ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση Λαμπρούλη για την εξαίρεση από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό του εξωιδρυματικού επιδόματος

Ερώτηση τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας καταθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κατσώτης Χρήστος, Δάγκα Βιβή, Παφίλης Θανάσης, Δελής Γιάννης, Έξαρχος Νίκος, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μεταξάς Βασίλης, Παπαναστάσης Νίκος και Συντυχάκης Μανώλη με θέμα «την εξαίρεση από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό του εξωιδρυματικού επιδόματος».

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Τα ασφαλιστικά και προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται στα ΑμεΑ είναι γνωστό ότι καλύπτουν μερικές από τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες αυτής της ευάλωτης ομάδας.

Το 2019 προβλέφθηκε να εξαιρεθούν τα προνοιακά επιδόματα τα χορηγούμενα από τον ΟΠΕΚΑ από τον συνυπολογισμό στο εισόδημα του ΑμεΑ για την χορήγηση άλλων παροχών, καθώς και να μην είναι δεκτικά κατάσχεσης, συμψηφισμού και κάθε άλλου εισπρακτικού μέτρου από το δημόσιο και από ιδιώτες πιστωτές.

Δεν συμπεριλήφθηκαν στην εν λόγω ρύθμιση ως ίδια μεταχείριση τα ασφαλιστικά επιδόματα προνοιακού χαρακτήρα (επίδομα τετραπληγίας/παραπληγίας-εξωιδρυματικό-, επίδομα απολύτου αναπηρίας) τα οποία, λόγω της ασφαλιστικής φύσης τους, παρέμειναν έκθετα σε κάθε εισπρακτικό μέτρο. Οι καταγγελίες από ΑμεΑ επιβεβαιώνουν ότι συχνά γίνονταν αντικείμενα κατάσχεσης, ενώ ο συνυπολογισμός τους στο εισόδημα δεν επέτρεπε στο ΑμεΑ να κριθεί δικαιούχος άλλων παράπλευρων παροχών.

Το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα, που χορηγείται στους πάσχοντες από τετραπληγία-παραπληγία ασφαλισμένους φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έπρεπε να εξαιρεθούν από το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, όπως εξαιρείται αντίστοιχα η προνοιακή οικονομική ενίσχυση, που χορηγείται στους ανασφάλιστους και τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, με την ίδια αναπηρία.

Η διαφορετική μεταχείριση των ανωτέρω παροχών, που χορηγούνται σε άτομα τα οποία τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες ως προς την πάθησή τους και πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις αναπηρίας, συνιστούσε άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ ομάδων με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Τελικά το 2022 με τον ν. 4972 με το άρθρο 169 παρ.1 προβλέφθηκε ότι το εξωιδρυματικό επίδομα ανεξαρτήτως του φορέα που το χορηγεί, καθώς και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες, εξαιρείται πλέον από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, ωστόσο δεν εξαιρείται από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό.

Στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης πρέπει να επεκταθεί στα επιδόματα αυτά η προστασία από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό για χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες και πιστωτικά ιδρύματα, όπως προβλέπεται για την προνοιακή ενίσχυση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, αν προτίθεται η κυβέρνηση για την προστασία του εξωιδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού να προχωρήσει σε έκδοση νέας ρητής διάταξης, όπως προτείνει και ο Συνήγορος του Πολίτη, περί εξαίρεσής τους από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες