ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της πανώλης – Αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών της Κρατικής Αρωγής

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” βρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, προσκεκλημένος των δημοσιογράφων Βελίκας Καραβάλτσιου και Σωτήρη Μπολάκη, για να συζητήσουν θέματα, που άπτονται του Υπ. ΑΑΤ.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ο κ. Κέλλας, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην ακριτική περιοχή, σχετικά με τα κρούσματα ευλογιάς, αλλά και την αγωνία των κτηνοτρόφων για το τι μέλλει γενέσθαι, σημείωσε:

«Η αγωνία των κτηνοτρόφων είναι εύλογη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στο Υπ. ΑΤΤ κινηθήκαμε τάχιστα, μεταβαίνοντας με κλιμάκιο στις “κόκκινες” περιοχές και δημιουργώντας ένα πλαίσιο κινήσεων, που έχει σαν στόχο, αρχικά, τον περιορισμό της νόσου και μετέπειτα την εκρίζωσή της. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, με τη λήξη του συναγερμού, θα προχωρήσουμε στις σχετικές διαδικασίες. Συμμερίζομαι την άποψη των κτηνοτρόφων, πως υπάρχει απόκλιση μεταξύ της προβλεπόμενης αποζημίωσης και της πραγματικής αξίας των ζώων. Εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω, είναι ότι θα σταθούμε στο πλευρό των κτηνοτροφών, με δίκαιες αποζημιώσεις, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν.

ΠΑΝΩΛΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Αναφορικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την λήξη του συναγερμού, τονίζοντας:

«Η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση, που έγινε ποτέ στη χώρα, αποδίδει καρπούς, καθώς τα στοιχεία που λαμβάνουμε από όλη τη χώρα για την εξέλιξη της νόσου, δείχνουν θετική εικόνα. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, μέχρι την οριστική εκρίζωσή της. Το “θετικό” της πανώλης, σε σχέση με την ευλογιά, είναι πως πρόκειται για ιό RNA, που έχει μικρή διάρκεια ζωής, εν αντιθέσει με την ευλογιά, που είναι ιός dna και μπορεί να διατηρηθεί στο περιβάλλον για μήνες. Τώρα, όσον αφορά την προέλευσή της, φαίνεται να είναι εισαγόμενη από χώρα της ΕΕ. Η ευρωπαική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο, με πιστοποιητικά και έγγραφα από τις χώρες εισαγωγής, το οποίο και εφαρμόστηκε».

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Τέλος, σχετικά με τις αποζημιώσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχολίασε:

«Η κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε σχέδιο στήριξης και ανασυγκρότησής τους. Όσον αφορά το Υπ. ΑΑΤ, ήδη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Επίσης, με οδηγό το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, θα προχωρήσουμε στις αποζημιώσεις, με την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο, να θεωρείται αναγκαία».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://youtu.be/58YhWkmzwOU?si=VmUDiznsqGkiLkR8

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες