ΛΑΡΙΣΑ

Γιώργος Μανώλης: Να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται από τα μέτρα κατά της διασποράς της πανώλης

Την στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τα μέτρα κατά της διασποράς της πανώλης ζητά ο δήμαρχος Τεμπών με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Πιο αναλυτικά, επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα απέστειλε ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ζητώντας τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων του Δήμου από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της διασποράς των κρουσμάτων πανώλης που ανιχνεύτηκαν στην περιοχή.

«Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε ο Δήμος Τεμπών είναι μεταξύ των πληγέντων δήμων της Θεσσαλίας από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Είναι γνωστό επίσης, ότι η περιοχή μας έχει πληγεί από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, οπότε ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα έρχεται να προστεθεί στην τοπική οικονομία σε συνδυασμό με τα μέτρα καραντίνας, όπως η απαγόρευση σφαγής ζώων και η ελεύθερη βόσκηση στη βάση της εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου. Έτσι, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε, πρώτον ότι, οι επιπτώσεις της πανώλης είναι πολλαπλές και σοβαρές. Εκτός από τις άμεσες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, η νόσος προκαλεί σημαντικές οικονομικές ζημίες στους κτηνοτρόφους, καθώς οδηγεί σε μείωση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος και αύξηση του κόστους σίτισης των ζώων.

Το πλήγμα στην ελληνική οικονομία είναι σοβαρό, μιας και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό κομμάτι της, όπως λέμε συχνά πυκνά. Δεύτερον, όλη η κατάσταση με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή όπου παράγεται ίσως το πιο εμβληματικό ελληνικό ΠΟΠ προϊόν: αυτό της Φέτας.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, εκτός του ότι πρέπει να διερευνηθεί το πως και από ποιον εισήχθησαν ζώα μολυσμένα στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το Υπουργείο για πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων μας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Σε πρώτο χρόνο, άμεσα πάγια οικονομική βοήθεια για τους κτηνοτρόφους που θανατώθηκαν τα ζώα τους.

2. Σε δεύτερο χρόνο, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, την επαναλειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που μολύνθηκαν, όπως επίσης να πραγματοποιηθεί από την ίδια την πολιτεία η αγορά ζώων για λογαριασμό των κτηνοτρόφων (ίδιας φυλής που κατείχε ο κτηνοτρόφος και έχουν ήδη θανατωθεί).

3. Αποζημίωση των κτηνοτρόφων των οποίων δεν θανατώθηκαν τα ζώα τους, για τις επιπλέον ζωοτροφές που χρησιμοποίησαν για να ταΐσουν τα ζώα τους, λόγω της καραντίνας.

4. Αποζημίωση των ζωοτροφών, είτε είναι ιδιοπαραγόμενες, είτε αγορασμένες, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.

5. Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες, σε Περιφέρειες και Δήμους.

6. Αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων για ένα εξάμηνο.

Κύριε Υπουργέ, ως Δημοτική Αρχή Τεμπών θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας και ειδικά η κτηνοτροφία αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας και θέλουμε οι κτηνοτρόφοι μας να συνεχίσουν να παράγουν, διότι χωρίς κτηνοτροφία τα χωριά μας θα ερημώσουν. Παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα και υλοποιήσετε αν είναι δυνατό το σύνολο των προτεινόμενων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτροφών μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες