ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Ζημιές μεγάλες σε Βαθύρεμα, Καλύβια και Νερόμυλους Αγιάς από τη χαλαζόπτωση: Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις»

Σε άμεση παρέμβαση-ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αξιώνοντας άμεση καταγραφή και γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς για τους δενδροκαλλιεργητές της Αγιάς, οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοσχερώς μέσα σε ‘’μόλις μισή ώρα’’, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης το πρωί της Τρίτης 23/7/2024.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Σφοδρές βροχές, χαλαζοπτώσεις και εξαιρετικά δυνατοί άνεμοι έπληξαν το πρωί της Τρίτης 23/7/2024 πολλά χωριά στην Αγιά του νομού Λάρισας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην παραγωγή πολλών καλλιεργειών.

Ειδικότερα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις με δενδροκαλλιέργειες πολλών στρεμμάτων μήλων, αχλαδιών και ροδάκινων στις περιοχές Βαθύρεμα, Καλύβια και Νερόμυλοι κ.α. δέχθηκαν, μέσα σε λίγα λεπτά, μεγάλους όγκους από αρκετά πυκνό χαλάζι.

Η δε διάμετρος του χαλαζιού ήταν τέτοια, ώστε οι ζημιές που προκλήθηκαν στους καρπούς να τις καθιστούν εμφανώς μη εμπορεύσιμες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων η καταστροφή αγγίζει μέχρι και ποσοστό 100% επί της προσδοκώμενης παραγωγής.

Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αγίας και μέλος της Αγροτικής Ομοσπονδίας Λάρισας, κ. Τάσος Κωστούλας: «Ζητάμε άμεσα απ’ τον ΕΛΓΑ να κάνει εκτίμηση της ζημιάς και να αρχίσουν οι δηλώσεις. Υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με το ΟΣΔΕ, πώς θα δηλωθούν και πού. Άμεσα, ωστόσο ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ θα πρέπει να επιλύσουν το θέμα και να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί οι παραγωγοί της Αγιάς είναι σε απόγνωση».

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αγρότες της Αγιάς βρίσκονται σε απόγνωση και μόλις το περασμένο Σάββατο διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε συλλαλητήριο που διοργάνωσαν, το Σάββατο (20/7), η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Δήμου Αγιάς, στο δρόμο Λάρισας – Αγιοκάμπου, με μεγάλη συμμετοχή παραγωγών.

Παράλληλα, οι αγρότες της Αγιάς διαμαρτυρήθηκαν και για το γεγονός πως παρότι ο Δήμος Αγιάς κηρύχθηκε πλημμυροπαθής, πέρυσι το φθινόπωρο εξαιτίας των θεομηνιών & , σε αντίθεση ωστόσο με όλους τους υπόλοιπους πλημμυροπαθείς Δήμους, ‘’με μια παράλογη, άδικη και αδιανόητη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ’’, οι ίδιοι εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ (!), θέμα που έχω επανειλημμένα θίξει σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι αναγγελίες για τις ζημιές στην παραγωγή πρέπει να ανοίξουν άμεσα και οι γεωπόνοι – εκτιμητές να ξεκινήσουν την καταγραφή των καταστροφών γρήγορα και εξατομικευμένα, παρά τις γνωστές ελλείψεις στελεχιακού δυναμικού, αλλά και φόρτου εργασίας, των τοπικών υπηρεσιών του ΕΛΓΑ στη Λάρισα», η Ε. Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«-Προτίθεται να επιλύσει τα προβλήματα του ΟΣΔΕ, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση το δυνατόν συντομότερο των σχετικών διαδικασιών καταγραφών, έναρξης εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς; -Θα ενισχύσει το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ της Λάρισας με προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εξατομικευμένα η έκδοση των πορισμάτων των δενδροκαλλιεργητών της Αγιάς, σε μια δίκαιη, άμεση, στο 100% των ζημιών και όχι ‘’κατά προσέγγιση’’, όσο και καθυστερημένη, βάση, όπως έχει συμβεί σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες