ΛΑΡΙΣΑ

Eκπαιδευτικοί του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας ενισχύουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα μέσω προγραμμάτων κατάρτισης (φωτό)

Εκπαιδευτικοί του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας ολοκλήρωσαν πρόσφατα με επιτυχία ένα ακόμη επιμορφωτικό πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης, που σχεδιάστηκε από τον πιστοποιημένο εκπαιδευτικό οργανισμό «Europass Teacher Academy», για να ενισχύσει τις στρατηγικές διδασκαλίας τους, με έμφαση στις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα «The 4Cs: Communication, Collaboration, Critical thinking & Creativity in Schools» ήταν επικεντρωμένο σε όλους τους τρόπους με τους οποίους καθένα από τα τέσσερα «C», δηλαδή η Επικοινωνία, η Συνεργασία, η Δημιουργικότητα και η Κριτική Σκέψη μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα περιβάλλον μάθησης, μέσω πράξης (περιβάλλον ενεργό και διαδραστικό).

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 31 Aυγούστου, στη Φλωρεντία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Εφαρμόζοντας μεθοδολογίες αιχμής, το πρόγραμμα «the 4C’s» κάλυψε βασικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τον ψηφιακό γραμματισμό, την επικοινωνία, την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα, προετοιμάζοντας τους εκπαιδευτικούς για την επιστροφή τους στις τάξεις. Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η εμβάθυνση στην κατανόηση της μαθητοκεντρικής μάθησης και του παιδαγωγικού πλαισίου που υποστηρίζουν τα «4Cs».

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ένα εντατικό πρόγραμμα επιμόρφωσης: Αρχικά, διερεύνησαν συνεργατικές δομές μάθησης και τεχνικές ομαδικής εργασίας, μαθαίνοντας πώς να διαμορφώσουν ένα συνεργατικό περιβάλλον τάξης, το οποίο θα ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την ομαδική εργασία των μαθητών. Δόθηκε, επίσης, έμφαση σε στρατηγικές για την τόνωση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας μεταξύ των μαθητών, εξοπλίζοντας τους εκπαιδευτικούς κατάλληλα, ώστε να καλλιεργήσουν αυτές τις κρίσιμες δεξιότητες στις τάξεις τους.

Παράλληλα, η υλοποίηση του προγράμματος έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, εξερεύνησαν εμβληματικά ορόσημα όπως το Μουσείο Uffizi, τον Καθεδρικό Ναό Santa Maria del Fiore (Duomo), το Palazzo Vecchio, το Palazzo Pitti, τη Santa Maria Novella και άλλα περίφημα κέντρα πολιτισμού, τα οποία δικαίως αποδίδουν στη Φλωρεντία τον χαρακτηρισμό «γενέτειρα της Αναγέννησης».

Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση Πιστοποιητικού Παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς αλλά και με μία ομαδική εξόρμηση, η οποία εξελίχθηκε σε ταξίδι γευσιγνωσίας, σε δύο αμπελώνες – οινοποιεία, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, αφενός να θαυμάσουν τις ομορφιές της Τοσκάνης και, αφετέρου, να γευτούν τα περίφημα προϊόντα της αλλά και να αλληλεπιδράσουν σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον.

Με την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις νέες γνώσεις και εμπειρίες τους με τους συναδέλφους και τους μαθητές τους. Αυτή η επιμόρφωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευση του Πειραματικού Λυκείου να παρέχει την υψηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης και να προετοιμάζει τους μαθητές του για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του 21ου αιώνα.

Στην κινητικότητα του προγράμματος συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Κουκότσικα Παρασκευή ΠΕ01, Καραλοπούλου Αθηνά ΠΕ02, Δαλαμήτρα Στεργιανή ΠΕ02 και Νασιάρα Ευανθία ΠΕ02.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες