ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Στοιβάζουν τους μαθητές σε πολυπληθή τμήματα – Μας γυρνάνε 50 χρόνια πίσω!»

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Πιερρακάκη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας την άμεση ανάκληση των αποφάσεων που καταργούν τις κατατμήσεις τμημάτων στα σχολεία της Λάρισας για το σχολικό έτος 2024-2025 και οδηγούν σε πολυπληθή τμήματα που υπονομεύουν την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και προκαλούν προβλήματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως σημειώνει η Λαρισαία Βουλευτής στην ερώτησή της:

«Η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας είναι ανάστατη με την πρωτοφανή, αντιπαιδαγωγική και πέρα από κάθε κανόνα λογικής αλλά και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, απόφαση του υπουργείου παιδείας να ανακαλέσει κατατμήσεις τμημάτων στα σχολεία και να στοιβάξει τους μαθητές σε πολυμελή τμήματα. Ταυτόχρονα ανάστατη είναι και η Π.Ε. Λάρισας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της Αν. Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ανακαλούνται αποφάσεις κατάτμησης τμημάτων για το Σχολικό Έτος 2024- 2025 σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Λάρισας. Πρόκειται συγκεκριμένα για το 25ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, το 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα, το 11ο Νηπιαγωγείο Λάρισας και το 33ο Νηπιαγωγείο Λάρισας. Και το θέμα δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι αυτό θα συμβεί όπου χρειαστεί…

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη εν μέσω μάλιστα της θερινής περιόδου, ανατρέπει πλήρως τον προγραμματισμό των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Η ανάκληση των κατατμήσεων σημαίνει τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και συνεπώς διαφορετική κατανομή μέσα στο σχολείο, ενώ είναι πολύ πιθανό εκπαιδευτικοί να κριθούν υπεράριθμοι και να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Τούτο μάλιστα ενώ υφίστανται σημαντικά κενά σε θέσεις δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Λάρισας, αλλά και δεκάδες κενές αίθουσες διδασκαλίας.

Κυρίως όμως, έντονη είναι η ανησυχία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, που δεν γνωρίζουν τις εκπαιδευτικές συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη νέα σχολική χρονιά. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα σοβαρή αν ληφθεί υπ´όψιν ότι καθιερώνονται πολυπληθή τμήματα ακόμα και όταν υπάρχουν γνωματεύσεις Παράλληλης Στήριξης και Παρακολούθησης σε Τμήματα Ένταξης, υπονομεύοντας έτσι τις ανάγκες των παιδιών.

Απέναντι στις αποφάσεις αυτές του Υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους και ήδη προβαίνουν σε κινητοποιήσεις.

Η Ευαγγελία Λιακούλη υπογραμμίζει ότι με τα δεδομένα αυτά, είναι αναγκαίο το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει τις σχετικές αποφάσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερα τμήματα, προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Ρωτά δε τον αρμόδιο Υπουργό : «Σκοπεύει το Υπουργείο να ανακαλέσει τις αποφάσεις που καταργούν τις κατατμήσεις των τμημάτων στην Π.Ε. Λάρισας και οδηγούν σε πολυπληθή τμήματα, σε αντίθεση με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνιολογικές αρχές, γυρνώντας μας 50 χρόνια πίσω ;Αυτή είναι η «σύγχρονη εκπαίδευση» που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση; Θα προβεί το Υπουργείο Παιδείας στην άμεση κάλυψη των αναγκών του νομού Λάρισας σε εκπαιδευτικούς, με την πλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων»;

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες