ΛΑΡΙΣΑ
Λιακούλη σε Κ. Τσιάρα: «Να στηριχθούν δίκαια και στο 100% οι Λαρισαίοι αμυγδαλοπαραγωγοί για τη νέα μείωση της σοδειάς τους»
Σε ερώτηση-παρέμβαση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας του να υπάρξει ειδική μέριμνα της Πολιτείας για τη στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών του ν. Λάρισας από το φαινόμενο της ‘’μουμιοποίησης’’, επισημαίνοντας τα εξής:
«Το ατέλειωωτο ‘’γαϊτανάκι’’ προβλημάτων για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του ν. Λάρισας (Τέμπη – Ελασσόνα) και της Θεσσαλίας (Μαγνησία) ευρύτερα, μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ, αφού όπως ενημερωνόμαστε από καλά πληροφορημένη εφημερίδα του περιφερειακού τύπου, νέα ασθένεια ενέσκηψε στις καλλιέργειές τους, απομειώνοντας την φετινή παραγωγή των ποικιλιών «τουόνο» και «φιρανιά», κατά 60% και 40%-50% αντίστοιχα.
Ειδικότερα, τόσο γεωπόνοι, όσο και οι παραγωγοί δεν είναι ακόμη απολύτως βέβαιοι για το παθογόνο αίτιο, με άλλους να το αποδίδουν στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται σταδιακά και –δυστυχώς- σχεδόν αναπόδραστα σε κλιματική ‘’κατάρρευση’’ που αφορά και την φυτική παραγωγή, άλλοι στη ‘’φόμωψη’’ (μύκητας Fusicoccum amygdall), η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί φυλλοβόλα και όχι καρποφόρα δέντρα και άλλοι στο ευρύτομο, το οποίο όπως πληροφορούμαστε ‘’είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής, μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι και διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, που συνήθως παραμένουν «μουμιοποιημένα» στο δέντρο’’.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως η μοναδική χρονιά που οι παραγωγοί αμυγδάλου, ειδικά των Τεμπών, συγκόμισαν χωρίς προβλήματα το σύνολο της παραγωγής τους από το 2017 και έπειτα, ήταν το 2022, αφού όλα τα υπόλοιπα χρόνια, αλλεπάλληλα κλιματικά ‘’χτυπήματα’’, όπως και ασθένειες των δέντρων, τους αποστερούσαν την παραγωγή (και το εισόδημα) που προσδοκούσαν.
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η τωρινή αναστάτωση των αμυγδαλοπαραγωγών οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για τη λεγόμενη ‘’μουμιοποίηση’’ των αμυγδάλων. Αλλά και τα, εκτός Κανονισμού του ΕΛΓΑ, χρηματοδοτικά εργαλεία αποζημιώσεων που άλλες φορές αξιοποιήθηκαν, όταν δεν άφηναν αδικαιολογήτως πολλούς καλλιεργητές εκτός, όπως οι καλλιεργητές Ελασσόνας και Τυρνάβου από τις de minimis αποζημιώσεις για τους παγετούς προηγούμενων ετών, ενώ π.χ. οι της Μαγνησίας αποζημιώθηκαν, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούσαν ‘’στο 100%’’ της προκληθείσας ζημιάς – θέματα που έχω επανειλημμένα θίξει με ερωτήσεις μου στη Βουλή.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η διαδικασία των αποζημιώσεων των παραγωγών, για παθογόνα αίτια ή φυσικές καταστροφές, ειδικά κατά την 5ετία της διακυβέρνησης της ΝΔ, τείνει να εξελιχθεί σε εξαιρετικά κακόγουστο ‘’αστείο’’, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις διαδοχικών υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, επικεφαλής Οργανισμών και προϊσταμένων υπηρεσιών, όπως φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα από τις αποζημιώσεις-φιάσκο για τις καταστροφές από τις πλημμύρες των Daniel & Elias, αλλά και επειδή τόσο ΥΠΑΑΤ, όσο και ΕΛΓΑ πρέπει να επιδείξουν ταχύτερα αντανακλαστικά, αφού επί σχεδόν 5 χρόνια ‘’διαβουλεύονται’’ την αλλαγή του Κανονισμού του Οργανισμού, προκειμένου να συμπεριλάβει τις νέες, αντιπαραγωγικές κλιματικές συνθήκες και τα διάφορα παθογόνα αίτια», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
«Πως σκέφτεται να συνδράμει τους Θεσσαλούς αμυγδαλοπαραγωγούς για την φετινή μεσοσταθμική μείωση της παραγωγής τους άνω του 50%, εξαιτίας του φαινομένου της ‘’μουμιοποίησης’’;
Καθώς και αν προτίθεται να αξιοποιήσει άλλους χρηματοδοτικούς πόρους, όπως π.χ. Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε.) ή de minimis, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά μία μέχρι πρότινος δυναμική, παραδοσιακή, όσο και εξωστρεφή καλλιέργεια της Θεσσαλίας;».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις