ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το παζάρι της Λάρισας αλλάζει: «Τέρμα η επικίνδυνη εικόνα να μεταφέρουν υπάλληλοι χρήματα σε σακούλες» είπε ο Μαμάκος – Τι απάντησε η αντιπολίτευση

Αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία της ετήσιας Εμποροπανήγυρης του Δήμου Λαρισαίων συζητήθηκαν σήμερα το βράδυ της Τρίτης στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν στη διάρκεια της διοργάνωσης καθώς και την εκμίσθωση των χώρων από ιδιώτη.

Όπως ειπώθηκε, το παζάρι πλέον θα διαρκεί οκτώ ημέρες, από τις 23 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 24, ενώ θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις σχετικά με την καθαριότητα, τον χώρο στάθμευσης και άλλους παράγοντες λειτουργίας της. Επ’ αυτού ο Δήμαρχος Λαρισαίων σημείωσε:

«Αυτό είναι κάτι που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των υπηρεσιών, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. «Νομίζω ότι η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Για εμάς το βασικό ζητούμενο είναι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και για αυτό θα πρέπει να δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Το βασικότερο από όλα είναι η νομιμότητα, η διαφάνεια και η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Ο κ. Μαμάκος τόνισε ότι το βασικότερο όλων είναι να εξασφαλιστεί το κέρδος για τον Δήμο. Σημείωσε δε πως οι οφειλές ιδιωτών μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στον Δήμο και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να περιοριστούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και προκαταβολής του ποσού που θα συμφωνηθεί.

Όπως δήλωσε, δεν θα έπρεπε να προβληματίζει η εν λόγω διαδικασία, ενώ αναρωτήθηκε «γιατί κλείνουμε τα μάτια κάποιοι ότι το παζάρι αυτό χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμο;», τονίζοντας πως χρειάζεται να δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο για τη λειτουργία του, μαζί με απολογισμό σε νούμερα.

Εξαλείφεται, επίσης, το βάρος της εμπορικής αποτυχίας καθώς ο δήμος θα εισπράττει εξαρχής το ποσό, ενώ θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος της διεξαγωγής, καθώς ο Δήμος θα συνδιαλέγεται πλέον με έναν πλειοδότη, ενώ μειώνεται έτσι η περιττή γραφειοκρατία που απαιτούσε η νομοθεσία, αλλά τελειώνει και μια «επικίνδυνη και προσβλητική εικόνα να μεταφέρουν οι υπαλλήλοι του δήμου χρήματα σε πλαστικές σακούλες, ώστε να τα καταθέσουν την επόμενη ημέρα στην τράπεζα. Δεν είναι ούτε ο ρόλος τους ούτε η δουλειά τους», τόνισε ο κ. Μαμάκος.

Θα υπάρξει ταυτόχρονα καλύτερη αντιμετώπιση του παρεμπορίου, καθώς θα μπορούν να καταγγέλλονται παράνομες συμπεριφορές, ενώ προβλέπεται ηλεκτρονική κλήρωση για την παραχώρηση των θέσεων, αντί της τοποθέτησης κάθε ιδιώτη στην ίδια θέση. Ο κ. Μαμάκος κάλεσε του συμβούλιο να δει αυτή την αλλαγή με καθαρή ματιά, πέρα από αντιπολιτευτικές επιδιώξεις.

Όπως επίσης επισημάνθηκε, οι νέες κανονιστικές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για τη διεξαγωγή του παζαριού στην ίδια ημερομηνία, καθώς η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα, αλλά παρά πολύ σύντομη.

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων, κ. Δημήτρης Δεληγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση να δοθεί το παζάρι σε ένα ιδιώτη είναι «πολιτική», ενώ υπογράμμισε ότι θέματα διαφάνειας και νομιμότητας δεν μπορεί να τα διασφαλίσει ο Δήμος. «Κανένας Δήμος με ό,τι εργαλείο έχει στα χέρια του, δεν μπορεί να διασφαλίσει ένα καλύτερο παζάρι. Αυτή τη στιγμή κάνετε μια στρατηγική επιλογή, που θα βαρύνει την πόλη. Το παζάρι της πόλης, δεν θα είναι παζάρι της πόλης. Ένα θεσμός που έχουμε χρέος να τον βελτιώσουμε, αυτή τη στιγμή το μετατρέπουμε σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι ενός ιδιώτη, που δεν ξέρουμε ποιος είναι και ο οποίος είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνει καλύτερα από όλους. Δεν θα συμφωνήσουμε με τη Δημοτική Αρχή. Θεωρώ ότι κάνετε ένα ιστορικό λάθος».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Πέτρος Κρίκης χαρακτήρισε τον Δήμο ως «dealer» επιχειρηματικών συμφερόντων που απλώς θα «μοιράσει την πίτα και πατά στις χρόνιες αδυναμίες του οργανισμού. Είναι βασικό ζήτημα να ακούσουμε και τους μικρούς εμπόρους της πόλης».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αχιλλέας Κέλλας, δήλωσε πως γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, με το αίσθημα της ευθύνης ώστε να αναβαθμιστεί ο θεσμός. «Γιατί τορπιλίζετε μια προσπάθεια, γιατί είστε εκ προοιμίου αντίθετοι;», αναρωτήθηκε ο ίδιος. «Εξηγούμε ότι η προσπάθεια θα βελτιώσει τη νομιμότητα και τη συμμετοχή. Δεν πρέπει να δοκιμάσουμε καινούργιους τρόπους για το αναβαθμίσουμε;».

Απαντώντας στις διαφωνίες των Δημοτικών Συμβούλων, ο κ. Μαμάκος σημείωσε πως «σαφώς, η πολιτική απόφαση βαραίνει εμάς. Οι τοποθετήσεις κάποιων εδώ μέσα αφήνουν σαφή υπονοούμενα για την ποιότητα των υπαλλήλων που τοποθετήθηκαν. Σας καλώ να δοκιμάσουμε τη φετινή χρονιά, δεν είναι δεσμευτικό και να δούμε τι μπορεί να διορθωθεί και την επόμενη χρονιά».

Η απόφαση σχετικά με τις αλλαγές εγκρίθηκε εν τέλει από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις