ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κουρέτας: Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανώλης των μηρυκαστικών – Κρούσμα στο Δομένικο Ελασσόνας: Αύριο σύσκεψη με τον υπουργό (φωτο)

Επιστολή, με την οποία ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανώλη των μηρυκαστικών, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα και τον Γενικό Γραμματέα Γ. Στρατάκο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή εμφάνισης της πανώλης στην ΠΕ Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε επιφυλακή και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τους φορείς των κτηνοτρόφων.

Αναλύοντας το θέμα στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Δημήτρης Κουρέτας έκανε λόγο για πολύ σοβαρό πρόβλημα που για πρώτη φορά εμφανίζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Μάλιστα τόνισε ότι εκτός από τα Τρίκαλα υπάρχει κρούσμα και στην περιοχή της Λάρισας, και ειδικότερα στο Δομένικο Ελασσόνας. «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα μεγάλο, διότι πρόκειται για 460 εκμεταλλεύσεις στην εν λόγω ζώνη», τόνισε ο περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας: «Αύριο έχουμε εδώ έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό. Έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, θα πρέπει να γίνει επιτήρηση από ειδικούς που θα έρθουν από Αθήνα. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Για’ αυτό ζήτησα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή να ζητήσουμε οικονομικά ανταλλάγματα. Τα τυροκομεία φοβούνται και δεν θέλουν να πάρουν γάλα. Μας είπαν από τις Βρυξέλλες σε σημερινή μας επικοινωνία, να το ζητήσουμε για να είμαστε κατοχυρωμένοι σε παν ενδεχόμενο».

Ο κ. Κουρέτας τέλος σημείωσε πως η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και αφορά μόνο τα ζώα.

Δείτε φωτογραφίες από το περιφερειακό συμβούλιο:

ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες