ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μητσοτάκης από Νίκαια Λάρισας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας: Τα τρία επίπεδα των έργων (φωτο – βίντεο)

Για συγκρατημένη αισιοδοξία με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση της Θεσσαλίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την πρωτοφανή κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου, μιλώντας σε εκδήλωση από το Δημαρχείο της Νίκαιας Λάρισας, όπου βρέθηκε σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας, με σκοπό να παρουσιάσει τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό για τη Θεσσαλία, από κοινού με τον περιφερειάρχη, κ. Δημήτρη Κουρέτα, κάνοντας λόγο για τέσσερα μεγάλα έργα που αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα και αφορούν στα φράγματα σε Πύλη, Μουζάκι και Ενιπέα και τα έργα στη λίμνη Κάρλα.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της παρουσίασης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Λάρισας, κ. Μαρία Γαλλιού, οι δήμαρχοι των Δήμων της Λάρισας, αλλά και ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, όπως και μέλη της ΔΕΠ Ν.Δ. Λάρισας.

Τα υλοποιημένα ως στιγμής έργα, τα φράγματα και η διαχείριση των υδάτων 

Ο Δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Θανάσης Νασιακόπουλος παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επιλογή του χώρου, καλωσορίζοντας το κυβερνητικό κλιμάκιο, τους βουλευτές και τους παρευρισκομένους, ενώ, τόνισε πως «η ΚΑΠ που δόθηκε επιπλέον, έγινε με άλλον τρόπο διανομής, υπολογίζοντας του μικρούς Δήμους. Η βοήθεια που ήρθε σε μικρούς Δήμους είναι από 30% μέχρι 90%». Όπως τόνισε ο ίδιος, ο Δήμος Κιλελέρ έχει ίσως υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, λόγω της Κάρλας και των χειμάρρων, τα οποία άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή. «Χάρη στην άριστη συνεργασία με τον κ. Τριαντόπουλο καταφέραμε τα υπόλοιπα καλλιεργήσιμα στρέμματα να καλλιεργηθούν. Περιμένω πως άμεσα θα προχωρήσει και η αποκατάσταση των ρεμάτων. Πιστεύουμε ότι θα προβλεφθούν έργα ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή στη Θεσσαλία», πρόσθεσε ο κ. Νασιακόπουλος.

Ο συντονιστής της παρουσίασης, κ. Σκέρτσος σημείωσε πως «από τη στιγμή που συνέβη η καταστροφή, βρεθήκαμε όλοι στο πεδίο», ενώ αναφέρθηκε στα ποσά που έχουν προβλεφθεί για τις αποκαταστάσεις των ζημιών: 250 εκ. ευρώ άμεσης κρατικής αρωγής σε 50 χιλιάδες συμπολίτες μας, 320 εκ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 240 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για τα πρώτα έργα ανάταξης, δηλώνοντας πως «ταυτόχρονα έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι δυνατοί διαθέσιμοι πόροι. Έχουμε υπολογίσει ότι η ανασυγκρότηση θα απαιτήσει από 3 έως 3,5 δις ευρώ. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Αν είχαμε καλύτερη διαχείρηση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, ένα μεγάλο μέσος της καταστροφής θα είχε προβλεφθεί»

Ο CEO της ολλανδικής εταιρείας HVA International, κ. Γκουζούρης, από την οποία εκπονήθηκε και το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, έκανε έπειτα μια σύνοψη των όσων κατέγραψαν οι μελέτες της εταιρείας, σημειώνοντας πως «είδαμε τεράστιας έκτασης καταστροφές, στην ευρωπαϊκή επικράτεια δεν υπήρχε αντίστοιχο φαινόμενο. Δημιουργούμε αν θέλετε ένα manual διαχείρισης τέτοιων κρίσεων. Προχωρήσαμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, προσεγγίσαμε ολόκληρο το υδατικό σύστημα ως ένα εννιαίο πράγμα». Ο ίδιος στάθηκε στο ζήτημα της λειψυδρίας, όπως και στον σχεδιασμό του ΟΔΥΘ και τον σχεδιασμό των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. «Ήταν καταπληκτικό αυτό που έγινε, αλλά χάρη στη συνδρομή που είχαμε από όλες τις πλευρές, “κόβαμε” δρόμο».

Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας περιέγραψε έπειτα κάποια από τα έργα που περιλαμβάνει το σχέδιο, τονίζοντας εκ νέου ότι η προσέγγισή τους παραμένει ολιστική, με το σκεπτικό να αφορά σε μια γενικευμένη προετοιμασία και διαδικασία πρόληψης, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε δέκα έως δώδεκα μήνες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημητρης Κουρετας με τη σειρά του αναφέρθηκε στα υλοποιημένα έως τώρα έργα, σημειώνοντας πως «υποβάλαμε στις αρχές Απριλίου ένα σχέδιο που περιελάμβανε τη συνεργασία πάνω από ογδόντα ατόμων, υπηρεσιακών παραγόντων, υπουργών», ο οποίος στην Π.Ε. Λάρισας αφορά στον καθαρισμό και την αποκατάσταση ρεμάτων σε όλους τους Δήμους όπως επίσης και μελέτες του θέματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε την επικαιροποίηση των έργων αναβάθμισης και προστασίας της Θεσσαλίας, «με το οποίο θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα την προστασία από φυσικές καταστροφές και θα πετύχουμε», αναφέροντας μεταξύ άλλων την πρόβλεψη για δημιουργία ταμιευτήρα στην περιοχή του Αγιοκάμπου, με χρόνο ολοκλήρωσης τους σαράντα μήνες.

Σχετικά με το φράγμα του Ενιππέα έχει προχωρήσει η πρώτη φάση, υπάρχουν τρεις οικονομικές προσφορές, χωρίς όμως περιβαλλοντική μελέτη, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες διεργασίες από ειδικούς συμβούλους. «Ούτως η άλλως το έργο αυτό έχει περίοδο κατασκευής την τετραετία. Έχουμε δεσμευτεί για την εξαιρετική συνεργασία, ώστε να καταλήξουμε από κοινού στις παρεμβάσεις όσον αφορά σε γέφυρες, ασφαλτικά, σχολικές μονάδες και οδικό δίκτυο».

«Έχουμε καταλήξει σε τέσσερα πακέτα έργων όσον αφορά το οδικό δίκτυο», ανέφερε έπειτα, κάνοντας πρόβλεψη και για έργα μέχρι την περιοχή της Εύβοιας. «Για αυτά τα έργα θα έχουμε ανάδοχο, βρέθηκαν οι αναγκαίοι πόροι».

Όσον αφορά τις τριάντα τρεις πληγείσες σχολικές μονάδες της Περιφέρειας, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για μια «γενναιόδωρη παρέμβαση» της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. «Στο σύνολο αυτών των σχολείων, οι ταχύτητες με τις οποίες εργάζονται ντόπιοι συμπολίτες μας είναι μεγαλύτερα από την εκτίμησή μας, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να ανοίξουν πολύ πιο γρήγορα από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, πραγματεύτηκε έπειτα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αρδευτικών εκμεταλλεύσεων. Διαπίστωσε μια ανισοκατανομή στην εκμετάλλευση των πόρων, καθώς το ότι τα υπόγεια συστήματα υφίστανται μια τεράστια αντλητική καταπόνηση. «Για πρώτη φορά όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι γίνεται ένας ολιστικός σχεδιασμός και βεβαίως με την ίδρυση του ΟΔΥΘ θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση», τόνισε ο υπουργός. «Μια ανάγκη που έχει καταγράφει στο παρελθόν επιτέλους προχωρά».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για τα έργα ορεινής υδρονομίας, εξήγησε πως «οι δυνατότητες να επέμβουμε ψηλά στα βουνά είναι ίσως η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς». Οι πρώτες αναθέσεις υπολογίζονται μέσα στο 2025, με την υλοποίησής τους να μην ξεπερνά τα δυο χρόνια.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ένωσης Τραπεζών, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική, καθώς επισφραγίζει νέες πρωτοβουλίες και υποδομές και υποδηλώνει την ετοιμότητα του τραπεζικού κλάδου. «Οι τράπεζες έχουν ρόλο κλειδί στην πορεία της οικονομίας και ταυτόχρονα στέκονται αρωγοί σε δράσεις, που συνήθως δεν γνωρίζουμε», ενώ πρόσθεσε πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεσμεύτηκαν με τη δωρεά τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας στην υλοποίηση του κρατικού σχεδιασμού.

Ο πρωθυπουργός με το πέρας της παρουσίασης των προηγούμενων ομιλητών, τόνισε πως «έναν χρόνο μετά την καταστροφή έχουν γίνει πολλά. Πρώτα και πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ίδιους τους κατοίκους της Θεσσαλίας. Εργαστήκαμε, και εργαστήκαμε ώστε να ανατάξουμε προσωρινά αλλά και σε βάθος χρόνου τη Θεσσαλία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διαδικασία «πρωτοφανούς πολυπλοκότητας» και μίλησε για διαδικασίες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, ώστε «να μπορέσουμε επιτέλους να θέσουμε τις βάσεις για μια ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού».

Μητσοτάκης: Τα τρία επίπεδα των έργων

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την σειρά του, αναφέρθηκε σε τρία επίπεδα έργων, αυτά της Περιφέρειας, καθ’ υπόδειξη των ειδικών και της ολλανδικής εταιρείας, στα έργα ορεινής υδρονομίας τα οποία «μπορεί να μην δούμε ποτέ», καθώς βρίσκονται ψηλά στα βουνά, μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα και έχουν πολύ μεγάλο όφελος, καθώς και σε έργα που θα υλοποιηθούν με πόρους των ελληνικών τραπεζών.

«Είναι έργα στα οποία πιστεύουμε παρά πολύ και θα έχουν ένα μεγάλο αποτύπωμα. Η χώρα χρειάζεται περισσότερα φράγματα, όμως όταν τα φτιάχναμε πριν μια δεκαετία, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες είναι διαφορετικές από ό,τι είναι σήμερα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποχρέωση να μην ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή όσο αυτή του Ντάνιελ, αλλά και για την ανάγκη να θωρακιστεί η Θεσσαλία από το υδατικό πρόβλημα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλούμε νερό, όπως το σπαταλούμε τώρα. Θα πρέπει να προστατέψουμε τους υδάτινους πόρους με πολύ μεγαλύτερη μεθοδικότητα από ό,τι το έχουμε κάνει», υπογράμμισε.

«Δοκιμαστήκατε ήδη σε μια καταιγίδα και τα καταφέρατε πολύ καλά, αυτό θα είναι ένα οδηγός για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε ως εξής», τόνισε έπειτα ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών, ενώ δήλωσε πως «ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων θα στελεχωθεί και θα αποτελεί μια “προίκα” για την περιοχή»

Ως καταληκτικές παρατηρήσεις ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα έργα υποδομής θα πρέπει να κατασκευαστούν με άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας, ενώ τόνισε πως οι πόροι ανακατανεμήθηκαν και δεν προϋπήρχαν ως πλεόνασμα. «Είναι πολιτική η απόφαση το να θέσουμε ως προτεραιότητα τη Θεσσαλία, καθώς αυτό που έγινε με τον Daniel ήταν τόσο πρωτοφανές».

Αναφέρθηκε τέλος συμβολικά στην πρωτότοκη μείωση 17% των διοδίων του ΠΑΘΕ χάρη σε ένα
«όφελος που προέκυψε για το ελληνικό δημόσιο» 16 εκατομμυρίων ευρώ.«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στην τοπική κοινωνία».

“Του χρόνου από εδώ ακόμα πιο αισιόδοξοι…”

«Έχουμε βάλει κάποιες βάσεις, ξέρουμε πού είναι τα προβλήματα, έχουμε ακόμα πολλές πληγές να θεραπεύσουμε, αλλά ας κρατήσουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αν μας λέγατε έναν χρόνο πριν, όταν πετούσαμε πάνω από αυτή την πρωτοφανή καταστροφή, ότι σήμερα θα βρισκόμασταν εδώ που βρισκόμαστε -με τα πολλά προβλήματα- μάλλον θα μας χαρακτηρίζατε υπερβολικούς. Του χρόνου που θα ξαναβρεθούμε εδώ θα είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι», σημείωσε καταληκτικά ο πρωθυπουργός.

Οι διαμαρτυρόμενοι…

Από νωρίς το απόγευμα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν συγκεντρωμένες στο σημείο, με σκοπό να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια από το πλήθος των διαμαρτυρομένων.

Λίγο πριν την άφιξη του πρωθυπουργού, το πλήθος των διαμαρτυρομένων φώναξε συνθήματα αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα και ιδιαίτερα τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, την ακρίβεια και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ζητώντας αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες καλλιέργειές τους, αλλά και μέτρα προστασίας από τις καταστροφές.

Η διαμαρτυρία έλαβε τέλος λίγο μετά την άφιξη του πρωθυπουργού στη Νίκαια, χωρίς ευτυχώς, να σημειωθούν επεισόδια.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Ρεπορτάζ: Ζωή Μπουρουτζή: ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες