ΛΑΡΙΣΑ

Ένταση με αγρότες από τη Μάνδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας για τη μίσθωση αγροτικών εκτάσεων

Συζήτηση σχετικά με τις λειτουργίες και τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, που έλαβε χώρα σήμερα, το απόγευμα της Τρίτης και πριν την εξέταση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, ενώ στη συνέχεια αγρότες από την περιοχή της Μάνδρας Λάρισας πραγματοποίησαν παρέμβαση σε σχέση με τις δημοπρασίες των εκτάσεών τους, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Λειτουργία της Κ.Ε.Δ.Ε. και τροποιήσεις του κανονισμού της

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Μαμάκος ενημέρωσε τους συμβούλους αναφορικά με τη συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε., στην οποία παρευρέθη τις προηγούμενες ημέρες, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ζήτημα της επιπλέον χρηματοδότησης των Δήμων, για την οποία έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να καταφέρουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, σημείωσε ο κ. Μαμάκος, αφορά τα τεκταινόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα την εξαγγελία σχετικά με την προποποίηση και επικαιροποίηση του κώδικα λειτουργίας της, για την οποία ο ίδιος πρότεινε τη διενέργεια ειδικής συνεδρίασης στα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να κατατεθούν σχετικές προτάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσής της, στην οποία, όπως δήλωσε, θα ήθελε να συμμετάσχουν και άλλοι φορείς της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Μαμάκος έκανε έπειτα λόγο για το ζήτημα της ανακύκλωσης, το οποίο, όπως τόνισε, δυστυχώς δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των Ελλήνων στον βαθμό που θα έπρεπε, στο τέλος παρεπιδημούντων, καθώς και σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με του Δήμους, το οποίο θα αφορά την

Ο κ. Πέτρος Κρίκης έθεσε τους προβληματισμούς του, οι οποίοι στρέφονται κυρίως γύρω από τη μειωμένη χρηματοδότηση σε περιοχές της περιφέρειας, οι οποία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός μεγάλου μητροπολιτικού Δήμου όπως η Λάρισα.

Ο κ. Μαμάκος, συμεριζόμενος τους παραπάνω προβληματισμούς, τόνισε πως «το ζήτημα είναι ότι τα χρήματα που εισπράττονται θα πρέπει άμεσα, και εννοούμε “εχθές”, να επιστρέφονται στους Δήμους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρήματα που “λιμνάζουν” και δεν διατίθενται στους Δήμους».

«Γίναμε μάρτυρες το προηγούμενο διάστημα πυρκαγιών στη περιοχή μας, ειδικά στον δρόμο Λάρισας – Αμπελώνα», σημείωσε έπειτα ο δήμαρχος Λαρισαίων, κάνοντας λόγο για τις συνεχείς επιφυλακές στις οποίες αναγκάστηκε να τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, το οποίο σαφώς κόστισε χρήματα από το ταμείο του Δήμου, ενώ ευχαρίστησε τους άνδρες της, για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιά.

Έγινε επίσης λόγος για το ανοιχτό πλαίσιο σχετικά με την καλλιέργεια αγροτεμαχίων της περιοχής της Κάρλας, που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου ο κ. Μαμάκος αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εξευρεθεί μια λύση, ενώ σημείωσε πως υπάρχει η δυνατότητα του μισθωτή να ζητήσει δικαστικά τη μείωση ή απαλλαγή μισθώματος, λόγω μεταβολής των συνθηκών.

Παρέμβαση αγροτών από τη Μάνδρα για τις δημοπρασίες εκτάσεων – Αδαμόπουλος: «Εξαιρέσαμε συγκεκριμένα χωράφια, αλλά ο νόμος δεν βοηθάει»

Παρεμβαση πραγματοποίησαν έπειτα αγρότες από την περιοχή της Μάνδρας Λάρισας, που απειλούνται με έξωση από τις εκτάσεις τους, οι οποίοι, κάνοντας λόγο για την παύση των δημοπρασιών που είχε ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης και ζήτησαν από τον Δήμο Λαρισαίων την εξεύρεση μίας άμεσης λύσης.

Στα παραπανω ο κ. Μαμάκος απάντησε πως «ο Δήμος δεν είναι υπόλογος εάν πήρατε ή δεν πήρατε αποζημίωση από το κράτος. Πρέπει να γίνει διαδικασία υποβολής, για να γίνει η δημοπρασία. Δεν έχει καμία συμμετοχή ο Δήμος εάν θα υπάρξουν οι ενισχύσεις, εάν θα υπάρξουν οι συνδεδεμένες. Ο νόμος λέει ότι για χωράφια που δεν δύνανται να καλλιεργηθούν, μπορεί να παραταθεί η μίσθωσή τους».

Σε υπονοούμενα που άφησαν οι αγρότες μέσω της παρέμβασής τους ότι ο Δήμαρχος Λαρισαίων υπέδειξε στους ίδιους συγκεκριμένο δικηγόρο στον οποίο θα μπορούσαν να απευθύνουν για το πρόβλημά τους, ο τελευταίος διέψευσε κατηγορηματικά τις εν λόγω δηλώσεις και τόνισε ότι «αυτό εμένα με προσβάλει. Αυτό για μένα είναι μεγάλο ατόπημα».

Ο Δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράξης Λαρισαίων», κ. Αθανάσιος Αδαμοπουλος πρόσθεσε ότι, στην περίοδο αμέσως μετά τις πλημμύρες, «είχαμε πει για λόγους ανθρωπιάς να πάμε και να τα εξαιρέσουμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε δημοπρασία, όταν ο αγρότης έχει μηχανήματα μέσα στη λάσπη. Πήραμε την απόφαση να βγει ένα νομικό πλαίσιο ώστε να δοθούν παρατάσεις. Εφόσον βγήκε, είχε ασάφειες, όπως λέτε. Κι εμείς είχαμε ευαισθησία τότε και εξαιρέσαμε συγκεκριμένα χωράφια, αλλά ο νόμος αυτός δεν βοηθάει».

«Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, όχι μόνο γιατί έχουν πληγεί οι καλλιέργειες των ανθρώπων, αλλά γιατί αυτή τη στιγμή έχουν καθυστερήσει όλες οι δηλώσεις καλλιέργειας», ανέφερε, η κ. Ρίτα Απρίλη. «Φυσικά οι Δήμοι δεν είναι υπεύθυνοι για όλο αυτό που γίνεται και ζητούν επιείκεια».

Δείτε φωτογραφίες:

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες