ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Η ΝΔ απορρυθμίζει την ψυχική υγεία, ευτελίζει την απεξάρτηση, θανατώνει οριστικά την πρόληψη! Εκτελεί εντολή»

«Το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», απορρυθμίζει κραυγαλέα την ψυχική υγεία, ευτελίζει την απεξάρτηση και θανατώνει οριστικά την πρόληψη, ενώ δεν λύνει κανένα πρόβλημα στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων», τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην έναρξη της ομιλίας της ως ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”.

Η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε εισαγωγικά στην έλλειψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απεξάρτηση καθώς και στο Κέντρο Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ και στο «Εργαστήρι ζωής» που δημιουργήθηκε κατά τη θητεία της ως άμισθη εθελόντρια Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Σήμερα, συζητώντας το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, έχω ένα μεγάλο βιωματικό φορτίο, καθώς στο πλαίσιο της θητείας μου στην Αυτοδιοίκηση για 25 χρόνια, υπήρξα και άμισθη εθελόντρια πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας του ΟΚΑΝΑ από το 2011 – 2018. Υπήρξε πνευματικό μου γέννημα το Εργαστήρι Ζωής, μια πρότυπη δομή πρόληψης με εργαλείο την τέχνη, το οποίο βραβεύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης με το βραβείο του, αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς και την τοπική κοινωνία και χρηματοδοτείται από ειδικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έκτοτε, εκατοντάδες πολίτες, ανήλικοι και ενήλικες, συμμετέχουν σε προγράμματα πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, αλλά κυρίως ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και αντιμετώπισης των σύγχρονων κινδύνων και προκλήσεων της εποχής, όπως η βία και η ενδοοικογενειακή βία, η παραβατικότητα, το διαδίκτυο, η διαχείριση του πένθους. Ταυτόχρονα, επιστημονικά ασχολούμαι με τον τομέα του ποινικού δικαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των εξαρτήσεων- κι όλα αυτά με ευαισθητοποιούν ιδιαίτερα στο αντικείμενο. Όλα αυτά σήμερα εσείς, τα πετάτε στα σκουπίδια ! Ταφόπλακα βάζετε οριστικά στην Πρόληψη. Εσείς όμως επιλέξατε κ. Υπουργέ, να φέρετε ένα νομοσχέδιο – τερατούργημα, που καμία ψυχιατρική μεταρρύθμιση δε συνιστά».

Η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε την πλήρη έλλειψη διαβούλευσης για το νομοσχέδιο και την απουσία σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και απευθυνόμενη στον Υφ. Υγείας σημείωσε ότι «Το νομοσχέδιο κυοφορείται επί 6 μήνες με διαρροές στον Τύπο χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς, οι οποίοι σας καλούν να το αποσύρετε. ι ενώ μπορούσατε να αξιοποιήσετε τη γνώση και την εμπειρία όλων όσοι επί δεκαετίες γνωρίζουν το χώρο, εσείς επιλέξατε το δημόσιο αγαθό της ψυχικής υγείας -που είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει στους πολίτες εξατομικευμένα και δωρεάν- να το απομονώσετε και να το παραχωρήσετε σε μια λογική πολιτικής φιλελευθεροποίησης των πάντων, συγκεντρωτισμού και κυνικής “μοιρασιάς”. Όλη η Ελλάδα έχει ξεσηκωθεί εδώ και μήνες. Φορείς, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, κοινωνικοί επιστήμονες, παιδιά που έχουν απεξαρτηθεί μαζί με τους γονείς διαμαρτύρονται με τρόπο σφοδρό. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει ότι δεν θέλετε να κάνετε τίποτε που θα προχωρήσει τα πράγματα μπροστά, αλλά θέλετε μόνο να ιδιωτικοποιήσετε τα πάντα και να τα παραδώσετε στους ιδιώτες επιχειρηματίες…»

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε την πλήρη απουσία του θεμελιώδους πυλώνα της πρόληψης από το σχεδιασμό του Υπουργείου καθώς και στην έλλειψη ρυθμίσεων για τα Κέντρα Πρόληψης, με το μέλλον τους να είναι άγνωστο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Δεν έχετε οδικό χάρτη για την απεξάρτηση και την πρόληψη. Δημιουργείτε τον ΕΟΠΑΕ, έναν υδροκέφαλο Οργανισμό στον οποίο δίνετε όλες τις αρμοδιότητες για τις εξαρτήσεις, χωρίς να έχετε αποφασίσει καν τον τρόπο προσέγγισης της πρόληψης. Τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας έχουν υπογράψει σύμβαση για το 2021-2027 με τον ΟΚΑΝΑ. Τι θα γίνει λοιπόν μετά; Κι όλα αυτά ενώ η προκάτοχός σας κ. Υπουργέ, η κα Ράπτη, έλεγε ότι τα Κέντρα Πρόληψης είναι το παρόν και το μέλλον. Διότι κ. Υπουργέ, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν ένα πολυετές, τεράστιο και περήφανο έργο αναγνωρισμένο και από τους ευρωπαϊκούς φορείς και κινητοποιούν τις τοπικές κοινότητες».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «Ο χώρος της ψυχικής υγείας ωθείται από την Κυβέρνηση στο περιθώριο, αντί να αντιμετωπίζει ολιστικά τους ασθενείς και να καταπολεμά το στίγμα της ψυχικής νόσου. Το νομοσχέδιο εμφανίζεται ως «τερατούργημα» στα μάτια μας, στους κοινωνικούς επιστήμονες, στο σύνολο της χώρας. Σε όλους όσοι προσέφεραν τόσα χρόνια στον τομέα της ψυχικής υγείας, στους εθελοντές στον αυτισμό, εθελοντές στο ΚΕΘΕΑ, εθελοντές στον ΟΚΑΝΑ, εθελοντές παντού. Διότι ο εθελοντισμός στην ψυχική υγεία είναι αυτός που αναδεικνύει και το κοινωνικό της αποτύπωμα. Η μεγαλύτερη ήττα της Κυβέρνησής σας είναι ότι οι φορείς και οι πολίτες , διαμαρτύρονται στους δρόμους για το νομοσχέδιό σας με πανό που γράφουν « ΠΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ» , ένα σύνθημα που συνδέθηκε με το έγκλημα των Τεμπών. Η αντιστοιχία αυτή, θα έπρεπε τουλάχιστον να σας απασχολήσει, αν όχι να σας συγκλονίσει…».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες