Τεχνολογία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αποδοχή των αλλαγών της Apple στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε την δέσμευση της Apple να επιτρέψει την πρόσβαση στην τεχνολογία πληρωμών «tap and go» στον ανταγωνισμό, θέτοντας τέλος σε μια τετραετή έρευνα.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που προσφέρει η Apple. Αυτές οι δεσμεύσεις ανταποκρίνονται στις αρχικές μας ανησυχίες ότι η Apple μπορεί παράνομα να έχει περιορίσει τον ανταγωνισμό όταν πρόκειται για κινητά πορτοφόλια σε συσκευές iPhone», δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Apple ποντάρει στο iPhone 16 για να… ξεπεράσει το δύσκολο 2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με την υπηρεσία Apple Pay το 2020. Η έρευνα εξέτασε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Apple για την ενσωμάτωση του Apple Pay σε εφαρμογές και ιστότοπους, καθώς και ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία «tap and go» και τις πιθανές αρνήσεις πρόσβασης στο Apple Pay.

Το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι το Apple Pay θα μπορούσε να περιορίσει τον ανταγωνισμό καθώς ήταν η μόνη επιλογή για τους χρήστες iPhone. Έκτοτε, η Apple έχει προτείνει αρκετές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών και τον Ιανουάριο προσφέρθηκε να δώσει στους ανταγωνιστές της πρόσβαση στην τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών και κινητών πορτοφολιών.

Τι θα ισχύει

Η Apple δεσμεύτηκε να επιτρέπει σε τρίτους προγραμματιστές πρόσβαση στην τεχνολογία NFC χωρίς να τους χρεώνει, παρέχοντας πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες του iPhone όπως το Face ID σε ανταγωνιστικά πορτοφόλια πληρωμών και να επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν οποιοδήποτε πορτοφόλι της επιλογής τους ως προεπιλεγμένη επιλογή, εξήγησε η Βεστάγκερ.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Apple να δοκιμάσει τις δεσμεύσεις που πρότεινε και να συγκεντρώσει τα συμπεράσματα από τις συγκεκριμένες δοκιμές. Μετά την αξιολόγηση αυτών των δοκιμών, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τελικές δεσμεύσεις της Apple αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τους περιορισμούς της εταιρείας στο να επιτρέπει σε τρίτα μέρη την πρόσβαση στην τεχνολογία πληρωμών tap and go.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αλλαγές έχουν πλέον γίνει νομικά δεσμευτικές για την Apple.

«Ασφαλείς πληρωμές και καινοτομία»

«Οι δεσμεύσεις φέρνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Apple στην Ευρώπη προς όφελος του ανταγωνισμού και των πελατών», δήλωσε ο Βεστάγκερ. «Από εδώ και στο εξής, η Apple δεν μπορεί πλέον να ασκεί πλήρη έλεγχο στο οικοσύστημα του iPhone για να κρατά άλλα πορτοφόλια κινητών εκτός αγοράς. Οι ανταγωνιστές δημιουργοί τέτοιων πορτοφολιών (προγραμματιστές), καθώς και οι καταναλωτές, θα επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές, ανοίγοντας την καινοτομία και τις επιλογές, διατηρώντας παράλληλα τις πληρωμές ασφαλείς», πρόσθεσε.

Η κατασκευάστρια του iPhone έχει πλέον περιθώριο μέχρι τις 25 Ιουλίου για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις, δήλωσε η Βεστάγκερ. Όλοι οι προγραμματιστές θα μπορούν στη συνέχεια να προσφέρουν κινητά πορτοφόλια για iPhone με την τεχνολογία «tap and go», εξήγησε. Οι δεσμεύσεις πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ για δέκα χρόνια.

«Η Apple παρέχει στους προγραμματιστές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο την επιλογή να ενεργοποιούν τις ανέπαφες πληρωμές NFC και τις ανέπαφες συναλλαγές για κλειδιά αυτοκινήτου, κλειστή μεταφορά, εταιρικά σήματα, κλειδιά σπιτιού, κλειδιά ξενοδοχείου, εμπορικές ανταμοιβές και εισιτήρια εκδηλώσεων από το iOS τους χρησιμοποιώντας Host Card Emulation based APIs», ανέφερε σε σχόλιό της η αμερικανική εταιρεία.

Πρόσθεσε δε η Apple ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο Apple Pay ή στο Apple Wallet μετά την έρευνα.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις