ΛΑΡΙΣΑ

Με Χρήστο Δάντη, Κωνσταντίνου Χριστοφόρου, Μελίνα Κανά κι άλλους πολλούς η φετινή γιορτή κρασιού στον Αμπελώνα – Δείτε όλο το πρόγραμμα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, στο δημαρχείο Αμπελώνα, η συνέντευξη τύπου για τη Γιορτή Κρασιού που διοργανώνει ο Δήμος Τυρνάβου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η αυλαία της φετινής Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα ανοίγει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευγενία Μαμανού – Χατζή, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αμπελώνα Δημήτρης Θεοχαρίδης και η παρουσιάστρια της έναρξης της γιορτής Ζωή Παρλίτση.

Δήλωση του Δημάρχου Τυρνάβου Στέλιου Τσικριτσή για τη Γιορτή Κρασιού:

«Σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά, λόγω της υποχρηματοδότησης στον πολιτισμό από την κυβέρνηση, ο δήμος μας διοργανώνει την Γιορτή Κρασιου Αμπελώνα στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας την αμπελοκαλλιέργεια, που είναι από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του Δήμου Τυρνάβου. Παράλληλα στηρίζουμε την ερασιτεχνική δημιουργία και τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό η κεντρική εξουσία οφείλει να εξασφαλίζει τους αναγκαίους μόνιμους πόρους και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

Για την Δημοτική Αρχή Τυρνάβου, για την Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια!

Στόχος των εκδηλώσεων είναι οι λαϊκές οικογένειες να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Γιορτή Κρασιού .

Συνεχίζουμε με γνώμονα οι εκδηλώσεις αυτές να είναι με ελεύθερη είσοδο, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ούτε “δημιουργική βιομηχανία”, όπως αναγράφεται στα χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο τουρισμός».

Δήλωση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Ευγενίας Μαμανού Χατζή:

«Η Γιορτή Κρασιού στον Αμπελώνα Τυρνάβου είναι μια από τις πιο γνωστές παραδοσιακές εκδηλώσεις της περιοχής μας. Ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν τα τοπικά κρασιά και να γιορτάσουν την οινική παράδοση του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά από οινοποιεία της περιοχής του δήμου Τυρνάβου ενώ έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα γεμάτο πολιτιστικές δράσεις και συναυλίες.

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε την αγροτική μας παράδοση, να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και, πάνω απ’ όλα, να αναδείξουμε την αξία της συλλογικής προσπάθειας.

Σε μια περίοδο που η καθημερινότητα μας δοκιμάζεται σκληρά από τις πολιτικές λιτότητας, η συμμετοχή μας στη διοργάνωση αυτής της γιορτής έχει ιδιαίτερη σημασία. Με ελεύθερη είσοδο για όλους, διασφαλίζουμε ότι αυτή η εκδήλωση παραμένει προσιτή σε κάθε λαϊκή οικογένεια, χωρίς αποκλεισμούς. Για εμάς, η Γιορτή Κρασιού δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για διασκέδαση. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης απέναντι στις πολιτικές που επιδιώκουν να εμπορευματοποιήσουν την κουλτούρα μας.

Η διοργάνωση αυτής της γιορτής με ελεύθερη είσοδο αποτελεί πολιτική πράξη. Είναι μια συνειδητή επιλογή ενάντια στη λογική του κέρδους και υπέρ της αλληλεγγύης. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η λαϊκή παράδοση ανήκει σε όλους μας, και η πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά και τις εκδηλώσεις της κοινότητας δεν πρέπει να είναι προνόμιο λίγων, αλλά δικαίωμα όλων.

Σας περιμένουμε όλους στον Αμπελώνα, για να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.»

Μήνυμα Προέδρου Δ.Κ. Αμπελώνα Δημήτρη Θεοχαρίδη:

«Το 1959 ξεκίνησε ο θεσμός της γιορτής Κρασιού, στον Αμπελώνα, με στόχο την ανάδειξη της οινικής παραγωγής και την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αμπελώνων της περιοχής μας. Από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου από τον Δήμο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο άλσος του Αγίου Γεωργίου, σε συνεργασία με οινοποιεία, οινοποιούς και με παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του νομού Λάρισας.

Φέτος η Γιορτή κρασιού Αμπελώνα, ξεκινά την Πέμπτη στις 5 Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώνεται την Κυριακή στις 8 Σεπτεμβρίου. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η γιορτή Κρασιού Αμπελώνα να βρει τον παλιό της χαρακτήρα και να προβληθούν τα κρασιά που παράγονται στον τόπο μας από τα οινοποιεία του Δήμου Τυρνάβου.»

Δήλωση παρουσιάστριας Ζωής Παρλίτση:

Η παρουσιάστρια της φετινής Γιορτής Κρασιού, Ζωή Παρλίτση κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί τον Αμπελώνα ενώ αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα και το λογότυπο της γιορτής :

«Για την καλύτερη προβολή και προώθηση αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός λογότυπου, που θα χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θεσμό και θα κοσμεί τις εισόδους της πόλης του Αμπελώνα τις ημέρες της γιορτής. Στην αφίσα της φετινής διοργάνωσης κυριαρχεί ένα πολύχρωμο σταφύλι που αντιπροσωπεύει όλες τις ποικιλίες αμπελιού και όλα τα είδη κρασιού.

Επίσης για πρώτη φορά δημιουργείται ιστοσελίδα (https://winefestival.tirnavos.gr/) που αφορά αποκλειστικά τη γιορτή Κρασιού Αμπελώνα και στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να αναζητήσει όλες τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ 2024

Η αυλαία της φετινής Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα ανοίγει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ειδικότερα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 5 – 9 – 2024

· ΕΓΚΑΙΝΙΑ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ, στις 8.30 μ.μ.

· Ομιλία απο τη διευθύντρια του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου με θέμα: «Ο Οίνος της Ζωής, του Πολιτισμού, της Διατροφής»

· Ομιλία από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κ. Τάνια Μπέλτσιου – Δαλακώνη με θέμα «Το κρασί, σύμμαχος στη μεσογειακή διατροφή»

· Επίδειξη μαγειρικής από τον Τάσο Παπαμιχάλη και το τμήμα μαγειρικής του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας, όπου θα προσφέρονται μικροεδέσματα που σχετίζονται με το κρασί στους επισκέπτες

· Γνωριμία με τα κρασιά των οινοποιείων του δήμου μας

· Συναυλία με τους Χρήστο Δάντη και Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, στις 10.30 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 – 9 – 2024

· Προβολή της ταινίας «Υψηλή Μαγειρική», από την ψηφιακή ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στις 8.00 μ.μ.

· Εικαστικές δημιουργίες με θέμα το σταφύλι για τους μικρούς φίλους της Βιβλιοθήκης Αμπελώνα σε συνεργασία με την εικαστικό κ. Ζωή Καραμαλίγκα από τις 8:00 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ.

· Μουσικο-χορευτικές εκδηλώσεις από τους τοπικούς συλλόγους, στις 9.00 μ.μ.

· Παραδοσιακό γλέντι με τον Φώτη Τράσια και την Χάλκινη Πανδαισία

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 – 9 – 2024

· Προβολή της παιδικής ταινίας «Το Τρίο της Μπελβίλ», από την ψηφιακή ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στις 8.00 μ.μ.

· Αφιέρωμα στους Θεσσαλούς δημιουργούς από το Πνευματικό εργαστήρι Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, στις 9.00 μ.μ.

· Συναυλία με το συγκρότημα

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 – 9 – 2024

· Επιδείξεις από τον Α.Ο. Αμπελώνα «ΕΥ ΖΗΝ», στις 8:00 μ.μ.

· Επιδείξεις από τα τμήματα μοντέρνου, και σύγχρονου χορού της Σχολής Χορού Αμπελώνα – Σαγώνα Βασιλική, στις 8.30 μ.μ.

· Επιδείξεις ρυθμικής γυμναστικής από το γυμναστήριο του Αμπελώνα, στις 9.00 μ.μ.

· Μουσικό σεργιάνι με τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Τυρνάβου και το μουσικό εργαστήρι του Συλλόγου εκτελεστών. Στο τραγούδι ο Νίκος Νταλάκας, στις 9.00 μ.μ.

· Η Μελίνα Κανά συναντά τον Αλέξανδρο Κτιστάκη και παρέα έρχονται να μας διασκεδάσουν, στις 10.00 μ.μ.

Περίπτερα οινοποιείων περιοχής Δ. Τυρνάβου

Συμμετέχουν:

· Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

· Κτήμα Παπρά

· Οινοποιείο Γιάτσα

Περίπτερα ζωγράφων περιοχής Αμπελώνα

ΕΚΘΕΤΕΣ:

· Καραμαλίγκα Ζωή (συμμετέχουν και μαθητές με έργα τους)

· Τσάλτας Δημήτρης

Περίπτερο των Παιδικών Σταθμών Δήμου Τυρνάβου

· Η γωνιά του παιδιού, 8.00 μ.μ έως 10.00 μ.μ.

(Ενημέρωση – πληροφόρηση – δραστηριότητες)

Περίπτερα πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων – σωματείων Αμπελώνα:

· Γυμναστικός Σύλλογος Αμπελώνα

· Α.Ο. TAE KWON DO ΑΜΠΕΛΩΝΑ «ΕΥ ΖΗΝ»

· Α.Ο. Αμπελωνιακός

· Α.Ο. Αμπελώνα «Νίκη»

· Π.Α.Σ. Ακαδημία Ελπίδες Αμπελώνα

· Σύλλογος Απανταχού Σκαμνιωτών Αμπελώνα «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»

· Σύλλογος Γυναικών Αμπελώνα

· Εστία Παράδοσης και Πολιτισμού «Ο Αμπελώνας»

· Φιλανθρωπικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελώνα «Η ΑΡΩΓΗ»

· Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ»

· Σύλλογος Hip Hop Αμπελώνα

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες