ΛΑΡΙΣΑ

«Το πόρισμα για τη Κάρλα αφορούσε σε συγκεκριμένο χρόνο» – Γιατί έμεινε ανοιχτό το θυρόφραγμα – Τι λένε πηγές της εισαγγελίας

Το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου με το οποίο τέθηκε στο αρχείο μήνυση που είχε υποβάλλει στις 22 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, αφορούσε σε συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αναφέρουν πηγές της εισαγγελείας, με αφορμή την χθεσινή ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έκανε λόγω για δικαίωση ως προς την απόφαση της να κρατήσει ανοιχτό το θυρόφραγμα της Κάρλας.

Ποιός είναι λόγος που μπήκε στο αρχείο το πολισέλιδο πόρισμα σχετικά με την μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου στις 21/09/23.

Το πολυσέλιδο πόρισμα που ολοκληρώθηκε στις 03/02/2024 και βρήκε σύμφωνους τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας καθώς και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου αναφέρει ότι από την διαδικασία δεν προεκύπτε τότε ότι θα μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα, καθώς δεν είχαν εντοπιστεί μολυσματικά στοιχεία που να αλλοιώνουν την ποιότητα των νερών του Παγασητικού και δεδομένου ότι έπρεπε να εκτονωθεί το πλημμμυρικό φαινόμενο γύρω από τη Λίμνη Κάρλα. Αφορά δε δειγματολογικό έλεγχο που έγινε το διάστημα των επτά ημερών 04/10/2023 έως 10/10/2023. «Το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθούσε τον νόμο» ανέφεραν χαρακτηρστικά εισαγγελικές πηγές αλλά έγινε με βάση την μελέτη περιβαντολλογικών όρων που υπήρχαν τότε. Εάν έπρεπε να παραμείνει ανοιχτό κατά την μετά διάρκεια ή αν κόποιος έπρεπε να παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων δεν το αποφασίζει ο εισαγγελέας αλλά οι αρμόδιες Αρχές. Την δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο και έπρεπε παραμείνει ανοιχτό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δειγματοληψίες που έδειξαν ότι τα νερά από την Κάρλα που εισέρχονταν στον Παγασητικό ήταν καθαρά, έγιναν στο διάστημα 4 έως 10 Οκτωβρίου και με βάση αυτά κρίθηκε ότι δεν επηρεαζόταν τα νερά του Παγασητικού από το άνοιγμα του θυροφράγματος που κρίθηκε αναγκαίο για την εκτόνωση του πλημμυρικού φαινομένου.

Το πόρισμα εκδόθηκε αρχές Φεβρουαρίου και καμία σχέση δεν έχει με το σημερινό φαινόμενο με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που πέρασαν στον Παγασητικό από το ανοιχτό θυρόφραγμα, ζήτημα το οποίο ερευνά η Εισαγγελία Βόλου στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε στην αρχή της εβδομάδας και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες