευκρινιστεί ποιος θα αναλάβει την φροντίδα του’’ και παρά τον κίνδυνο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που ελλοχεύουν σε έναν ακατάλληλο για μακρά παραμονή χώρο, ιδίως για βρέφη και παιδιά, ενώ

ανέφερε μέχρι και περιστατικό ‘’φιλοξενίας’’ ανηλίκου σε …αστυνομικό τμήμα (!).

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά ανησυχητική είναι η νέα εξέλιξη, όπου τόσο τοπικά, όσο και πανελλήνια ΜΜΕ αναφέρονται στα όσα αδιανόητα ζουν πέντε ανήλικα αδέρφια από τη Λάρισα, ηλικίας από 9 έως 15 ετών, τα οποία φέρεται να κακοποιούνταν από την θεία τους και μια φίλη τους, ενώ οι γονείς τους είναι στη φυλακή και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Δεδομένου ότι η νέα υπόθεση των πέντε ανήλικων αδερφιών προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως Ανηλίκων Λάρισας, η οποία σε συνεργασία με τις Προνοιακές Υπηρεσίες της Λάρισας ζητά ακόμη τον εντοπισμό Δομής όπου θα φιλοξενηθούν και παρά τα όσα είχε επισημάνει, δημοσίως, εδώ και αρκετό καιρό.

Αλλά και επειδή το ζήτημα των παιδιών που απομακρύνονται από τις οικογένειές τους για λόγους μεταξύ άλλων κακοποίησης ή παραμέλησης με εισαγγελική παραγγελία και ‘’φιλοξενούνται’’ σε νοσοκομεία μέχρι να βρεθεί μια πιο οριστική λύση είναι απολύτως υπαρκτό και για το ν. Λάρισας και, συνεπώς, απαιτούνται οι άμεσες ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου για την εξεύρεση και λειτουργία χώρου φιλοξενίας ανηλίκων σε περίπτωση ανάλογης, επείγουσας κατάστασης», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά την αρμόδια κα υπουργό Οικογένειας:

«-Πως σκοπεύει να χειριστεί την υπόθεση των 5 κακοποιημένων από τη θεία τους παιδιών από τη Λάρισα, δεδομένου ότι ‘’λύση’’ της φιλοξενίας τους στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, δε μπορεί να είναι παρά εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη και προσωρινή;

-Και τι προτίθεται να κάνει για την εξεύρεση μιας λύσης με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά (δημιουργία ειδικού χώρου) για παρεμφερείς περιπτώσεις επείγουσας φιλοξενίας ανηλίκων στο ν. Λάρισας, από τη στιγμή που αυτού του είδους τα περιστατικά αρχίζουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα και στο νομό μας;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες