ΛΑΡΙΣΑ

Με εκπροσώπους του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων συναντήθηκε ο Χρήστος Κέλλας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Δημήτρη Ρουσσέα, τη Γενική Διευθύντρια, κα. Φωτεινή Γιαννακοπούλου, τον Γ.Γ., κ. Γιάννη Βεβελάκη και μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο ΥΠΠΑΤ.

Συζητήθηκαν τα αιτήματα του Συνδέσμου, αναφορικά με:

– Την έκδοση της ΥΑ για τα λιπάσματα και τα λοιπά προϊόντα λίπανσης, που κατά τα μέλη του ΣΠΕΛ «αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του επιχειρείν, προάγει την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ενισχύει τον Έλληνα αγρότη»,

– την άμεση ακύρωση της διαδικασίας δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης πρώτων υλών λιπασμάτων, με το τελικό προϊόν της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, καθώς «η ψηφιακή γραφειοκρατία και το πρόσθετο διοικητικό κόστος, που θα δημιουργήσει μια τέτοια πλατφόρμα στις επιχειρήσεις είναι τεράστια»,

– τη βελτίωση της ΚΑΠ 2023-2027, μέσω της ενίσχυσης των δράσεων, που περιλαμβάνουν χρήση λιπασμάτων και προϊόντων λίπανσης με ειδικές τεχνολογίες, στα Οικολογικά Σχήματα, για το έτος 2024.

Ο κ. Κέλλας, αφού άκουσε με προσοχή τα όσα του εξέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ, τους ενημέρωσε ότι η έκδοση της ΥΑ για τα λιπάσματα βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ήδη βελτιωμένη ΚΑΠ 2023-2027, ως προς τις δράσεις σχετικά με την παραγωγή λιπασμάτων, την οποία και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ αναγνώρισαν. Σημείωσε, μάλιστα, πως, ενόψει του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣΚΑΠ), θα γίνει επεξεργασία για περαιτέρω βελτίωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ως προς τα λιπάσματα.

Τέλος, όσον αφορά το αίτημα του ΣΠΕΛ για ακύρωση της διαδικασίας δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης πρώτων υλών λιπασμάτων, με το τελικό προϊόν της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, ο Λαρισαίος Υφυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός τους, αναφορικά με την τροποποίηση της διαδικασίας δημιουργίας πλατφόρμας σύνδεσης παραγωγής λιπασμάτων και πρώτης ύλης. Δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να υπάρχει συνολική πρόβλεψη πορείας λιπασμάτων σε πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, και όχι σε καθημερινή βάση, τονίζοντας την μεγάλη αξία των λιπασμάτων για τον πρωτογενή τομέα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες