ΛΑΡΙΣΑ

Εργαζόμενοι ΕΛΓΟ Δήμητρα για πανώλη των μηρυκαστικών: «Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα»

Για τη “χρόνια υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών στήριξης του πρωτογενούς τομέα”, με αφορμή την επιστράτευση εκατό κτηνιάτρων από όλη τη χώρα για την αντιμετώπιση της εμφάνισης κρουσμάτων πανώλους των μηρυκαστικών κάνουν λόγο με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν:

“Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι 100 νέοι κτηνίατροι θα μεταφερθούν στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της πανώλης αιγοπροβάτων, συνοδευόμενη από τις διαταγές μετακίνησης στους οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ και όχι μόνο πρέπει οπωσδήποτε να σχολιαστεί.

Ως Σύλλογος εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΡΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητάμε τη στελέχωση του Οργανισμού αλλά και όλων των υπηρεσιών στήριξης του πρωτογενούς τομέα με προσωπικό. Η συγκεκριμένη κρίση αναδεικνύει περίτρανα ότι η πλήρης απαξίωση και υποστελέχωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο είναι υπαρκτή αλλά οδηγεί και σε τραγικά αποτελέσματα, με τη θανάτωση μέχρι στιγμής αρκετών χιλιάδων ζώων. Η επιστράτευση των κτηνιάτρων όλων των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ μεταξύ των οποίων και του ΕΛΓΟ για την αντιμετώπιση της πανώλης προφανώς και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα για μια σειρά λόγους:

Πρώτον η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων δεν είναι ποτέ η λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η μεταφορά αιγοπροβάτων από τρίτες χώρες χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών θα συνεχιστεί και νέα κρούσματα θα εμφανιστούν στο μέλλον όπως εμφανίστηκαν και στο παρελθόν με τον καταρροϊκό πυρετό.

Δεύτερον η χρήση κτηνιάτρων που δεν έχουν καμία επαφή με το αντικείμενο της διάγνωσης των ζωονόσων αλλά είναι εξειδικευμένοι σε άλλα αντικείμενα προφανώς δεν είναι αποτελεσματική, αλλά γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, που καθίσταται ανεφάρμοστη στο καθορισμένο στενό χρονικό πλαίσιο.

Τρίτον εντελώς αναποτελεσματική είναι και η λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν αφού αρκετοί υπάλληλοι είναι γονείς ανήλικων παιδιών και αδυνατούν να απουσιάσουν για μια ολόκληρη εβδομάδα λόγω των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ υπάρχουν υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν λόγω των υψηλών και ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν στη Θεσσαλία. Πολλοί επίσης έχουν ήδη προγραμματίσει και κλείσει ετήσιες οικογενειακές διακοπές εδώ και μήνες, ενώ υπάρχουν και προγραμματισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν μπορούν να αναβληθούν όπως π.χ. έλεγχοι.

Σχετικά επίσης με το 36956/19-7-24 έγγραφο του Α’ Αντιπροέδρου θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα παράτασης της και οι ήδη καθορισμένες επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις του προσωπικού.

Ως ΣΥΛΕΕΓΟ πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να παραταθούν οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ στον ΕΛΓΟ και όλους τους εποπτευόμενους φορείς ΥΠΑΑΤ (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αρκετοί κτηνίατροι) για δυο έτη μια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να προκηρυχθούν άμεσα προσλήψεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών.

Εν κατακλείδι η αυταρχική απόφαση για μετακίνηση των κτηνιάτρων στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της πανώλης γίνεται για λόγους μιντιακής προπαγάνδας και για την κάλυψη της ανεπάρκειας και υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών φαινόμενα, για τα οποία ευθύνονται διαχρονικά η σημερινή και όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες