ΛΑΡΙΣΑ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για το πρόβλημα της λειψυδρίας στην κτηματική περιφέρεια Γόννων
Εάν προτίθεται να προχωρήσει στη μελέτη και εν συνεχεία στην κατασκευή φράγματος και συνοδών έργων, αναφέρει σε επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, κ. Τάσος Τσιαπλές, αναφορικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας στην κτηματική περιφέρεια Γόννων. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει:
Το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει όλη η Θεσσαλία, λόγω της απουσίας των αναγκαίων έργων ταμίευσης του νερού, ως αποτέλεσμα της αντιλαικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, που τα θεωρούσαν ως κόστος που δεν θα απέφεραν μεγάλα και μόνιμα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια με οξυμένο τρόπο και στην κτηματική περιφέρεια των Γόννων του Δήμου Τεμπών.
Ιδιαίτερα την τρέχουσα χρονιά, η έλλειψη αρδευτικού νερού τους καλοκαιρινούς μήνες στην κτηματική περιφέρεια Γόννων, οδήγησε σε αδυναμία άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοκαλλιέργειας, με συνέπεια την μεγάλη μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των βιοπαλαιστών ελαιοκαλλιεργητών.
Η άρδευση μεγάλου μέρους των ελαιοχώραφων, γίνεται απο δυο μικρές λιμνοδεξαμενές που είχαν κατασκευαστεί πριν 40 χρόνια περίπου, όταν ήταν ακόμα κοινότητα Γόννων, επι προεδρίας Δ. Δημερά. Απο τότε δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας των δυο λιμνοδεξαμενών, της συντήρησης του δικτύου άρδευσης, ούτε για την κατασκευή νέων έργων ταμίευσης νερού.
Η τροφοδοσία των λιμνοδεξαμενών γίνεται από υδρομάστευση πηγαίων υδάτων μέχρι την άνοιξη και μέσω πομονών στη συνέχεια. Το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση των πηγαίων υδάτων, με φυσική ροή, ώστε να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το υψηλό κόστος απο τη χρήση των πομονών για μεγάλο διάστημα.
Μια σημαντική λύση μπορεί να είναι η κατασκευή ενός φράγματος, ανάντι των δυο λιμνοδεξαμενών, εντός της κοίτης του ρέματος «Καλαίακας», που θα τις τροφοδοτούσε δια της βαρύτητας με το νερό που θα συγκέντρωνε και θα εξασφάλιζε την άρδευση όχι μόνο των σημερινών αρδευόμενων εκτάσεων, αλλά και νέων, ανάλογα με τις ποσότητες του νερού που θα συγκέντρωνε.
Επερωτάται η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αν προτίθεται να προχωρήσει στη μελέτη και εν συνεχεία στην κατασκευή αυτού του φράγματος και των συνοδών έργων;
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις