ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Εντός Σεπτεμβρίου η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ – Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στα πρόβατα

Συνέντευξη στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 “Συνδέσεις” και την δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, παραχώρησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος Υφυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα το τελευταίο διήμερο και τις ενέργειες του Υπ. ΑΑΤ για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών, επεσήμανε:

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επηρεάζει την πρωτογενή παραγωγή σε όλα τα επίπεδα. Η Θεσσαλία βρίσκεται στο επίκεντρο των επιπτώσεων, οι οποίες, βέβαια, επεκτείνονται και σε όλη τη χώρα. Από τον παρατεταμένο καύσωνα και τις μειωμένες παραγωγές, φτάσαμε στο χαλάζι και τις ανεμοθύελλες, που προξένησαν σημαντικές ζημιές  στις καλλιέργειες λίγο πριν την συγκομιδή.

Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ήδη, βρίσκονται στο πεδίο, καταγράφοντας τις κατά τόπους ζημιές και στη συνέχεια αναμένουμε τα πορίσματα. Επίσης, εντός του Σεπτεμβρίου, επίκειται η συζήτηση στη Βουλή για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την επικαιροποίησή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των παραγωγών».

Ακολύθως, ο κ. Κέλλας αναφερόμενος στα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων, που εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, σημείωσε:

«Με κλιμάκιο του Υπ. ΑΑΤ, από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη των κρουσμάτων, βρεθήκαμε στην περιοχή, πραγματοποιώντας διαδοχικές συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και κτηνοτρόφους. Διατρέξαμε όλο το νομό Έβρου, ώστε να ενημερώσουμε για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται για τον περιορισμό και την εξουδετέρωση της νόσου. Θέλω να διαβεβαιώσω το καταναλωτικό κοινό, πως η ευλογιά των προβάτων είναι ζωονόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε και στα άλλα ζώα, πλην των αιγοπροβάτων. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Θέλω να επισημάνω, ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται ο ιός της ευλογιάς των αιγοπροβάτων να προήλθε από κάποια έκνομη δραστηριότητα, καθώς είναι ιός dna, μεταφέρεται και μηχανικά, από τον αέρα, από τα πουλιά ή άλλα άγρια ζώα. Σε κάθε περίπτωση, πράττουμε τα δέοντα, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, ώστε να ξεπεράσουμε το δυνατόν γρηγορότερα και αυτή τη δοκιμασία. Οι κτηνοτρόφοι μας, να είναι βέβαιοι, ότι θα σταθούμε στο πλευρό τους, για όσο χρειαστεί».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

https://youtu.be/wpDAWW5bWOw?si=BF9uIuI2mXxJLdbk

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες