ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πρωτιά της πόλης της Λάρισας στην ταχύτητα του ίντερνετ – Μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας όμως ακόμη… “σέρνεται” με ταχύτητες κάτω από 10 mbps!

«Χρυσό» στην ταχύτητα του διαδικτύου παίρνει ο Δήμος Λαρισαίων σύμφωνα με την Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου η οποία καταγράφει την κατάσταση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας και όχι μόνο.

Την ώρα που σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πελοπόννησος «τρέχουν» με ταχύτητες 100 Mbps άλλες περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Θεσσαλία βρίσκονται καθηλωμένες στην… εποχή του χαλκού με ταχύτητες μικρότερες των 50 Mbps. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο BD ότι πολλές από τις περιοχές που «τρέχουν» με υψηλές ταχύτητες είναι περιοχές με παρουσία ισχυρών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλων διεθνών τεχνολογικών εταιριών που δραστηριοποιούνται ή επενδύουν ή απασχολούν εργαζόμενους στη χώρα μας.

Τα στατιστικά στοιχεία από το σύστημα Υπερίων που έχει αναπτύξει η ΕΕΤΤ για την αποτίμηση της ποιότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων αποκαλύπτουν την άνιση ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, αλλά και τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων.

Για πρώτη φορά ωστόσο μέσα στο 2024, χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία της Ookla, με την ΕΕΤΤ να επισημαίνει στην Έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικοί αλγόριθμοι μέτρησης και επεξεργασίας των μετρήσεων, αλλά και τα δύο εργαλεία επιβεβαιώνουν την τάση αύξησης της ταχύτητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Κεντρική Μακεδονία, που μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων και νέα data center και η Πελοπόννησος που αποτελεί «φυτώριο» για νέους επιστήμονες τεχνολογίας, έχουν προσπεράσει την Κρήτη που αποτελεί τη γενέτειρα του ίντερνετ στην Ελλάδα και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου που έτρεχαν γρηγορότερα την περασμένη χρονιά.

Όπως επισημαίνει η Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ για την περίοδο από 01-05-2023 έως 30-04-2024, η αύξηση της ταχύτητας είναι άμεση συνέπεια της μεγάλης αύξησης των χρηστών με συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, κυρίως συνδέσεων 100 Mbps και άνω. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ, οι ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 60% και η μέση ταχύτητα διαμορφώνεται πλέον στα 76,91 Mbps έναντι 47,94 Mbps το 2022, ενώ η διάμεση ταχύτητα ήταν 58,19 Mbps το 2023 έναντι 39,82 Mbps το 2022, σημειώνοντας αύξηση 46,1%.  Πλέον, μόλις δυο Περιφέρειες τρέχουν με ταχύτητες κάτω από τα 50 Mbps, και τους κατοίκους σε Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο να ζουν στην… «εποχή του χαλκού».

Απόσταση με τα στοιχεία της Ookla

Ωστόσο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla για την ίδια χρονική περίοδο, στα σταθερά δίκτυα, η μέση ταχύτητα καθόδου ήταν 62,72 Mbps, η μέση ταχύτητα ανόδου 13,8 Mbps, με το χάσμα μεταξύ των περιφερειών να καταγράφεται και εδώ μεγάλο, καθώς εκτός Αττικής και Κ. Μακεδονίας που τρέχουν με ταχύτητες από 70 Mbps και άνω, οι περισσότερες περιοχές της χώρας κινούνται με ταχύτητες χαλκού πιάνοντας έως τα 50 Mbps.

Στα σταθερά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας. Σε επίπεδο Δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας της ΕΕΤΤ, ο Δήμος που τρέχει με τις υψηλότερες ταχύτητες είναι ο δήμος Λάρισας με μέση ταχύτητα πρόσβασης τα 68 Mbps. Σε σύνολο 324 δήμων, μόνον οι 77 έχουν ταχύτητες άνω των 50 Mbps, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους, συνολικά 247 δήμοι, διαθέτουν ταχύτητες κάτω των 50 Mbps. H χαμηλότερη ταχύτητα ενσύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο καταγράφεται στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσης, με μέση ταχύτητα καθόδου (downloading) τα 8,90 Mbps και ταχύτητα ανόδου (uploading) τα 1,36 Μbps.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις