ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αυτά είναι τα είκοσι περίπτερα που καταργούνται στη Λάρισα

Καταργούνται είκοσι θέσεις περιπτέρων που άδειασαν (κενώθηκαν) στον Δήμο Λαρισαίων και δέκα κενωθέντα περίπτερα θα δοθούν εκ νέου για μίσθωση (3 κλήρωση και 7 πλειστηριασμό), όπως αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα περίπτερα κύριο παράδειγμα μικροεπιχειρηματικότητας σαν μικρά σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά τις περισσότερες ώρες και μπορείς να βρεις κάθε προϊόν από εφημερίδες και περιοδικά μέχρι μπαταρίες, τράπουλες και παγωτά. Τις Κυριακές, σαν ιεροτελεστία, ο κόσμος μαζεύεται μπροστά τους για να διαβάσει τα πρωτοσέλιδα και να πάρει την εφημερίδα του. Τα περίπτερα είναι κάπως σαν διαχρονικό… σήμα κατατεθέν της χώρας μας και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας κάθε Έλληνα. Η Λάρισα με την πάροδο των ετών έχει χάσει δεκάδες θέσεις περιπτέρων, ενώ στη λίστα έρχονται να προστεθούν άλλα 20 περίπτερα.

Οι θέσεις των κενωθέντων περιπτέρων που θα καταργηθούν εντοπίζονται ως εξής:

– Ιωαννίνων και Αγνώστου Στρατιώτη.
– Λαγού και Φορτούνα.
– Παπανδρέου και Καρδίτσης.
– Ζαρμάνη και Καραθάνου.
– Χατζημιχάλη και Καναβατζόγλου.
– Φ. Πάνα-Ιπποκράτης.
– Ζωοδόχου Πηγής και Αλμυρού.
– Γεωργιάδου και Αεροδρομίου.
– Λογιωτάτου και Τζαβέλα.
– Μανωλάκη και Μελέτιου (πλατεία Γαργαλιάνου).
– Γούναρη και Σεφέρη.
– Αισχύλου-Σωκράτους και Οδυσσέως.
– Τέρμα Ηρώων Πολυτεχνείου, πλησίον γέφυρας Ν. Σμύρνης.
– Αγιάς και Σεφέρη.
– Αίολου και Χρηστοβασίλη.
– Σωκράτους και Σόλωνος.
– Καρδίτσης (έναντι γηροκομείου).
– Τέρμα Φαρσάλων.
– Αχιλλέως και Πλάτωνος (Ανθούπολη).
– Σίφνου (πλ. Άννας και Ανδρέα Κουτσίνα).

Αντίθετα, τα περίπτερα τα οποία παραμένουν και θα δοθούν για μίσθωση εκ νέου εντοπίζονται στις εξής θέσεις:

– Καραολή και Δημητρίου και Μπουμπουλίνας (πλ. Νεάπολης).
– Καρδίτσης (έμπροσθεν 3ου Γυμνάσιου-Λυκείου).
– 23ης Οκτωβρίου και Κανάρη (πλ. αντιστάσεως Αγ. Κων/νος).
– Ρούσβελτ και Ηλιοδώρου.
– Μανδηλαρά και Μ. Αλεξάνδρου.
– Πάρνηθος και Μοράβα (όπισθεν γηπέδου Αλκαζάρ).
– 31ης Αυγούστου και Αμαλίας.
– Φαρσάλων και Χάλκης (Εργ. Κατοικίες).
– Αμμόχωστου 1 και Φαρσάλων (πλ. Αβέρωφ).
-Νοτιοδυτική πλευρά ΟΣΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% των θέσεων οι οποίες προσδιορίζονται κατόπιν δημόσιας κλήρωσης, παραχωρούνται με την καταβολή τέλους:

α) σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ),
β) πολύτεκνους και
γ) σε όσους μόνιμους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς, δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς και οπλίτες θητείας συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυληρία και τη Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου. Από την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης εξαιρούνται όσοι ενεπλάκησαν κατά τις παραπάνω περιόδους με οποιονδήποτε τρόπο σε παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της νόμιμης λειτουργίας του πολιτεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ

Ο αριθμός των περιπτέρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί αισθητά, από 11.000 που ήταν στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, πλέον είναι γύρω στα 5.000.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων κ. Θεόδωρος Μάλλιος εκτιμά ότι η μείωση του αριθμού των περιπτέρων στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια. «Θεωρώ ότι θα παραμείνουν γύρω στα 3.000-3.500, αλλά ο θεσμός του περιπτέρου δε θα σβήσει γιατί είναι ιδιαίτερος και μοναδικός στην Ελλάδα. Εξάλλου, είναι σημαντική σε αυτό και η συμβολή του τουρισμού, καθώς για τους τουρίστες το περίπτερο είναι κάτι εξωπραγματικό, οι περισσότεροι δεν το βρίσκουν στην πατρίδα τους».

Όπως αναφέρουν περιπτερούχοι, η κρίση έφερε δραματική μείωση του τζίρου και τα lockdowns της πανδημίας έφεραν τη χαριστική βολή. Το κλείσιμο της εστίασης είχε αρνητικότατη επίδραση στα περίπτερα αφού ο κόσμος σταμάτησε να ψωνίζει. Έπειτα, αυξήθηκε ο ανταγωνισμός από τις αλυσίδες μίνι μάρκετ, οι οποίες κερδίζουν διαρκώς μερίδια αγοράς. Προβλήματα, τα οποία προστέθηκαν στα υπάρχοντα, από την ανάγκη για περισσότερες ώρες δουλειάς, ώστε να βγει ο τζίρος, μέχρι την εγκληματικότητα. Σε αυτά, αναφέρουν, έρχεται ως η… τελική χαριστική βολή η επιβολή χρήσης POS, καθώς, όπως εξηγούν περιπτερούχοι, μειώνει το περιθώριο κέρδους σε επίπεδο ζημίας για τα βασικά είδη που εμπορεύονται (τσιγάρα, εφημερίδες, κάρτες, ψιλικά), λόγω της υποχρεωτικής προμήθειας που επιβάλλουν οι τράπεζες για τη χρήση του POS επί του τζίρου και την αύξηση των φόρων τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Θανάσης Αραμπατζής)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες