ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κουρέτας για πανώλη: Η Θεσσαλία βγαίνει από την επιτήρηση τέλους Αυγούστου – Τελειώσαμε σήμερα αυτή τη φάση, τεράστιο το έργο (φωτο)

Ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή η Θεσσαλία σε ότι αφορά τον ιό της πανώλης, έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας στην σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, εκτιμώντας ότι μέχρι τέλους Αυγούστου θα βγούμε από τη ζώνη επιτήρησης και δεν θα βγει νέο θετικό κρούσμα.

Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης τόνισε: «Τελειώσαμε σήμερα την επιτήρηση, ήταν ένα τεράστιο το έργο με την συμμετοχή πολλών κτηνίατρων και υπαλλήλων, χωρίς αυτούς δεν θα τα καταφέρναμε. Όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, 15 μέρες.

Οι εστίες είναι επτά. 400.000 αιγοπρόβατα περιλαμβάνονται σε αυτές. Ήταν πολύ μεγάλη η περιοχή. Ήταν 1483 εκμεταλλεύσεις. Πήρα μια μεγάλη απόφαση, κλείσαμε τα σφαγεία, και απαγόρεψα την έξοδο των ζων από κάθε μαντρί και την τροφοδοσία με ζωοτροφές σε κάθε ζωή για να σταματήσουμε τον ιό.

Ήρθε ο ΕΦΕΤ και κάνει μεγάλους ελέγχους και θα είναι αυστηρά τα πρόστιμα. Όπου βλέπετε πρόβειο κρέας έχει γίνει παράτυπα, γιατί η σφαγή αυτή τη στιγμή απαγορεύεται. Το τυρί που παράγεται είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τηρούνται τα μέτρα. Βρέθηκαν 33 φάρμες θετικές και θανατώθηκαν τα ζώα. Θανατώθηκαν περίπου 9.000 ζώα και θα φτάσουν τις 11.000 ή και 12.000.

Το σύστημα λειτούργησε πολύ γρήγορα σε μια αποτελεσματική επιχείρηση που ήταν η μεγαλύτερη στη χώρα σε αυτόν τον τομέα. Από αύριο θα γίνει ξανά μαζική ιχνηλάτηση σε περιοχές που ελέγχθηκαν ήδη. Τέλος Αυγούστου θα βγει η Θεσσαλία από την επιτήρηση, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση».

Για μπαλώματα έκανε λόγω ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας κ. Τάσος Τσιαπλές, αναφέροντας; «Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το πρόβλημα με μπαλώματα, μεταφέροντας κτηνιάτρους από την υπόλοιπη χώρα, διότι δεν υπάρχουν υπηρεσίες στη Θεσσαλία», επίσης έθεσε ρωτήματα στον κ. Κουρέτα για το θέμα της σφαγής των ζώων.

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σημείωσε πως: «Δεν υπάρχει μετάδοση στον άνθρωπο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όντως, υπάρχει υποστελέχωση στους κτηνιάτρους. Έληξε σήμερα η προθεσμία για πρόσληψη 20 κτηνιάτρων. Πρέπει και μακάρι να μας δοθούν τα κονδύλια για τις προσλήψεις. Όσο για τους κτηνιάτρους που αδιαθέτησαν ήταν από τον ήλιο, πήγαν στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους, δεν τίθεται θέμα μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, επαναλαμβάνω».

«Για τα rapid test, θα πω ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε στην περιοχή μας την μοναδική εταιρεία που κάνει τα τεστ. Κανένα κράτος στον κόσμο δεν φτιάχνει αυτά τα τεστ, μακάρι να υπήρχε», τόνισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Τσιαπλέ, ο κ. Κουρέτας.

Σε ότι αφορά την ταφή των ζωών ανάφερε: «Σωστά τάφηκαν τα ζώα και υγειονομικά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Η περιφερειακή σύμβουλος από την «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών», κ. Τάνια Δόκου ζήτησε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει με τα όσα ακούστηκαν για απειλές μέλους της περιφερειακής αρχής σε κτηνοτρόφο αν διαρρεύσει φωτογραφίες για το θέμα. Ο κ. Κουρέτας απάντησε πως: «Αν υπάρχει καταγγελία θα βρεθεί, εμείς θα το ψάξουμε, καθώς δεν γνωρίζουμε κάτι για το θέμα.

Στη συνεδρίαση προέδρευσε ο κ. Βασίλης Πινακάς, καθώς απουσίαζε η πρόεδρος κα Χρύσα Τσαγανού, η οποία νοσεί από covid.

Δείτε φωτογραφίες από την συνεδρίαση:

ΑΘ.Π. – Φωτο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες