ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε άλλες χώρες από τις 7 Οκτωβρίου

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται για 10ο μήνα, εντείνονται οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση μετά τις ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο και τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τις τελευταίες ημέρες.

Ο Χανίγια δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τεχεράνη και η Χαμάς από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε το Ισραήλ για τον θάνατό του. Το χτύπημα στην πρωτεύουσα του Ιράν ήρθε λιγότερο από 24 ώρες αφότου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 74 τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ .

Πού έχει επιτεθεί το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση ACLED (Armed Conflict Location and Event Data Project), από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για 17.081 περιστατικά επιθέσεων, που περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές ή επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βομβαρδισμούς και χτυπήματα με πυραύλους και ρουκέτες σε τέσσερις χώρες: στο Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη, το Ιράν και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε άλλες χώρες από τις 7 ΟκτωβρίουΟι επιθέσεις του Ισραήλ σε άλλες χώρες από τις 7 Οκτωβρίου

Η πλειονότητα των επιθέσεων έγινε σε παλαιστινιακό έδαφος, και συγκεκριμένα στη Λωρίδα της Γάζας, με 10.389 περιστατικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του συνόλου των επιθέσεων. Από κει και πέρα, το Ισραήλ εξαπέλυσε 6.544 επιθέσεις στον Λίβανο (38%), και 144 στη Συρία. Από 2 επιθέσεις καταγράφονται σε Ιράν και Υεμένη.  

Λίβανος

Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, το Ισραήλ έχει επιτεθεί σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες απ’ ότι η σιιτική οργάνωση. Συνολικά, έχει πραγματοποιήσει 6.544 επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων μήκους 120 χιλιομέτρων με τον Λίβανο, αλλά και στην ενδοχώρα της γειτονικής χώρας, σκοτώνοντας περισσότερα από 590 άτομα.

Συρία

Το Ισραήλ ευθύνεται για τουλάχιστον 144 επιθέσεις στη Συρία από τις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 260 ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα χτυπήματα είχαν στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία, ιδιαίτερα γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Τον περασμένο Απρίλιο, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ισοπέδωσαν το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, σκοτώνοντας επτά μέλη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού.

Ιράν

Μετά το χτύπημα στο προξενείο στη Δαμασκό, ιρανικά συστήματα αεράμυνας αναπτύχθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της επαρχίας Ισφαχάν, όπου φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας.

Υεμένη

Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός έπληξε το λιμάνι της Χοντέιντα της Υεμένης ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της φιλοϊρανικής οργάνωσης των Χούθι κατά του Ισραήλ και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 6 νεκρούς, πραγματοποιήθηκαν μια ημέρα αφότου οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο λιμάνι Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ.

Πηγές: Al Jazeera, ACLED



Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις