ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Τι σημαίνει για την υγεία σας, εάν μυρίζετε πράγματα που δεν υπάρχουν γύρω σας;

Στην περίπτωση που η όσφρησή σας διαθέτει τεράστια φαντασία, κοινώς μυρίζετε πράγματα που δεν υπάρχουν στον χώρο, μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων υγείας.

Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να εμπιστεύεστε τις αισθήσεις σας και αν κάτι δεν πάει καλά με αυτές είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Τι σημαίνει λοιπόν όταν μυρίζετε… ανύπαρκτες μυρωδιές;

Phantosmia

Είναι γνωστό ως phantosmia, ή αλλιώς «οσφρητικές ψευδαισθήσεις».

Όπως στις παραισθήσεις βλέπετε πράγματα που δεν υπάρχουν, έτσι και στη phantosmia μυρίζετε πράγματα που δεν υπάρχουν.

Αν και οι γιατροί δεν είναι απόλυτα σίγουροι για τις αιτίες της, μελέτες την έχουν συνδέσει με τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες, όγκους στον εγκέφαλο, τη νόσο του Πάρκινσον, τη σχιζοφρένεια, την ιγμορίτιδα και μια σειρά άλλων σοβαρών καταστάσεων.

Τι μυρωδιές προκαλεί;

Μια από τις πιο συνηθισμένες μυρωδιές είναι το καμένο ψωμί του τοστ, το οποίο μερικοί άνθρωποι έχουν εκλάβει λανθασμένα ως ένα κοινό σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έντονες και δυσάρεστες μυρωδιές, όπως καμένο καουτσούκ, σάπια τρόφιμα, καπνός τσιγάρου και χημικές ουσίες είναι επίσης μεταξύ εκείνων που οι άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι εντοπίζουν ακόμη και χωρίς πηγή.

Αν και έχει συνδεθεί με εγκεφαλικά επεισόδια σε ορισμένες ανεπίσημες περιπτώσεις, δεν θεωρείται σαφές σημάδι.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Κανονικά, η phantosmia δεν αποτελεί σημαντικό λόγο ανησυχίας και θα υποχωρήσει από μόνη της, αλλά αν πρόκειται για μια επίμονη δυσοσμία που επιστρέφει συνεχώς χωρίς προφανή πηγή, τότε η επαφή με έναν γιατρό είναι η σωστή κίνηση.

Άνθρωποι με Long Covid έχουν στο παρελθόν αναφέρει τη μυρωδιά καμένου τοστ, μαζί με άλλες έντονες οσμές, όπως ψαριού.

Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία από το πραγματικό καμένο τοστ, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Εν τω μεταξύ, άλλοι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι τα απανθρακωμένα σωματίδια από το καμένο τοστ μπορεί να είναι ακόμη και τόσο επιβλαβή όσο τα καυσαέρια της ατμόσφαιρας.

Θυμηθείτε, αν τα πράγματα δεν μοιάζουν φυσιολογικά, τότε καλύτερα να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό και να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις