ΛΑΡΙΣΑ

Δήμος Τεμπών: Οινοτουριστική ημερίδα στη Ραψάνη (φωτό)

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Γιορτής Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 31 Αυγούστου, βιωματική οινοτουριστική ημερίδα, που περιείχε συνδυασμό ενημέρωσης και γεύσης με θέμα: “Μιλώντας για Οινοτουριστικές Εμπειρίες”.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η ΑΕΝΟΛ Α.Ε. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Τεμπών στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στη Ραψάνη.

Η παρουσία τόσο εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο Χημικών, Οινολόγων, Τοπικών Οινοπαραγωγών και ευρύ κοινού, δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις επιστημονικές παρουσιάσεις θεμάτων που αγγίζουν καθημερινά και επαγγελματικά θέματα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος CLLD LEADER της ΑΕΝΟΛ ΑΕ. κα Ανδριάνα Κομήτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Ραψάνης κ. Στέλιος Παζάρας ο Πρόεδρος της ΕΝΟΑΘΕ κ. Γιώργος Λώλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ. κ. Γιώργος Κυριλλίδης, καθώς και μέλη της ΕΝΟΑΘΕ, στελέχη της ΑΕΝΟΛ ΑΕ., τοπικοί οινοπαραγωγοί και αρκετοί επισκέπτες και οινολάτρες.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε:

“Σας καλωσορίζω στην 16η Γιορτή Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό, τουριστικό πόλο έλξης αλλά και τρόπο ανάδειξης των πλούσιων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, με πρωταγωνιστή το κρασί.

Τόσο η τοπική Αρχή όσο και οι Σύλλογοι με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις, καταφέρνουν με τον καλύτερο τρόπο να προβάλουν την ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Ραψάνης, ενώ τα φώτα σήμερα στέφονται στο ξακουστό Π.Ο.Π. ραψανιώτικο κρασί, που είναι γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Οι Ραψανιώτες εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες και έχοντας αγάπη, μεράκι και με σκληρή δουλειά, κατόρθωσαν δικαίως να καταστήσουν την περιοχή της Ραψάνης μία από τις πιο ονομαστές οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα.

Για να διατηρηθεί όμως, αυτή η αγάπη και το μεράκι και για να συνεχίσει να υπάρχει μέλλον στην καλλιέργεια του Αμπελιού, απαιτείται ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία, με πολύπλευρη πολιτική κινήτρων και ενθάρρυνσης των νέων παραγωγών, της νέας γενιάς που θέλει να ασχοληθεί με το αμπέλι και το κρασί, που θέλει να μείνει στον τόπο μας και να δημιουργήσει, αλλά χρειάζεται και τη στήριξη της Πολιτείας, ώστε να έχει την οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσει. Στο πλαίσιο αυτό, με την σημερινή εσπερίδα προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχής της Ραψάνης και των τοπικών οινοποιείων, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερη επισκεψιμότητα και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός. Στο Δήμο Τεμπών διαθέτουμε επισκέψιμα οινοποιεία, πιστοποιημένα από το Υπουργείο Τουρισμού, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να ξεναγηθεί στους αμπελώνες του φημισμένου ΠΟΠ οίνου της Ραψάνης. Εδώ συνδέονται τα εξαιρετικά τοπικά προιόντα, τα οποία συνδυάζονται εκπληκτικά με τις μοναδικές ποικιλίες του κρασιού.

Ως δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να στηρίζουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε, ώστε να καλυτερεύσουμε τη ζωή των ανθρώπων μας στην ευλογημένη Τεμπών Γη. Να συγχαρώ λοιπόν, θερμά τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου μας, την Δημοτική Κοινότητα Ραψάνης, τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, καθώς και την Α.Ε.Ν.Ο.Λ. Α.Ε., των οποίων η δημιουργική συνεργασία οδηγεί σε ακόμα μια επιτυχημένη εσπερίδα που, είμαι σίγουρος , ότι θα μας ικανοποιήσει όλους”.

Τους κύριους ομιλητές παρουσίασε η συντονίστρια κα Σεβαστή Μπασδέκη, η οποία αναφέρθηκε στο σχέδιο συνεργασίας «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ», του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, Υπομέτρο 19.3.

Ακολούθησε εισήγηση του κ. Θάνου Καραθάνου, μέλους ΔΣ της ΕΝΟΑΘΕ με θέμα την «Βιώσιμη ανάπτυξη του Οινοτουρισµού στην ΠΕ Λάρισας», ενώ ο Sommelier Κώστας Προβατάς DipWSET, συζήτησε με τον Γιώργο Χρυσοχόο, οινοποιό της Ραψάνης για τις ιστορίες των τοπικών οίνων και την καλλιέργεια των αμπελιών της περιοχής.

Η βραδιά τελείωσε με παρουσίαση και γευστική δοκιμή των ποικιλιών του κρασιού ΠΟΠ Ραψάνης από τον κ. Προβατά, συνοδευόμενα από τοπικά εδέσματα.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη Ραψάνη το διήμερο 30 και 31 Αυγούστου δε πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες