ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Το υπεραιωνόβιο αγαπημένο «παλιό» νοσοκομείο της Λάρισας που έγινε «case study» στη διαχείριση κρίσεων και πλέον αναβαθμίζεται
Νοσοκομείο ετών 125 (!) το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, θεμελιώθηκε το σωτήριο έτος 1899. Έκτοτε αποτελεί ζωντανό κομμάτι και ιστορία της Λάρισας, έχοντας ζήσει πλήθος πολέμων, σεισμών, ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων συνταρακτικών γεγονότων τα οποία σημάδεψαν τη Θεσσαλική πρωτεύουσα.
Παρά την παλαιότητά του και τα προβλήματα που νομοτελειακά βασανίζουν ένα υπεραιωνόβιο νοσηλευτικό ίδρυμα, το «Παλιό» νοσοκομείο κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση των Λαρισαίων και όχι μόνον, όχι μόνον για νοσταλγικούς λόγους, αλλά και για τους ανθρώπους που το στελεχώνουν, που με το φιλότιμο και την ανθρωπιά τους δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.
Αυτό που ωστόσο οφείλει να παρατηρήσει κανείς, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τη δεκαετή μνημονιακή περιπέτεια, γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε αυτό να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο νοσηλευτήριο, το οποίο μπορεί να απαντήσει στις αυξημένες προκλήσεις των καιρών.
Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει σε σημαντικές και σοβαρές κρίσεις αποτελώντας αντικείμενο μελέτης (case study) στη διαχείριση κρίσεων πανελληνίως.
Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα:
- Μετατράπηκε σε covid νοσοκομείο για ασθενείς από όλη την 5η ΥΠΕ και όχι μόνο. Στο τρίτο κύμα της πανδημίας η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κάθε «εργαλείο» που ήταν διαθέσιμο από το Υπουργείο Υγείας προς τα Νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνοντας χρήση των συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Ιδιωτικού Τομέα για παραχώρηση κλινών covid, post covid και non covid, την πρώτη σύμβαση με ιδιώτη ιατρό σε Δημόσιο Νοσοκομείο, την πρώτη σύμβαση με την οποία εντάχθηκαν εθελοντικά στο ιατρικό δυναμικό του Γ.Ν. Λάρισας Λαρισαίοι Βουλευτές και την συνεργασία με επιταγμένους ιατρούς. Δεν ξεχνά κανείς τις προσπάθειες του προσωπικού αλλά και τις ανθρώπινες απώλειες του.
- Στους σεισμούς στο Δαμάσι λειτούργησε, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, ιατρείο με πλήρη εξοπλισμό και μετακίνηση προσωπικού, στην πλατεία του Μεσοχωρίου. Απέστειλαν σύλλογος εργαζομένων και Διοίκηση στολή υλικοτεχνική βοήθεια στο σχολείο Δαμασίου και τρόφιμα στον δήμο Ελασσόνας. Δημιούργησε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης στους μαθητές των σχολείων της περιοχής από το επιστημονικό προσωπικό του ΚΨΥ.
- Στην κακοκαιρία Daniel, είχε συνεχή λειτουργία του ΤΕΠ από την υποδοχή των πρώτων πλημμυροπαθών και των πρώτων νεκρών από το χωριό Αστρίτσι και για πολλές ακόμη ημέρες. Διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργίας του με 3 υδροφόρες πόσιμου νερού, 1 υδροφόρα με μη πόσιμο για λόγους υγιεινής, 2 κινητές γεννήτριες για αντιμετώπιση διακοπής ρεύματος σε περίπτωση που το νερό κάλυπτε τις σταθερές γεννήτριες που βρίσκονται στα υπόγεια του ΓΝΛ και κατάρτισε σχέδιο εκκένωσης του νοσοκομείου και μεταφορά των ασθενών στο ΠΓΝΛ Ενώ υλοποίησε και Πρόγραμμα υποστήριξης πλημμυροπαθών στα ξενοδοχεία και στις κατοικίες τους από τις 2 κινητές μονάδες (Ενηλίκων και Ανηλίκων) ψυχικής Υγείας .
- Στο δυστύχημα των Τεμπών το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ήταν το νοσοκομείο που αν και δεν εφημέρευε άνοιξε σε λίγα λεπτά. Ήταν το νοσοκομείο που αν και δεν εφημέρευε άνοιξε το τμήμα επειγόντων αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δυστύχημα αρχικά ως εκτροχιασμός και σε λίγα λεπτά άνοιξαν τα χειρουργεία και άρα όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας) βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος στον χώρο του Γ.Ν.Λ και παρείχαν συντονισμένες υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας σε τραυματίες αλλά και στους συγγενείς που αναζητούσαν τους ανθρώπους τους. Το ΓΝΛ λειτούργησε ως το πρώτο συντονιστικό κέντρο σε πλήρη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και όλους τους φορείς. Η νοσηλεία τραυματιών κράτησε για μέρες μέχρι και την διακομιδή του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού από την ΜΕΘ του ΓΝΛ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Η Διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που είχαν προκύψει, προέβη στην πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών με διάφορες μορφές εργασιακής σχέσης, ακόμη και με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών ενώ το Νοσοκομείο διαθέτει Συμβάσεις και με εξωτερικούς συνεργάτες για τη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την ασφάλεια, τη σίτιση και την καθαριότητα.
ΝΕΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Παράλληλα με τις παραπάνω δύσκολες συγκυρίες, το υπόλοιπο διοικητικό έργο όχι απλά δεν σταμάτησε αλλά προχώρησε και δράσεις που για χρόνια αποτελούσαν όνειρο για το νοσοκομείο.
Μεταξύ άλλων, προχώρησε η δημοπράτηση της μεγαλύτερης Ενεργειακής Αναβάθμισης σε δημόσιο κτίριο στη Θεσσαλία στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού 5.435.713,34 ευρώ.
Ολοκλήρωσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας την διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα ΠΤΕΡΥΓΑ του ΓΝΛ μετά από 20 χρόνια από την πρώτη ανακοίνωση. Έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος και αναμένεται η υπογραφή του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα με την ανάδοχο εταιρία.
Ενέταξε στο πρόγραμμα “Υποδομές Υγείας – Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ανακαίνιση και Αναβάθμιση Υποδομών Νοσοκομείων”, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με συνολικό προϋπολογισμό 1,42 εκατ. ευρώ, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αναλάβει να δημοπρατήσει έργα για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα πρότυπα λειτουργίας των ΤΕΠ καθώς και την ανακαίνιση του Γυναικολογικού τμήματος με άλλα 500.000 ευρώ. Ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου έχει εκπονήσει μια προμελέτη των αναγκαίων παρεμβάσεων. Ενώ παρουσία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου Μελέτη – κατασκευή και είναι στο στάδιο της μελέτης.
Στα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ επιπροσθέτως την τριετία 2021 – 2023, μέσω ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκαν διαγωνισμοί, παραλήφθηκε, τιμολογήθηκε και αποπληρώθηκε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αξίας 2.542.604,25 ευρώ.
Πρόσφατα ξεμπλόκαρε και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία προμήθειας νέου αξονικού, στο πλαίσιο της συμφωνίας της χώρας μας με τη Siemens. Ο προϋπολογισμός της προμήθειας του αξονικού τομογράφου 128 τομών, με την εξασφαλισμένη διετή δαπάνη συντήρησης, ανέρχεται στις 490.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ
«Το ΓΝΛ είναι ένα πολύπαθο νοσοκομείο που όμως είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε όλες τις Λαρισαίες και όλους τους Λαρισαίους» τονίζει σε δήλωσή του στο onlarissa.gr, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας κ. Γρηγόρης Βλαχάκης. Προσθέτει δε, ότι «αυτό ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του προκειμένου να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας ως νέο ΔΣ. Οι παρέες γράφουν ιστορία λέει ο Σαββόπουλος και σε αυτή την προσπάθεια ξέραμε ότι για να πετύχουμε θα έπρεπε να έχουμε την στήριξη όλων , συμπολίτευσης αλλά και δημιουργικής αντιπολίτευσης.
Αναλύοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία του φορέα αναζητώντας ευκαιρίες και αποφεύγοντας απειλές καταστρώσαμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο και με την βοήθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και την επίβλεψη της 5ης ΥΠΕ πιστεύω πως ολοκληρώσαμε μια πολύ δημιουργική 4ετία για το νοσοκομείο μας. Η υποδειγματική αντιμετώπιση των κρίσεων από το προσωπικό του ΓΝΛ μεγιστοποιεί τα οφέλη για όλους, κύριο όμως επίτευγμα είναι η αλλαγή της νοοτροπίας.
Το ΓΝΛ και το ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό του προσωπικό έχει πλέον ξεκάθαρους στόχους και όραμα για ένα σύγχρονο, καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον νοσοκομείο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, οι ανάγκες αλλάζουν, η προσπάθεια συνεχίζεται».
newsroom onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις