ΛΑΡΙΣΑ

Ο Νίκος Ράπτης για την Ημέρα Υπέρβασης της Γης

Σχετικά με τη Ημέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshooting Day) που φέτος είναι η 1η Αυγούστου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης Νίκος Ράπτης έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Σύμφωνα με το Global Footprint Network, που κάνει αυτή τη δουλειά από το 1971, φέτος η ανθρωπότητα εξάντλησε την 1η Αυγούστου τους φυσικούς πόρους που δικαιούνταν για το 2024, σύμφωνα με τον φυσικό κύκλο αναγέννησης της Γης. Αυτό σημαίνει φετινό “περιβαλλοντικό έλλειμμα” 41,5%, ενώ από το 1971 το “περιβαλλοντικό χρέος” μας φτάνει το 1.375%! Καθώς αυτό το χρέος δεν διευθετείται με “κουρέματα”, “μνημόνια” και “ύστατους δανειστές”, μας καλύπτουν αναγκαστικά οι επόμενες γενιές. Από αυτούς έχουμε δανειστεί ήδη κοντά… 14 Πλανήτες -και συνεχίζουμε!

Για να ήταν βιώσιμος ο τρόπος ζωής μας θα χρειαζόμασταν μια Γη… King Size, 70% μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτουμε. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, καλούμαστε να επινοήσουμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής. Αλλιώς στερούμε από τα παιδιά και τα εγγόνια μας και τη δυνατότητα ακόμα να μπορούν να ονειρεύονται μια ζωή με Ειρήνη, Ευημερία και Ελευθερία.

Αν επρόκειτο για λεφτά, ελλείμματα της τάξης του 40% και χρέος… 1.400% θα έκαναν τους οικονομολόγους, τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους μας να χοροπηδάνε, ξεφωνίζοντας, σαν δαιμονισμένοι. Καθώς όμως αφορούν μόνο ό,τι υποστηρίζει τη ζωή μας, ποιος να νοιαστεί; #movethedate”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες