ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Αυστηροί έλεγχοι για την εισαγωγή των κρουσμάτων – Οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν πλήρως

Για την πανώλη μικρών μυρηκαστικών μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega και τους δημοσιογράφους Νικήτα Κορωνάκη και Στέλλα Στυλιανού.

Ο υφυπουργός, κατ’ αρχάς, τόνισε ότι η νόσος της πανώλης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ δεν υπήρχε πουθενά καταγραμμένο κρούσμα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι την πρώτη καταγραφή στις 11 Ιουλίου στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας. «Τότε ορίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ζώνες προστασίας, ζώνες επιτήρησης στα 3 και στα 10 χιλιόμετρα. Όπως προβλέπεται ελήφθησαν όλα τα μέτρα,  ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου», δήλωσε ο υφυπουργός.

Στη συνέχεια, αναφορικά με το περιστατικό της θανάτωσης ζωντανών ζώων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την περιοχή των Τρικάλων, ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε: «Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό το να θάβουν ζωντανά τα ζώα. Η διερεύνηση του περιστατικού είναι αρμοδιότητα καθαρά της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη. Ο περιφερειάρχης συγκάλεσε χθες έκτακτο συμβούλιο. Αντικατέστησε τον υπεύθυνο κτηνίατρο στην περιοχή των Τρικάλων, όπου φέρεται ότι συνέβη το περιστατικό και παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα για τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών». Ενώ, αναφορικά με τον τρόπο της υγειονομικής ταφής επεσήμανε ότι «θανατώνεται όλο το κοπάδι όπου βρίσκεται έστω ένα θετικό δείγμα πανώλης και ακολουθεί η υγειονομική ταφή, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, την τήρηση των οποίων επιβλέπει η Περιφέρεια».

Ο υφυπουργός τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον καταναλωτικό κοινό. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Ούτε από τα αμνοερίφια, ούτε από τα παράγωγα αυτών γάλα και κρέας. Είναι αμιγώς ζωνόσος η πανώλη των μικρών μυρηκαστικών», είπε.

Ο Χρήστος Κέλλας, επίσης, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή η εισαγωγή ζώων από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ δεν επιτρέπεται λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στις χώρες αυτές. Η εισαγωγή από ευρωπαϊκές χώρες γίνεται με υγειονομικό πιστοποιητικό από την εκάστοτε χώρα προέλευσης των ζώων. Ακολουθείται ο επιδημιολογικός έλεγχος για να ανακαλύψουμε πώς εισήλθαν τα κρούσματα στη χώρα».

Τέλος, όσον αφορά στις αποζημιώσεις που προβλέπονται για το ζωικό κεφάλαιο που θανατώνεται ο υφυπουργός ανέφερε ότι «προβλέπονται αποζημιώσεις, πιθανόν να μην είναι αρκετές για τους κτηνοτρόφους, από την πρώτη στιγμή, όμως, έχουμε τονίσει ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους, δίπλα στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και θα αποζημιωθούν πλήρως».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες