Ανδρέας ΓιουρμετάκηςΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο μπερές, η καράφλα, ο Μπέος και ο Κουρέτας…

 Γράφει ο Ανδρέας Γιουρμετάκης

ΠΡΙΝ από πολλά χρόνια, θαρρώ στις πρώτες περιφερειακές εκλογές της Θεσσαλίας, είχα κληθεί να συντονίσω ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ των υποψηφίων για την θέση του περιφερειάρχη. Πολλοί οι υποψήφιοι, αν θυμάμαι καλά, επτά συνολικά. Και ανάμεσα τους, ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ Στέλιος Ροντούλης και ο νυν περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, ως ανεξάρτητος τότε.

ΟΤΑΝ πήρε τον λόγο ο Ροντούλης απέφυγε να ασχοληθεί με τα συνήθη προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και ανάλωσε το χρόνο του απαγγέλλοντας έναν αντιμεταναστευτικό «δεκάρικο», βγαλμένο από τα βάθη της Λεπενικής (του πατρός, ακόμη τότε) ακροδεξιάς ρητορικής..

ΣΤΑ πρόσωπα των ανθυποψηφίων του, όση ώρα μιλούσε, ποικίλαν οι αντιδράσεις: Άλλος είχε μία έκφραση χλευασμού, άλλος έντονης δυσαρέσκειας κι άλλος προσπαθούσε να κρατήσει ουδετερότητα Ελβετίας, παρακολουθώντας δήθεν ανέκφραστος… Ο Κουρέτας δεν ήταν ένας απ’ αυτούς. Έδειχνε να νιώθει έντονη την ανάγκη να αντιδράσει. Και όταν ήρθε η σειρά του να θέσει ένα ερώτημα (η διαδικασία προέβλεπε να ανταλλάσσουν ερωτήματα μεταξύ τους, οι μετέχοντες στο ντιμπέιτ) επέλεξε ν’ απευθυνθεί στον Ροντούλη:

  • Κύριε Ροντούλη από που είναι η καταγωγή σας;
  • Από τον Τύρναβο, απάντησε χαμογελαστός o Ροντούλης..
  • Γιατί βλέπω ότι είστε πολύ μελαχρινός… Είστε σίγουρος ότι οι πρόγονοί σας δεν ήρθαν από κάποια χώρα μακρινή; Σας καλώ λοιπόν, αύριο να έρθετε στο εργαστήριο μου για ένα τεστ DNA, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν κατάγεστε από κάποια χώρα της Αφρικής!…

ΘΥΜΗΘΗΚΑ αυτόν τον διάλογο χτες (κι ελπίζω να τον απέδωσα σωστά, γιατί πέρασε πάνω από δεκαετία από τότε), όταν διάβασα τη δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την οποία «στολίζει» τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο. Αντιγράφω ένα απόσπασμα για όσους δεν την διάβασαν:

«…Ακόμη μία μεγάλη παράσταση θεάτρου είδαμε αυτές τις ημέρες από τον Αχιλλέα Μπέο. Πάντα πίστευα ότι από τύχη βρέθηκε στην αυτοδιοίκηση, αλλά σήμερα πείστηκα ότι το θέατρο έχασε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή. Όχι το κανονικό θέατρο όμως, αλλά το θέατρο του παραλόγου…».

ΕΠΙΔΙΚΟ αντικείμενο της αντιπαράθεσης, τα νεκρά ψάρια της Κάρλας που πλημμύρισαν τον Παγασητικό. Ο δήμαρχος απέδωσε ευθύνες στην Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης αντέδρασε. Ανεξαρτήτως το ποιος έχει δίκιο επί της ουσίας, η αντίδραση του Κουρέτα, στους θεατρινισμούς του δημάρχου, είναι ενδεικτική του ποιος είναι πλέον περιφερειάρχης. Ένας άνθρωπος, που λόγω χαρακτήρα αφενός, που δεν προέρχεται από την κάστα των πολιτικών αφετέρου, αν νιώσει την ανάγκη να υπερασπιστεί τον ρόλο του και την πολιτική διαδικασία, όπως αυτός την εννοεί, δεν θα διστάσει ν’ απαντήσει στον αντίδικο του με τα ίδια μέσα. Δεν θα διστάσει ακόμη και να «τσαλακωθεί» παίζοντας το παιγνίδι ενός ανθρώπου που το ξέρει καλύτερα απ’ αυτόν και μιλώντας «στην γλώσσα του»… Αναφέρομαι στο παιγνίδι της λοιδορίας,  της γελοιοποίησης του αντιπάλου και του χλευασμού…

ΠΟΛΛΟΙ θα υποστηρίξουν ότι όποιος μπαίνει στον πειρασμό να παίξει «στο γήπεδο του Μπέου, είναι χαμένος από τα αποδυτήρια»… Ο δήμαρχος Βόλου έχει βγει από τις περιγραφές του Τσιφόρου. «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα» είναι η ευρύτερη οικογένεια του… Συνεπώς, η ιστορία που άνοιξε με τις δηλώσεις Κουρέτα θα έχει γλαφυρή συνέχεια…

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ της συνέχειας της ωστόσο και του ύφους με το οποίο διεξάγεται, δεν μπορεί να παραβλέψει κάνεις, ότι ο Κουρέτας είναι ο πρώτος πολιτευόμενος που όταν αποπειράται να τον φτύσει ο Μπέος, δεν παριστάνει ότι βρέχει… Δεν μπορεί επίσης, να παραβλέψει κανείς το γεγονός,  ότι δεν διστάζει να εγκαλέσει την κοινωνία του Βόλου (προφανώς και πολλούς ψηφοφόρους του) για τις επιλογές της,  χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος: «Απορώ», λέει στη δήλωση του, «πώς οι Βολιώτες ανέχονται ακόμη τη διαστρέβλωση της αλήθειας από έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μη λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται Δήμαρχος»!

ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑ να στοιχηματίσω ότι η οξεία και εξευτελιστική επίθεση του Περιφερειάρχη στον Δήμαρχο, μπορεί να εξέπληξε τους φίλους του Κουρέτα (που ίσως, δεν εκτιμούν την προσχώρηση του στα ήθη του Μπέου), εκτιμήθηκε πιθανόν περισσότερο από τον ίδιο τον Μπέο! Καθότι, οι λαϊκοί τύποι σαν αυτόν,  εκτιμούν εκείνους που «δεν γυρνούν το μάγουλο να τη φάνε κι από την άλλη»,  περισσότερο από όσους «κάθονται στα αυγά τους».

ΟΠΩΣ και να ‘χει, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πλέον, πως θα εξελιχθεί αυτή η αντιπαράθεση και ποιος θα βγει κερδισμένος από το γεγονός ότι διεξάγεται εκτός ορίων… Πέρα δηλαδή, από τα γνωστά ήθη της πολιτικής αντιδικίας… Και καθώς, οι αντίδικοι εκπροσωπούν την εποχή της λεγόμενης «μεταπολιτικής», έχοντας κερδίσει το αξίωμα του ο καθένας  ερήμην της κομματικής τάξης… Προερχόμενοι αμφότεροι από τα σπλάχνα της κοινωνίας των πολιτών… Καταξιωμένος πανεπιστημιακός ο ένας, ένας λαϊκός τύπος με εικονοκλαστική διάθεση ο άλλος, ένας εγχώριος Τράμπ νιώθουν ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά… Οι εχθροπραξίες άρχισαν νωρίς… Ο Κουρέτας έχει το ταμείο,  αλλά και την εξυπνάδα να μην καταστήσει τους Βολιώτες θύματα της διαμάχης του με τον Μπέο… Ο δήμαρχος θα αντιδράσει εν καιρώ με τον γνωστό του τρόπο, έχοντας στη φαρέτρα του πρωτίστως την – επιβεβαιωμένη σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις – υψηλή αποδοχή που απολαμβάνει από την κοινωνία του Βόλου. Περιμένοντας την ευκαιρία να αντεπιτεθεί και γνωρίζοντας ότι τα ΜΜΕ «ανοίγουν σαμπάνιες» όταν αυτός ανοίγει το στόμα του… Με τη διαφορά ότι πλέον, πήρε το μήνυμα πως ο Κουρέτας αν θελήσει μπορεί να παίξει στο γήπεδο του, ακολουθώντας συνειδητά ή ασυνείδητα την τακτική των «Δημοκρατικών» από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Μπάιντεν…

ΩΣ γνωστόν, από τη στιγμή της παραιτήσεως του Μπάιντεν οι επικοινωνιολόγοι της Κάμαλα Χάρις άλλαξαν στρατηγική και αντί να καταγγέλλουν τον Τράμπ, τον γελοιοποιούν. Εμφατικότατα, στο πρόσφατο συνέδριο των «Δημοκρατικών», τη στρατηγική αυτή υπηρέτησαν στις ομιλίες τους σχεδόν όλοι οι επιφανείς προσκεκλημένοι… Είναι μια στρατηγική γελοιοποίησης του αντιπάλου, που στοχεύει στο να τον αντιμετωπίσει σαν μια εξωπολιτική καρικατούρα!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες