ΛΑΡΙΣΑ

«Σβήστε το στίγμα, μείνετε δυνατοί, μείνετε ενωμένοι»: Δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Λάρισας

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer Νομού Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.), με το σύνθημα “Σβήστε το στίγμα, μείνετε δυνατοί, μείνετε ενωμένοι.”, ξεκινά μια σειρά δράσεων για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer.

Ανταποκρινόμενη στην Έκθεση 2024 της ADI και την Έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής του Lancet για την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Alzheimer, η Ε.Ε.Ν.Α.Λ. εστιάζει την προσοχή της στην ενημέρωση, την πρόληψη, και την εξάλειψη του στίγματος και του φόβου που περιβάλλουν τη νόσο. Το στίγμα και ο φόβος αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, σύμφωνα με το 46% των ατόμων που ζουν με άνοια και των φροντιστών τους. Η απομάκρυνση του στίγματος από τον δημόσιο λόγο θα συμβάλει στην αποδοχή της νόσου, στην ενθάρρυνση και την ενδυνάμωση των ανθρώπων για διερεύνηση της κληρονομικότητας μέσω της εξέτασης του ApoE4, καθώς και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα, η νόσος Alzheimer, λόγω της πολυπαραγοντικής της φύσης, μπορεί μελλοντικά να προληφθεί σε ποσοστό 45%, εάν μειωθούν ή εκλείψουν οι ακόλουθοι 14 παράγοντες κινδύνου: διαβήτης, υψηλή LDL χοληστερόλη, παχυσαρκία, τραυματική εγκεφαλική βλάβη, σωματική αδράνεια, υπέρταση, περιβαλλοντική ρύπανση, κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη, κάπνισμα, απώλεια ακοής, απώλεια όρασης, υπερβολική χρήση αλκοόλ, και χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου πρέπει να αρχίζει έγκαιρα, όχι μόνο από την ενήλικη ζωή, αλλά και από την παιδική ηλικία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με ευθύνη και ενσυναίσθηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε.Ν.Α.Λ. θα συνεχίσει τον αγώνα της με πολυθεματικές δράσεις, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά.

«Μείνετε δυνατοί, μείνετε ενωμένοι, και ας σβήσουμε το στίγμα της νόσου Alzheimer» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες