ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Άμεση ανάγκη οι επιπλέον οργανικές θέσεις καθηγητών Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση»

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Πιερρακάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με μία ακόμη αδικία με θύμα το ν. Λάρισας, έναντι των υπόλοιπων νομών της Θεσσαλίας – αυτή τη φορά με τη θεσμοθέτηση μίας μόλις οργανικής θέση καθηγητών Πληροφορικής για την Α’βάθμια Εκπαίδευση της περιοχής.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η βουλευτής:

«Παρά το γεγονός ότι για την επόμενη σχολική χρονιά το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη δημιουργία 353 νέων οργανικών θέσεων Πληροφορικών σε όλη την Ελλάδα στην Α’βάθμιαΕκπαίδευση – και συγκεκριμένα τριακοσίων τεσσάρων στη Γενική Εκπαίδευση και σαράντα εννέα σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί το ότι καμία από αυτές δεν αφορά τη Λάρισα, εκτός από μία μόλις θέση για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Όπως σημειώνει, μάλιστα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, αυτό συνέβη, παρότι ‘’είχαν προταθεί θέσεις δημιουργίας οργανικών σε σχολεία από την ΔΠΕ Λάρισας ήδη τον Δεκέμβριο του 2023’’. Επιπλέον, ο Σύλλογος επισημαίνει πως ο προβληματισμός των μελών του αυξάνεται, καθώς διαπιστώνεται πως σε όμορες ΔΠΕ της Θεσσαλίας, δημιουργήθηκαν πολλές νέες οργανικές θέσεις Πληροφορικών, με τη Μαγνησία να αποκτά τη ‘’μερίδα του λέοντος’’, ήτοι εννέα θέσεις στη Γενική Εκπαίδευση και μία θέση σε ΣΜΕΑΕ, το ν. Τρικάλων με τρεις θέσεις στη Γενική Εκπαίδευση, όπως και το ν. Καρδίτσας, στον οποίο ιδρύονται δύο νέες οργανικές θέσεις στην ίδια κατηγορία.

Αυτή η κατανομή οργανικών θέσεων, ωστόσο, μεταξύ των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, έτσι όπως γίνεται, είναι καταφανώς ετεροβαρής ως προς τη Λάρισα, αφού έτσι κατ’ ουσία εμποδίζεται κάθε μετακίνηση με οριστικά χαρακτηριστικά καθηγητών πληροφορικής από άλλες ΠΕ προς την ΠΕ Λάρισας, αδικώντας εν γένει τους Πληροφορικούς του νομού, αφού καθίστανται ‘’όμηροι’’των οργανικών θέσεων που πήραν το 2018.

Αξίζει δε, να υπενθυμιστεί πως στην ΠΕ Λάρισας κατά το σχολικό έτος 2023-2024 προσλήφθηκαν 5 τουλάχιστον αναπληρωτές καθηγητές Πληροφορικής, (3 στις ΣΜΕΑΕ και 2 στη Γενική Εκπαίδευση, όλοι πλήρους ωραρίου), γεγονός που συνηγορεί πως η μία τελικώς νεοσυσταθείσα οργανική θέση επ’ ουδενί δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του νομού.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Λάρισας, όπως και ολόκληρη η Α/βάθμια εκπαίδευση του νομού, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της ανωτέρω εξέλιξης, σε μία κρίσιμη, μάλιστα, σύγχρονη ειδικότητα για τα σχολεία της περιοχής, αλλά και επειδή όλα αυτά αυξάνουν το αίσθημα της εργασιακής ανασφάλειας των καθηγητών Πληροφορικής της ΠΕ Λάρισας, μιας και κάθε χρόνο αναγκάζονται, είτε λόγω της σύμπτυξης τμημάτων είτε και άλλων παραγόντων, να συμπληρώνουν το ωράριό τους σε μακρινές από τον τόπο κατοικίας τους σχολικές μονάδες», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«-Πως εξηγεί την αδικία στην κατανομή των οργανικών θέσεων καθηγητών πληροφορικής στο ν. Λάρισας, σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας – ένα φαινόμενο που τείνει να καταστεί σύνηθες και για τις αποφάσεις άλλων κομβικών υπουργείων, σε σχέση με το μεγαλύτερο νομό της Θεσσαλίας;

-Σκοπεύει – και πότε;- να προβεί σε συμπληρωματική τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό δυναμικό καθηγητών Πληροφορικής του ν. Λάρισας, μέσω της σύστασης του συνόλου των απαιτούμενων οργανικών θέσεων και έτσι όπως είχαν προταθεί από την ΔΠΕ Λάρισας, προς όφελος και των 112 Δημοτικών Σχολείων της περιοχής;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις