ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση στη Λάρισα – Τέλος τα υποθηκοφυλακεία το 2025
Οσον αφορά την ολοκλήρωση του κτηµατολογίου, το υπουργείο έχει θέσει ως νέο στόχο το 2025. «Επιθυµία µας είναι το 2025 τα υποθηκοφυλακεία να έχουν κλείσει και το Ελληνικό Κτηµατολόγιο να είναι ο µοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται τις πράξεις», λέει ο κ. Κυρανάκης. «Αυτό θα συνδυαστεί µε ένα µεγάλο ποσοστό του κτηµατολογίου να έχει πια περάσει στην οριστική δοµή, περισσότερο από το 85%, από τον Ιανουάριο.
Αυτό σηµαίνει ότι στο 85% της χώρας οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του κτηµατολογίου. Θα µένουν µόνον οι τρεις υπό κτηµατογράφηση περιοχές της Κρήτης (βόρειος νοµός Ηρακλείου, Ρέθυµνο και Χανιά), και κάποια από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, που θα ενταχθούν στο λειτουργούν κτηµατολόγιο τον Ιούνιο του 2025.
Η τελευταία υπό κτηµατογράφηση περιοχή (Κέρκυρα – Θεσπρωτία) θα ενταχθεί στα τέλη Νοεµβρίου. Και µετά θα αποµένει η µετάπτωση (σ.σ. στο σύστηµα του κτηµατολογίου) των περιοχών του παλαιού ιταλικού κτηµατολογίου (Ρόδος, Κως και µικρό τµήµα της Λέρου). Για το έργο της µετάπτωσης θα πραγµατοποιηθεί διαγωνισµός το επόµενο διάστηµα και πιστεύουµε ότι θα συµβασιοποιηθεί στο τέλος του έτους, ώστε το έργο να παραδοθεί στο τέλος του 2025. Και το κτηµατολόγιο κλείνει εκεί».
Σύµφωνα µε στοιχεία του Ελληνικού Κτηµατολογίου, οι περιοχές στις οποίες η κτηµατογράφηση ολοκληρώνεται και θα ενταχθούν στον µηχανισµό του εθνικού κτηµατολογίου είναι σύµφωνα µε το επικαιροποιηµένο χρονοδιάγραµµα η Αµαλιάδα, η Ανατολική Αττική, οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Πιερίας (τέλη Ιουλίου 2024), το υπόλοιπο της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, η Λάρισα, το Αίγιο (Νοέµβριος 2024), τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ηλεία, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και το υπόλοιπο της ∆υτικής Αττικής, η Βοιωτία και η Φωκίδα, οι Σέρρες, το Νότιο Πήλιο, η ∆ράµα και η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Φλώρινα και η Καστοριά, η Αρκαδία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Αχαΐα, η Αργολίδα και η Κορινθία (∆εκέµβριος 2024), η Αρτα, η Πρέβεζα και η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Λαυρεωτική, το Λουτράκι, το Ανατολικό Πήλιο, η Μεσσηνία, το Λασίθι, η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία, ο Εβρος, η Καρδίτσα (Ιανουάριος 2025), η Λακωνία και τα Μέγαρα (Φεβρουάριος 2025). Στα µέσα του έτους ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη.
Με την ένταξη σχεδόν του συνόλου της χώρας στην οριστική δοµή του κτηµατολογίου, το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης εκτιµά ότι θα ακολουθήσει ένα «κύµα» αιτηµάτων για διόρθωση στα χωρικά στοιχεία ακινήτων. «Συµβατικά το όριο των λαθών είναι το 8%, ποσοστό που σε κάποιες περιοχές ήταν πολύ υψηλότερο µε ευθύνη των µελετητών», αναφέρει ο κ. Κυρανάκης. Η σκέψη του υπουργείου είναι να δηµιουργηθεί ένας µηχανισµός, πιθανότατα µια ψηφιακή πλατφόρµα, στην οποία κάποιος θα µπορεί αυτόµατα να υποβάλλει µια µικρή (µέχρι ένα ποσοστό, κάτω του 10%) χωρική µεταβολή του ακινήτου του, εφόσον υπάρχει συναίνεση του ή των όµορων ιδιοκτητών.
«Το κτηµατολόγιο είναι ένας ζωντανός οργανισµός. Η χωρική µεταβολή δεν σηµαίνει ρευστότητα των δεδοµένων του κτηµατολογίου, εφόσον αναφέρεται σε συγκεκριµένο τίτλο. Σηµαίνει τελειοποίηση των δεδοµένων του», εκτιµά ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.
«Το µήνυµα το οποίο θέλουµε να περάσουµε στους πολίτες είναι το εξής», λέει ο κ. Κυρανάκης. «Από τις αρχές του 2025 στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας το κτηµατολόγιο θα λειτουργεί µε ενιαίους κανόνες και µε σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες. Τα όποια λάθη, θα γίνει εύκολο να διορθωθούν χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία. Και τα “αγνώστου ιδιοκτήτη” θα αξιοποιηθούν προς όφελος του ∆ηµοσίου και του πολίτη, χωρίς να αδικηθούν οι πολίτες».
Μελετάται η δηµιουργία ψηφιακής πλατφόρµας, στην οποία κάποιος θα µπορεί να υποβάλλει µια µικρή χωρική µεταβολή του ακινήτου του, εφόσον υπάρχει συναίνεση του ή των όµορων ιδιοκτητών.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις