ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος με εκπροσώπους γονέων ατόμων με αυτισμό και εργαζόμενων σε δομές: «Διαρκής προσπάθεια για βελτιώσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας»

«Αναμφίβολα είναι επιβεβλημένη η διαρκής προσπάθεια της πολιτείας για βελτιώσεις στον χώρο της ψυχικής υγείας, με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και την εμπειρία σε διεθνές επίπεδο. Τη φιλοδοξία αυτή υπηρετεί και το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που μετά τη διαβούλευση εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και επεξεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους γονέων παιδιών με αυτισμό και εργαζομένων στις συναφείς δομές υγείας για τις επισημάνσεις τους, που εστιάζονται κυρίως στο άρθρο 21 για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Πιστεύω ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια υπάρχει χρόνος για διευκρινίσεις, διασαφηνίσεις και, όπου κρίνεται σκόπιμο, διορθώσεις».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας κ. Γιώργο Σακελλαρίου και τον εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Θοδωρή Καραγιάννη κατά την οποία συζητήθηκαν οι επισημάνσεις και οι ενστάσεις τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Αγωνία για κάλυψη δαπανών στις δομές υγείας

Οι παριστάμενοι, οι οποίοι επέδωσαν και σχετικό υπόμνημα στον Θεσσαλό πολιτικό, ανέφεραν ότι το κυριότερο θέμα για το οποίο επιθυμούν να υπάρξουν διευκρινίσεις και τροποποιήσεις στο εν λόγω σχέδιο νόμου, είναι οι διατάξεις του άρθρου 21, οι οποίες αφορούν την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Η πρόβλεψη ότι θα καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και τον ΕΟΠΠΥ -ενώ μέχρι σήμερα καλύπτονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό- χωρίς να διευκρινίζονται οι συνθήκες ένταξης στο νέο καθεστώς, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο κοστολόγησης, εγείρει ανησυχίες και προβληματισμό για το μέλλον των μονάδων αλλά και την εργασιακή ασφάλεια των εργαζόμενων.

Εν προκειμένω, ζήτησαν να διευκρινιστούν περαιτέρω οι συνθήκες αποζημίωσης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας υπό το νέο καθεστώς, οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να διαθέτουν τα ίδια δικαιώματα και να παραμείνουν στο ενιαίο μισθολόγιο. Επίσης, στις αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΠΥ και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα πρέπει να προβλεφθεί ύψος νοσηλίου που θα καλύπτει τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των μονάδων, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία τους και να μην απειληθεί η βιωσιμότητά τους, ειδικά για τις μονάδες για άτομα με Αυτισμό. Οι υφιστάμενες αποφάσεις κοστολόγησης που δείχνουν το ύψος των αναγκών μπορούν να διατηρηθούν και να επικαιροποιηθούν. Τέλος, υπογράμμισαν την θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για την αποφυγή καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΠΥ ή τους ασφαλιστικούς φορείς.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες