ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Ανάγκη άμεσης στήριξης των αμπελώνων του νομού Λάρισας»

Στη Βουλή έφερε με αναφορά της, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη τα αιτήματα των αμπελουργών, καλώντας μια σειρά από συναρμόδιους υπουργούς (Επικρατείας, κ. Μ. Βορίδη, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, Μεταφορών & Υποδομών, κ. Χ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Τσιάρα), να υιοθετήσουν πλήρως τις προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) για την στήριξη του ελληνικού αμπελώνα, με ειδικότερη αναφορά στους περίφημους αμπελώνες του Τυρνάβου, της Ραψάνης και όλων των περιοχών του νομού μας, που παράγουν εκλεκτή οινοπαραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής Λάρισας τονίζει την ανάγκη θέσπισης καθεστώτος αναγνωρισμένων ομάδωνπαραγωγών για του οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ, όπως και την ανάγκη θέσπισης στρατηγικού σχεδίου για τη διάσωση του ελληνικού αμπελώνα στις αστικές, περιαστικές και τουριστικές περιοχές, ενώ παράλληλα υιοθετεί και τις συγκεκριμένες προτάσεις του Σ.Ε.Ο. –ζητώντας από την κυβέρνηση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υιοθέτησής τους- οι οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

«1. Τον σαφή ορισμό των χρήσεων γης (μέσω του Κτηματολογίου αλλά και ψηφιακού μητρώου που θα ορίζει τα υφιστάμενα αμπελοτεμάχια ως ζώνες υψηλής παραγωγικότητας), καθώς και τη δημιουργία αντικινήτρων για την αλλαγήτης χρήσης.

2. Τη δημιουργία Ζωνών Αγροτικής Προτεραιότητας, τη δημιουργία τωνοποίων να ζητά η αυτοδιοίκηση κατόπιν αιτήματος των παραγωγών, και στις οποίες η αλλαγή χρήσης από αγροτική, να απαιτεί ειδική αιτιολογία και ναυπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.

3. Την ύπαρξη νέου καθεστώτος αγρο-φωτοβολταϊκών, για το οποίο (άδεια καιεγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε αμπελουργική γη) θα πρέπει νααποδεικνύεται η ισορροπία μεταξύ αγροτικής παραγωγής και εισοδήματοςαπό την παραγωγή ενέργειας στο συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο.

4. Τον ορισμό της περιαστικής αμπελουργίας, καθώς και της αναγνώρισής της ως «ηρωικής»,δίδοντας έτσι προτεραιότητα σε άδειες φύτευσης και προγράμματαεπενδύσεων (με χρηματοδότηση 60 %) και ευκολότερη πρόσβαση σεχρηματοδοτικά εργαλεία.

5. Την διευκόλυνση από άποψη γραφειοκρατίας της διαχείρισης οινοτουριστικής μονάδας σε περιαστικές περιοχές.

6. Την, σε νομοθετικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, επεξεργασίαενός μοντέλου διαχείρισης του αστικού οινοποιείου (urbanwinery), μεγνώμονα τη βιωσιμότητα (χρήση νερού και φυτοφαρμάκων, θόρυβος,ασφαλιστικό καθεστώς εργατών γης και οινοποιείου).

7. Την επαναφορά της ΑΓΡΟΓΗΣ, αλλά με διαφάνεια στη λειτουργία της ως εταιρίας τουδημοσίου, με υποχρεωτική την ενημέρωσή της επί ποινή ακυρότητας της αγοραπωλησίας αμπελουργικής γης, προκειμένου να μπορεί να ασκήσειδικαίωμα προτίμησης και αγοράς των προς πώληση αγροτεμαχίων στηντιμή μέσης αγοράς, καθώς και της μεταπώλησής τους σε γειτονική εκμετάλλευση στηλογική της βιωσιμότητας των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων.

8. Την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου των αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών (σύμφωνα με το άρθρο 33 του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143), προκειμένου μπορούν να παρέμβουν σε διοικητικές διαδικασίες, αλλά καιδικαστικά σε περιπτώσεις χρήσεων γης που δύνανται να βλάψουν την ζώνηπαραγωγής ΠΟΠ ή ΠΓΕ (λατομεία, χωματερές, αιολικά πάρκα…), ενώ θα πρέπει να μπορούν να παρέμβουν στην διαχείριση των νέων φυτεύσεων(έκταση, ποικιλίες κλπ) με βάση τη βιωσιμότητα της περιοχής.

Και τέλος,

9. Τη θέσπιση κινήτρων φορολογικού χαρακτήρα, προκειμένου να καταπολεμηθείη περαιτέρω κατάτμηση του αγροτικού κλήρου, κατά τα πρότυπα του γαλλικού PacteDutreil του 2003».

Ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη καταλήγει στην αναφορά της:

«Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι κοινή πεποίθηση όλων των Ελλήνων/δων αμπελουργών, όπως και των φίλων του ελληνικού κρασιού είναι ότι απαιτείται ένα νέο, ολοκληρωμένο μοντέλο διαχείρισης του περιαστικού και βέβαια του αστικού αμπελώνα με βασικό χαρακτηριστικό τον συντονισμό των ενεργειών σε όλα τα επίπεδα (ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό), αλλά και επειδή η ανάγκη προστασίας της αμπελουργικής γης ως εθνικού κεφαλαίου είναι αδήριτη, σας καλώ να υιοθετήσετε πλήρως τις προτάσεις του Σ.Ε.Ο. και να με ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα των από πλευράς σας σχετικών ενεργειών».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες