ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μέχρι τέλος του έτους ο διεθνής διαγωνισμός για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών – Ανάμεσα στις πόλεις και η Λάρισα

Χαµηλότοκα θα είναι τα δάνεια του νέου προγράµµατος «Σπίτι µου 2», το οποίο θα χρηµατοδοτηθεί µε 1 δισ. από το Ταµείο Ανάκαµψης και µε άλλο 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις στελεχών του οικονοµικού επιτελείου, το επιτόκιο θα είναι περίπου το µισό από το κανονικό. Στο νέο πρόγραµµα θα ενταχθούν άτοµα ηλικίας έως 49 ετών, ενώ θα διευρυνθούν και τα εισοδηµατικά κριτήρια. Παράλληλα αναµένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραµµα κοινωνικής στέγασης για τη διάθεση ακινήτων σε οικονοµικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

∆άνειο µε σηµαντικά χαµηλότερο επιτόκιο από αυτό που προσφέρουν σήµερα οι τράπεζες για στέγαση θα µπορούν να εξασφαλίσουν οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα «Σπίτι µου 2», το οποίο προγραµµατίζεται να φτάσει σε συνολικό ύψος 2 δισ. ευρώ και να χρηµατοδοτηθεί εν µέρει από το Ταµείο Ανάκαµψης. Παράλληλα αναµένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραµµα κοινωνικής στέγασης για τη διάθεση ακινήτων σε οικονοµικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Η χρηµατοδότηση

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι διαπραγµατεύσεις µε την Κοµισιόν για το «Σπίτι µου 2» συνεχίζονται µέχρι την τελευταία στιγµή, ενόψει της αναµενόµενης σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ στις 7 Σεπτεµβρίου, καθώς πρέπει να διευκρινισθούν πολλές λεπτοµέρειες πριν ανάψει το πράσινο φως για χρηµατοδότηση από το Ταµείο.

Πάντως, µε βάση τις µέχρι σήµερα συζητήσεις το µοντέλο που φαίνεται να διαµορφώνεται προβλέπει τη χρηµατοδότηση κατά 50%, δηλαδή 1 δισ. ευρώ, από δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης και κατά το υπόλοιπο 50% από δάνεια των τραπεζών. Αυτό σηµαίνει ότι ο ενδιαφερόµενος να υπαχθεί στο πρόγραµµα θα µπορεί να δανειοδοτηθεί από την τράπεζα που τον εξυπηρετεί µε επιτόκιο που θα αντιστοιχεί στον µέσο όρο του επιτοκίου στεγαστικού δανείου της τράπεζας και του επιτοκίου του Ταµείου Ανάκαµψης, που είναι πολύ χαµηλό. Επί της ουσίας θα πάρει δάνειο µε λίγο πάνω από το µισό επιτόκιο του συνηθισµένου στεγαστικού, σύµφωνα µε πηγές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, µε βάση και την εµπειρία της πρώτης φάσης σχεδιάζονται οι εξής αλλαγές σε σχέση µε το πρώτο πρόγραµµα:

∆ιεύρυνση των δικαιούχων µε βάση την ηλικία, καθώς θα µπορούν να ενταχθούν άτοµα ηλικίας έως 49 ετών (στο προηγούµενο οι δικαιούχοι ήταν έως 39 ετών).

∆ιεύρυνση των εισοδηµατικών κριτηρίων. Σήµερα το εισοδηµατικό όριο είναι στις 24.000 ευρώ για το ζευγάρι και αυτό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο, ενώ όταν είναι µονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηµατικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000 ευρώ και τις 3.000 ανά τέκνο.

Θα υπάρχει ειδική πρόνοια µηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους.

Η παλαιότητα των ακινήτων θα είναι µικρότερη από 15 έτη.

∆εν έχει ακόµη αποσαφηνιστεί το ποσοστό της αξίας του ακινήτου που θα µπορεί να καλύπτεται µε δάνειο.

Οι προϋποθέσεις Ε.Ε.

Ωστόσο, η πολύ ευνοϊκή αυτή χρηµατοδότηση επιδιώκεται από την Κοµισιόν να συνοδεύεται από όρους, και συγκεκριµένα περιβαλλοντικούς. ∆εδοµένου ότι το 38% των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης πρέπει να προορίζεται για την πράσινη µετάβαση, επιδιώκεται να δοθεί µια πράσινη διάσταση και στο συγκεκριµένο πρόγραµµα. Αυτό µεταφράζεται, σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής διαπραγµατεύσεις, σε υποχρέωση ενεργειακής αναβάθµισης των ακινήτων που θα µεταβιβαστούν µε τους ευνοϊκούς όρους χρηµατοδότησης του Ταµείου. Ενδεχοµένως θα ενισχυθούν και άλλες πράσινες δράσεις, για να τηρηθεί η ποσόστωση του 38% που προβλέπει ο κανονισµός του Ταµείου Ανάκαµψης.

Η δεύτερη προϋπόθεση που –σύµφωνα µε πληροφορίες– θέτει η Κοµισιόν για την ένταξη του προγράµµατος «Σπίτι µου 2» στις δανειοδοτήσεις του Ταµείου Ανάκαµψης είναι να συνδεθεί αυτή µε την υποχρέωση πραγµατοποίησης ακόµη µίας µεταρρύθµισης εκ µέρους της Ελλάδας. Αυτό είναι το καθεστώς που επικρατεί στο Ταµείο Ανάκαµψης άλλωστε, δηλαδή η χρηµατοδότηση να συνοδεύεται από τα λεγόµενα ορόσηµα, που αποτελούν συχνά µεταρρυθµίσεις.

Στη συγκεκριµένη περίπτωση εξετάζεται η µεταρρύθµιση αυτή να αφορά την κοινωνική κατοικία. Η κυβέρνηση ετοιµάζεται να προκηρύξει διαγωνισµό για την ανέγερση κατοικιών σε αδρανή ακίνητα του ∆ηµοσίου. Αυτές οι κατοικίες θα διατεθούν µε χαµηλό αντίτιµο και κοινωνικά κριτήρια, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ακόµη ο θεσµός αυτός δεν υπάρχει.

«Κοινωνική Αντιπαροχή»

Ουσιαστικά, µε την ευκαιρία του «Σπίτι µου 2» ενεργοποιείται και επιταχύνεται και το πρόγραµµα κοινωνικής στέγασης.

Εως το τέλος του έτους, ή το αργότερο στις αρχές του νέου, αναµένεται να προκηρυχθεί ο πρώτος, διεθνής διαγωνισµός για την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του ∆ηµοσίου, αλλά και την αξιοποίηση (διαµόρφωση) άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών µε κοινωνικά κριτήρια. Μέσω του προγράµµατος «Κοινωνικής Αντιπαροχής» εκτιµάται ότι έως το 2026 θα έχουν κατασκευαστεί κατοικίες σε Κηφισιά, Λάρισα, Ξάνθη και Βόλο, ενώ τα πρώτα διαµερίσµατα αναµένεται να διατεθούν από τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα του ∆ηµοσίου εντός του 2025. Το ενοίκιο θα είναι σηµαντικά χαµηλό, βάσει κοινωνικών και οικονοµικών κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Με βελτιωµένους όρους αναµένεται να εκκινήσει εκ νέου, µέχρι το τέλος του έτους, και το πρόγραµµα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης από 4.000 σε 6.000 ευρώ (60% για συνολικό κόστος έως 10.000 ευρώ), και µάλιστα µε αναδροµική ισχύ, προκειµένου να συµµετάσχουν όσοι ήδη έχουν υποβάλει αίτηση αλλά και άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων που παραµένουν «κλειδωµένα». Παράλληλα θα αυξηθεί και η προκαταβολή του ποσού στο 50%. Σύµφωνα µε την αρµόδια υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, στόχος είναι ο αριθµός των κατοικιών προς ανακαίνιση και στη συνέχεια προς ενοικίαση να φτάσει τις 12.500.

Να σηµειωθεί ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση µέχρι σήµερα έλαβαν επιδότηση έως 4.000 ευρώ για να ανακαινίσουν κατοικίες που παραµένουν κλειστές, επιφάνειας έως 100 τ.µ., και στη συνέχεια να τις νοικιάσουν, για τουλάχιστον 3 χρόνια. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα τηρήσουν τους όρους του προγράµµατος θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήµατα της επιδότησης που έλαβαν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

«Στέγαση και Εργασία»

Καινοτόµο, αν και µε περιορισµένη απήχηση, είναι το πρόγραµµα «Στέγαση και Εργασία» που απευθύνεται σε αστέγους, ενώ σχεδιάζεται και πρόγραµµα για την ανακαίνιση 3.000 κατοικιών ατόµων µε αναπηρία.

Στο «Σπίτι µου 2» που αφορά πολίτες έως 49 ετών και θα περιλαµβάνει ακίνητα έως 15 ετών, προβλέπεται διεύρυνση των εισοδηµατικών κριτηρίων σε σχέση µε το «Σπίτι µου 1».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες