ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: «Ζητάμε επαγρύπνηση και στενή συνεργασία με τους κτηνοτρόφους»

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με αφορμή την εκδήλωση της νόσου της πανώλης αιγοπροβάτων σε μονάδες στο Δομένικο Ελασσόνας και στα Μετέωρα Τρικάλων, συμμετείχε ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας.

Στόχος της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων από την ΕΕ μέτρων, για την εκρίζωση της νόσου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τόνισε ότι η πανώλη είναι ζωονόσος, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Συνεπώς, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον γενικό πληθυσμό.

Απευθυνόμενος, ακόμη, στους κτηνοτρόφους της περιοχής που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισε ότι οφείλουν να απευθύνονται στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ώστε να γίνεται δειγματοληψία και να βγαίνει άμεσα το αποτέλεσμα των εξετάσεων. «Δεν μπορεί να κρυφτεί ο θάνατος ενός ζώου. Εάν πεθάνει ένα, θα πεθάνουν και τα υπόλοιπα, καθώς ο ιός αυτός έχει 90% μεταδοτικότητα από ζώο σε ζώο», επεσήμανε.

Ο υφυπουργός, παράλληλα, ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων «για να τελειώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τη νόσο, προς όφελος των κτηνοτρόφων, της τοπικής οικονομίας και της εθνικής οικονομίας, γιατί η Λάρισα και η Ελασσόνα είναι η “καρδιά” της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα».

Ο Χρήστος Κέλλας, μετά το πέρας των συσκέψεων δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων και στην Π.Ε. Λάρισας, σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενεργοποιήσαμε το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρίσης, όπως αυτό ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Oριοθετήσαμε τις ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή και λάβαμε μέτρα για τις ζώνες αυτές, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε ζώνη. Επιπλέον, ξεκινήσαμε τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας και έλεγχο όλων των μονάδων.

Οι αρμόδιοι φορείς θα παρακολουθούν στενά την πορεία των μέτρων και είναι καθ’ όλα έτοιμοι να λάβουν νέα έκτακτα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο. Θα είμαστε αυστηροί απέναντι σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη όσον αφορά στην εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που επιβλήθηκαν.

Εφιστούμε την προσοχή και ζητάμε επαγρύπνηση όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και τη στενή συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προστασίας, ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση σε περίπτωση παρουσίας άρρωστων ή ύποπτων ζώων.

Υπενθυμίζουμε στον κόσμο της Λάρισας και της Θεσσαλίας ότι η πανώλη είναι ζωονόσος, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Συνεπώς, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον γενικό πληθυσμό».

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Μαρία Γαλιού, η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρύσα Ντίντη, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Θωμάς Καρανάσιος, ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας και υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης κτηνιατρικής της περιφέρειας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες