ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Σύνοδος φιλοϊρανικών οργανώσεων και υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων για τα αντίποινα κατά του Ισραήλ

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη για να συζητήσουν πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην ιρανική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές που αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των παλαιστινιακών συμμάχων του Ιράν (Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ), του κινήματος Χούθι της Υεμένης, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, καθώς και ιρακινών αντιστασιακών ομάδων. Το Ιράν εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο στο ανώτατο επίπεδο, με την παρουσία του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ανώτερων αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης.

Reuters: Σύνοδος φιλοϊρανικών οργανώσεων και υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων για τα αντίποινα κατά του ΙσραήλReuters: Σύνοδος φιλοϊρανικών οργανώσεων και υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων για τα αντίποινα κατά του Ισραήλ
Φώτο Αρχείου – Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

«Το πώς θα αντιδράσει το Ιράν και το μέτωπο της αντίστασης εξετάζεται επί του παρόντος… Αυτό σίγουρα θα συμβεί και το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ αναμφίβολα θα το μετανιώσει», είχε δηλώσει προηγουμένως στην κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Μοχάμαντ Μπακέρι, αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Από την πλευρά του, ο πρώην ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Εσμαήλ Κοσάρι, δήλωσε ότι «η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του μάρτυρα Χανίγια θα είναι ισχυρότερη από πριν», αναφερόμενος στο μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου ως αντίποινα για το φερόμενο φονικό χτύπημα του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Σε εκείνη την περίσταση, η ιρανική επίθεση είχε αναχαιτιστεί σχεδόν στο σύνολό της από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ ότι σχεδίασε και εκτέλεσε το χτύπημα που σκότωσε τον Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, λίγες ώρες αφότου είχε παρευρεθεί στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου την Τετάρτη.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, εντείνονται οι ανησυχίες ότι ενδεχομένως η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα μπορεί να μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Reuters

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις