ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε όραμα για τη Δικαιοσύνη» (βίντεο)

«Σήμερα, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία απ’όπoυ κατάγομαι, καθώς σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο μας λέει ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα κι επειδή στη Θεσσαλία από τις προηγούμενες πλημμύρες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα, δεν έχει αποκατασταθεί τίποτα μέχρι σήμερα. Κινδυνεύουμε κι αυτό μας κρατά σε απόλυτη εγρήγορση με ευθύνη της Κυβέρνησης», τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην έναρξη της ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις ρυθμίσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ευαγγελία Λιακούλη στη συνέχεια καταδίκασε το περιστατικό βίας με εμπλεκόμενο τον Λ. Αυγενάκη σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Από το βήμα αυτό θα πρέπει όλοι να τονίζουμε κάθε φορά ότι είναι καταδικαστέες κατά το δίκαιο και την ηθική συμπεριφορές όπως αυτές του κ. Αυγενάκη. Συμπεριφορές που βέβαια αποκαλύφθηκαν με καθυστέρηση αρκετών 24ωρων, με την Βουλή εντέλει να επιδεικνύει πιο γρήγορα αντανακλαστικά από την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση, που ήρθε “νωχελικά” να πει ότι τον διαγράφει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όχι όμως από το κόμμα. Ο καταιγισμός των δηλώσεων και όλα όσα ακολούθησαν ανάγκασαν τελικά τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Μαρινάκη να δηλώσει ότι ο κ. Αυγενάκης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας – μια απαίτηση όλου του πολιτικού κόσμου. Τα αναφέρω αυτά γιατί είναι και ένα μάθημα για το Κοινοβούλιο, διότι ο κ. Αυγενάκης ήταν ένας συνάδελφος ο οποίος είχε προκαλέσει άπειρες φορές κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε δικές μας ερωτήσεις και το έχω υποστεί και προσωπικά».

Σχολιάζοντας τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «Μιλάτε κ. Υπουργέ για εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του πολύπαθου χώρου της Δικαιοσύνης και για επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ταχύτητα, ταχύτητα, ταχύτητα, σας έχει γίνει έμμονη ιδέα και θυμίζετε τον Δεσμώτη του Ιλίγγου, το κλασικό θρίλερ του Χίτσκοκ, όπου τελικά η ιδέα αρρωσταίνει τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Γιατί το λέω αυτό; Πράγματι πρέπει να εκσυγχρονιστεί η διαδικασία στο ΣτΕ, άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επάρκεια της δικαιοσύνης, μας δίνει συγκλονιστικά στοιχεία, με 11.000 υποθέσεις σε εκκρεμότητα σήμερα. Όμως, για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει πρώτα να στηρίξετε το οικοδόμημα του ΣτΕ. Να εμπλουτίσετε τα τμήματά του με δικαστές, να ψηφιοποιήσετε τις διαδικασίες κι όχι να σπεύδετε σε αμφίβολης ποιότητας αποφάσεις, υποβαθμίζοντας την

προφορικότητα της διαδικασίας και στερώντας το δικαίωμα παράστασης πληρεξουσίων δικηγόρων. Βάζετε στους διαδίκους περιορισμούς στις προθεσμίες άσκησης διαδικαστικών δικαιωμάτων, οι διάδικοι επιβαρύνονται με υπέρμετρα κόστη καλούμενοι να πληρώσουν 5 φορές περισσότερα δικαστικά έξοδα για να συζητηθεί η υπόθεσή τους στο ακροατήριο. Συνεπώς ευνοούνται οι επιφανείς και οι έχοντες και η κυβέρνησή σας, παράγει διαδίκους δύο ταχυτήτων. Δεν μπορείτε να συνδέετε μονοδιάστατα τον δήθεν εξορθολογισμό με την περιστολή των δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των διαδίκων και με το κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά δεν λάβατε υπ’όψιν σας τον νομικό κόσμο. Δεν κάνατε καμία διαβούλευση με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, διαβουλευθήκατε μόνο με το Συμβούλιο της Επικρατείας και το αποφασίσατε! Πλήρης απουσία δημοκρατικής διαδικασίας!»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για το χώρο της Δικαιοσύνης, που θα έχει οδικό χάρτη, χρονοδιάγραμμα και θα αφορά όλους τους κλάδους της Δικαιοσύνης. Θα έχει μηχανολογικά μέσα και εξοπλισμό, θα έχει έμψυχο δυναμικό, επιστημονικότητα, εκπαίδευση, δια βίου μάθηση. Έτσι θα έχουμε ορθή, σύγχρονη απονομή δικαιοσύνης. Δεν μπορείτε να απαιτείτε στείρα επιτάχυνση ενώ δεν κάνετε τίποτα για τον εκσυγχρονισμό και τη στήριξη της δικαιοσύνης. Χρειάζεται άλλου είδους προσέγγιση και άλλου είδους στάθμιση. Δεν μπορείτε να χτυπάτε τα θεμέλια του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάζοντας διακοσμητικά “στολίδια” γύρω γύρω, λέγοντας ότι δήθεν κάνετε μια μεγάλη διαφορά. Χρειάζονται ρηξικέλευθες αλλαγές, αλλά με σχέδιο και όραμα. Εσείς όμως, Σχέδιο δεν έχετε, όραμα δεν έχετε. Δεν μπορείτε!»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες