ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: Αλλάζουμε σελίδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα παίρνουν επιδοτήσεις αυτοί που παράγουν

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο Θεσσαλία TV και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο, για την τρέχουσα επικαιρότητα.

Αναφορικά με τις ζωονόσους και, συγκεκριμένα την πανώλη των αιγοπροβάτων και την ευλογιά ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι «έχουν ληφθεί άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα στις περιοχές που βρέθηκαν κρούσματα και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εκριζώσουμε τις ζωονόσους. Για την ευλογιά ο στόχος μας είναι, κατ’ αρχήν, ο περιορισμός της στο νομό Έβρου. Όσο για την πανώλη, είμαστε σε φάση που χαλαρώνουμε τα μέτρα, καθώς επιτρέπονται πλέον μετακινήσεις και σφαγές αιγοπροβάτων. Υπολογίζουμε ότι οι συνολικές θανατώσεις αιγοπροβάτων δεν θα ξεπεράσουν τις 25.000 με τα σημερινά δεδομένα, αριθμός μικρός, συγκριτικά με το συνολικό ζωικό κεφάλαιο των 13-14 εκατομμυρίων στη χώρα. Θα ακολουθήσει ο δρόμος των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους μας. Ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, έχει ήδη στείλει επιστολή στους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους και θα θέσει το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, και στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο των Υπουργών. Θα σταθούμε στον πλευρό των κτηνοτρόφων μας και οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες».

Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των αγροτών για την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε ότι «τα παράπονα των Λαρισαίων αγροτών οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν ακόμη πλήρως για τη φυτική παραγωγή, είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Υπήρξαν καθυστερήσεις γιατί δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων στον Νομό Λάρισας και των πολλών καλλιεργειών σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς. Η δέσμευση του ΕΛΓΑ είναι ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ διέθεσε για τον Daniel ένα τεράστιο κονδύλιο 310.000.000 ευρώ. Έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα τα 270.000.000 ευρώ». Παράλληλα, ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τα έργα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση για τη θωράκιση των περιοχών της Θεσσαλίας, ανέφερε: «Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενόψει της ΔΕΘ θα υπάρξει εξαγγελία και άλλων μεγάλων έργων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για το φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων».

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι «έχουν ήδη καταβληθεί από το αποθεματικό στις παρακάρλιες περιοχές 43 εκατομμύρια ευρώ. Για αγροτικές εκτάσεις που δεν δύνανται να καλλιεργηθούν είτε λόγω πλημμύρας, είτε λόγω “φερτών υλικών” και δεν έχουν αποζημιωθεί, έχει επιληφθεί η υπηρεσία του Υπουργείου και σύντομα θα έχουμε απαντήσεις, ώστε να προχωρήσουμε στην ανάλογη στήριξη των παραγωγών».

Για το ΟΣΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Η διαδικασία του ΟΣΔΕ ξεκίνησε καθυστερημένα, λόγω προβλημάτων με τον τεχνικό σύμβουλο. Υπήρξαν προβλήματα στο σύστημα, τώρα όμως προχωρά ικανοποιητικά. Σκοπός μας είναι να είμαστε συνεπής στην καταβολή των ενισχύσεων. Εντολή του πρωθυπουργού είναι οι επιδοτήσεις να είναι δίκαιες και να τις παίρνουν αυτοί οι οποίοι πραγματικά παράγουν. Υπάρχει μια κακή προϊστορία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες