ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Παρουσιάστηκε ο απολογισμός δράσεων του πρώτου εξαμήνου για τον πολιτισμό και το πλούσιο πρόγραμμα του 2024 (φωτό – βίντεο)

Πάνω από 400 σχήματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την πολιτιστική πρόνοια της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούν τον απολογισμό των δράσεων στον τομέα του πολιτισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως ενημέρωσε ο περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί της Πέμπτης από κοινού με εκπροσώπους και συμβούλους των σχεδιασμών από το κτήριο της Περιφέρειας.

«Η αρχή έγινε με τη στήριξη των πλημμυροπαθών περιοχών», σημείωσε ο κ. Κουρέτας. «Είχαμε πει και τον Νοέμβριο ότι ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας μας το πρώτο εξάμηνο θα αποτελέσουν δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θέατρο, κινηματογράφος, τσίρκο στα χωριά».

«Θαρρώ ότι καθημερινά δίνουμε τη δυνατότητα με όλους εσάς που εμπλέκεστε από τους πολιτιστικούς συλλόγους και με όλο τον κόσμο που παρακολουθεί τις εκδηλώσει», σχολίασε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Σωτήρης Σουλούκος. «Θεωρώ ότι ένα μικρό δείγμα της δράσης που έχουμε παρουσιάσει είναι ότι πήγαμε παντού, όπου υπήρχε πλημμυρισμένη περιοχή. Πήγαμε παραστάσεις που δεν είχαν πάει, όχι μόνο τώρα που συνέβη το κακό για τη Θεσσαλία, αλλά χρόνια ολόκληρα. Ο στόχος μας ήταν να φτάσουμε και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Βάλαμε τον πήχυ ψηλά και νομίζω θα τον φτάσουμε σε καλό σημείο».

Στη συνέχεια ο συνθέτης, διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών και σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Ανδρέου, έκανε έναν απολογισμό τόσο των νέων δράσεων που απευθύνονταν αποκλειστικά σε πλημμυροπαθείς περιοχές, όσο και τη συντήρηση και προώθηση των ήδη υπαρχουσών. «Οτιδήποτε θετικό και ουσιώδες υπάρχει το εκτιμούμε, το συντηρούμε και το προχωράμε», δήλωσε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις συνέργειες των δημάρχων των εν λόγω περιοχών, χάρη στην οποία επετεύχθη μια εξαιρετική συνεργασία.

«Η τέχνη δεν είναι απασχόληση, η τέχνη είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο ζούμε και αναπνέουμε», σχολίασσ έπειτα η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, κ. Κυριακή Σπανού. Όπως τόνισε η ίδια, η προσέγγιση των δράσεων από την Περιφέρεια είναι ολιστική, ως προς την ποικιλία τους, αλλά και καθολική.

Το πρόγραμμα για το Καλοκαίρι 2024:

Η επιτυχημένη παράσταση «Ο Ραφτάκος των Λέξεων» ένα πρωτότυπο παραμύθι για την δύναμη του λόγου και την παρηγοριά που προσφέρει, θα περιοδεύσει το

καλοκαίρι του 2024 στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας δίνοντας 40 παραστάσεις σε πόλεις και χωριά.

Μεγάλα φεστιβάλ – Καλοκαίρι 2024

*Φεστιβάλ Λιμνών: Από 26 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Δυτικής Θεσσαλίας το «Φεστιβάλ Λιμνών», ένα φεστιβάλ Τεχνών με μεγάλες συναυλίες και πολλές θεατρικές παραστάσεις.

• Φεστιβάλ «Από τον Κίσσαβο στο Κύμα»: Από 30 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου το φεστιβάλ «Με θέα το Αιγαίο» με νέο όνομα πλέον, αναμορφώνεται και απλώνεται από τον Κίσσαβο έως τα παράλια με έμφαση σε νεανικά συγκροτήματα με νέες μουσικές προτάσεις και συμμετοχή πολλών Θεσσαλών Καλλιτεχνών. Μεγάλες συναυλίες, Θέατρο, stand up comedy.

Νέοι Πολιτιστικοί Θεσμοί

«Ημέρες Παπαδιαμάντη»: Δημιουργία νέου θεσμού με τίτλο «Ημέρες Παπαδιαμάντη» στη Σκιάθο.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Τάκης Τλούπας»: Δημιουργία νέου θεσμού με

τίτλο «Τάκης Τλούπας» – ενός Πανελλήνιου διαγωνισμού Φωτογραφίας.

Μελλοντικά Σχέδια

Μελέτη και διαμόρφωση υποδομών μέσω του νέου ΕΣΠΑ, με στόχο την δημιουργία, την θεσμοθέτηση και την χρηματοδότηση μεγάλων πολιτιστικών δράσεων, σε

συνομιλία με το διεθνές πολιτισμικό τοπίο.

Αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών Ψηφιακός Ξεναγός: Δημιουργία του πρώτου ψηφιακού ξεναγού για την καταγραφή του συνόλου των πολιτιστικών και τουριστικών «θέσεων» της Περιφέρειας και την ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου της (δράση μέσω ΕΣΠΑ).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

1. Ο Θεσσαλικός Διαφωτισμός:

Η ισχυρότερη εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής «Εποχής των Φώτων» στον Νεοελληνικό ιστορικό χωροχρόνο, πόλεις, οικισμοί, ιστορικά μνημεία (μέσω ΕΣΠΑ).

2. Διαδρομές ανθρώπων και ζώων: Περιοχές με ιδιαίτερο γεωργικό και κτηνοτροφικό ενδιαφέρον σε σύνδεση με προϊστορικά και ιστορικά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος, προερχόμενα από τις μακραίωνες διαδρομές και συνθήκες ζωής των κατοίκων της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με τα ήθη και έθιμα τους, τους κώδικες συμπεριφοράς, τις κοινωνικές και ατομικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις (μέσω ΕΣΠΑ).

3. Νησιωτικότητα: Η σύνδεση και συνομιλία της Θεσσαλίας με την θάλασσα. Τα νησιά, ο πολιτισμός τους και το φυσικό κάλλος τους.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

– Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας

Eνίσχυση του γνωστού διεθνούς φεστιβάλ της Λάρισας (Art Fools) με εμβάθυνση της συνεργασίας του με την Περιφέρεια.

– Οικονομική ενίσχυση κινηματογραφικών παραγωγών

τεκμηρίωσης

1. «Θεσσαλία εκ των έσω» – σκηνοθεσία Πάνος Καρκανεβάτος

2. «Δέλτα Πηνειού» – σκηνοθεσία Βίβιαν Παπαγεωργίου

3. «Άγραφη γη» – σκηνοθεσία Νατάσσα Μπλάτσιου

Συνεργασία με Τοπικές Αρχές

Σημαντική συμβολή των Δημάρχων: Αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή όλων των δημάρχων της Θεσσαλίας στην άριστη διοργάνωση κάθε δράσης. Η συνεργασία με τους δημάρχους θα συνεχιστεί για την επιτυχή υλοποίηση μελλοντικών Πολιτιστικών δράσεων. Η συνεργασία στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση του Πολιτισμού και των Τεχνών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις