ΛΑΡΙΣΑ

Κόκκαλης σε Δένδια – Χατζηδάκη: Αποκαταστήστε άμεσα τη φορολογική αδικία για τους αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας!

Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της φορολογικής αδικίας για τους αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας, ζητά ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη την οποία συνυπογράφουν ακόμη 14 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Ως αξιωματικοί Πολεμικής Διαθεσιμότητας χαρακτηρίζονται οι στρατιωτικοί που, λόγω τραυματισμού ή ασθένειας που υπέστησαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, δεν μπορούν πλέον να ασκούν τα καθήκοντα τους με πλήρη ενεργητικότητα, αλλά παραμένουν σε μια ειδική κατάσταση διαθεσιμότητας. Παρόλο που δεν υπηρετούν ενεργά, διατηρούν τη στρατιωτική τους ιδιότητα και συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Μάλιστα θεωρούνται ανάπηροι πολέμου ειρηνικής περιόδου, εφόσον η αναπηρία τους προήλθε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και επιβεβαιώνεται από γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η νομοθεσία τους παρέχει ορισμένες φορολογικές απαλλαγές, όπως απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τις συντάξεις τους, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2γ του Ν. 4172/2013. Δυστυχώς όμως, από τον Φεβρουάριο του 2023, οι αποδοχές αυτών των αξιωματικών με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% φορολογούνται κανονικά, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία συνεχίζει να προβλέπει φοροαπαλλαγή για αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος.

Επειδή το άρθρο 14 παρ. 2ε του Ν.4172/2013, αναφέρεται γενικά στους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013 αξιωματικοί Πολεμικής Διαθεσιμότητας δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τις συντάξεις τους.

Επειδή θεωρείται ειδική η περίπτωση των αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας.

Επειδή για αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος η νομοθεσία συνεχίζει να προβλέπει την φοροαπαλλαγή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013.

Επειδή επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση την εν λόγω φορολογικής αδικίας για τους αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας καθώς  πρόκειται για αξιωματικούς που προσέφεραν τα μέγιστα στην Πατρίδα και έχασαν την αρτιμέλειά τους εν υπηρεσία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί: Προτίθενται να διασφαλίσουν την σωστή εφαρμογή του νόμου και να αποκαταστήσουν τη φορολογική αδικία έναντι των Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητας με την άμεση παύση  της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στις αποδοχές που καλύπτονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 γ του Ν.4172/2013 αλλά και να επιστρέψουν τα παρακρατηθέντα ποσά από τον Φεβρουάριο του 2023 έως σήμερα;»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες