ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λιακούλη: «Απαγορευτικός απόπλους λόγω τιμών εισιτηρίων, για την πλειοψηφία των πολιτών»

Σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας κ. Χρ.Στυλιανίδη και Ανάπτυξης κ. Τ.Θεοδωρικάκο, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας μαζί με τους συναδέλφους της, σε σχέση με μία ακόμη παράμετρο της οικονομικής αφαίμαξης των ελληνικών νοικοκυριών, που λαμβάνει χώρα με την ανοχή –αν όχι τις ευλογίες- της κυβέρνησης, αναφορικά με την ανιούσα που ακολουθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της ερώτησης:

«Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων επί των ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουν εκτοξευτεί, όπως έχει συμβεί σε όλο το φάσμα των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών επί των ημερών της.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που συνέκρινε τις τιμές μεταξύ 2019, οπότε και ανέλαβε η ΝΔ και του τρέχοντος έτους (2024), η τιμή ενός απλού εισιτηρίου για τα Χανιά αυξήθηκε από 27€ το 2019 σε 41€ το 2024, ενώ η μετάβαση με αυτοκίνητο σημείωσε αύξηση πάνω από 60%. Τα ίδια βέβαια συμβαίνουν και στις τιμές για άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Τήνος και η Πάρος με μεσοσταθμική αύξηση των αντίστοιχων εισιτηρίων κατά 40%.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί πως ακόμη και με μια πρόχειρη έρευνα οι τιμές αυτές είναι ως και 60% υψηλότερες από τις τιμές για αντίστοιχες διαδρομές στην Βόρεια Ευρώπη, όπως π.χ. στην διαδρομή Όσλο – Κοπεγχάγη που είναι οριακά μεγαλύτερη από την διαδρομή Πειραιάς – Ρόδος και συγκεκριμένα 316 ναυτικά μίλια, έναντι 296 της διαδρομής Πειραιά – Ρόδου, μια τετραμελής οικογένεια με εσωτερική καμπίνα και αυτοκίνητο να ταξιδεύει με 696 ευρώ στο εξωτερικό, όταν στην Ελλάδα για την αντίστοιχη διαδρομή το κόστος ανέρχεται σε 1105,50 ευρώ (!).

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής απαντούν με “”,υιοθετώντας αυτούσια σχεδόν τη‘’γραμμή’’ των ακτοοπλόων περί ελάχιστων αυξήσεων,‘’ψελλίζοντας’’δικαιολογίες πως δήθεν οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά κατά κανόνα δεν υφίστανται, παρά μόνο ανάμεσα στα μικρά νησιά και σε κάποιες περιπτώσεις στα ταχύπλοα επιβατικά σκάφη, όταν μάλιστα και οι τιμές του πετρελαίου είναι μειωμένες από το 2022 κατά περίπου30%.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει καμία δικαιολογία και για το γεγονός που ανέδειξε και ο τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ με πρόσφατη ανακοίνωση του, ότι δηλαδή οι τιμές στις ακτοπλοϊκές γραμμές τις ημέρες που υπάρχει μόνο μια εταιρία σε μια γραμμή αυξάνονται (!), ενώ τις μέρες που εισέρχεται και δεύτερη εταιρία στο ίδιο δρομολόγιο οι τιμές ως δια μαγείας μειώνονται (!)…

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η ‘’οπτική’’ της κυβέρνησης δεν συμπίπτει καθόλου με την οπτική των καταναλωτών των ανωτέρω ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, αλλά και επειδή στη χώρα μας συμβαίνει το παράδοξο, όταν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων μειώνονται, να αυξάνονται οι τιμές

των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, εξαιτίας της προφανούς ολιγοπωλειακής διάρθρωσης μιας αγοράς που ουσιαστικά ελέγχουν μόλις δύο εταιρίες», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά μεταξύ άλλων τους συναρμόδιους υπουργούς: «Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και του Υπουργείου Ανάπτυξης στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των φαινομένων αισχροκέρδειας στον ως άνω κλάδο; Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των εισιτηρίων τα τελευταία 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με αναλυτικά στοιχεία ανά δρομολόγιο και τις τιμές κατά τα τελευταία 5 χρόνια».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες