ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι – Καμία μέριμνα στήριξής τους! »

Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσιάρα προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, με το τεράστιο κόστος παραγωγής να τους οδηγεί ακόμα και σε εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας.

Όπως υπογραμμίζει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή της, «η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, με βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση. Σήμερα, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι διαρκώς κλιμακώνονται και συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση, τα δεδομένα της αγοράς, αλλά και την πλήρη απουσία μιας κυβερνητικής πολιτικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Ιδίως στη Θεσσαλία, όπου η αγροτική παραγωγή είναι συνυφασμένη με την τοπική οικονομία και κοινωνία, οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, άλλαξαν άρδην τη φυσιογνωμία της περιοχής και ανέτρεψαν τη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι βρέθηκαν να δίνουν μάχη για προσωπική και επαγγελματική επιβίωση, χωρίς κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Η Ευαγγελία Λιακούλη σημειώνει στη συνέχεια, ότι «εν μέσω των δύσκολων αυτών συνθηκών, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με το τεράστιο κόστος παραγωγής. Οι τιμές των ζωοτροφών, αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας πλέον σε δυσθεώρητα ύψη. Με δεδομένο μάλιστα, ότι οι ζωοτροφές συνιστούν το 75% του κόστους παραγωγής, το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων συρρικνώνεται συνεχώς, τα αγροτικά εφόδια και οι ζωοτροφές πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα από πολλές χώρες της Ευρώπης!

Κι ενώ τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στην Κυβέρνηση με το κόστος παραγωγής ουσιαστικά να έχει εκτοξευτεί από το 2020 -και να παρουσιάζει έκρηξη το 2021, η Κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει κανένα σχέδιο ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν μείνει απροστάτευτοι- ευάλωτοι, απέναντι στις διαθέσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, όπως τούτα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, τόσο ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών όσο και ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών αυξάνονται από το 2020. Ο δείκτης σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε από 96 μονάδες το 2020 σε 127 μονάδες έως και το τρίτο

τρίμηνο του 2023 (ποσοστιαία αύξηση κατά 33%), ενώ ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών αυξήθηκε από 104 μονάδες το 2020 σε 117 μονάδες έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 (ποσοστιαία αύξηση κατά 13%). Δεδομένα που μάλιστα οδήγησαν και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ξεκινήσει έρευνα στον κλάδο, για ενδεχόμενες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Τέλος, η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι στη Θεσσαλία, οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν μια τεράστια καταστροφή, τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στις εγκαταστάσεις τους, αλλά δεν υπήρξε κανένα συγκροτημένο, ολιστικό πρόγραμμα για την στήριξή τους και την εξατομίκευση των ζημιών τους, με ένταξη σε ειδικό χρηματοδοτικό πλαίσιο προκειμένου αφενός να αντιμετωπίσουν την καταστροφή και αφετέρου το τεράστιο κόστος παραγωγής, που καθιστά πλέον ασύμφορη την κτηνοτροφία , με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής μας να καταλήγουν να μειώσουν τα ζώα τους ή και να εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμα.

Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό :«Σκοπεύει το Υπουργείο να λάβει ειδικά μέτρα και να εκπονήσει συγκροτημένο πρόγραμμα για τη στήριξη των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία ; Πώς σκοπεύει να κινηθεί το υπουργείο για τη συγκράτηση των τιμών των ζωοτροφών, και σε ποιο χρονοδιάγραμμα; Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής που έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα και οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε εγκατάλειψη του κλάδου;»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες