ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Επαγγελματίες της Μαγνησίας εκτός «χάρτη» αποζημιώσεων λόγω λάθους

Ολόκληρες περιοχές βγήκαν από τον χάρτη παρόλο που «πνίγηκαν» από τον Daniel και δεν έλαβαν ούτε ευρώ από… λάθος ή αβλεψία, που δεν έχει διορθωθεί

«Συγγνώμη, λάθος…» η απάντηση που άκουσαν επαγγελματίες της Μαγνησίας, οι επιχειρήσεις των οποίων «χτυπήθηκαν» πέρυσι από τον Daniel με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην μπορούν να λειτουργήσουν επειδή δεν υπήρχαν δρόμοι πρόσβασης, νερό, ρεύμα ή τηλεπικοινωνία κι όμως δεν αποζημιώνονται ούτε με ένα ευρώ για την απώλεια εισοδήματός τους. Από τον «χάρτη» που συντάχθηκε από το Επιμελητήριο Μαγνησίας για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να μην μπορούν να δουλέψουν, εξαιρέθηκαν ολόκληρες περιοχές και επαγγελματίες «έμειναν στον άσσο» όταν συνάδελφοί τους διπλανών περιοχών έχουν ήδη αποζημιωθεί…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, επαγγελματίες δεν κατέγραψαν μόνο κτιριακές ζημιές στις επιχειρήσεις τους, όταν όγκοι νερού και φερτών υλικών ισοπέδωναν τα πάντα στο πέρασμά τους. Υπήρξαν επιχειρήσεις που μπορεί να μην επλήγησαν, αλλά δεν μπορούσαν να δουλέψουν, καθώς εξαιτίας των πλημμυρών, είτε είχαν καταρρεύσει δρόμοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση, είτε δεν είχαν νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Για την απώλεια εισοδήματος, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα αποζημίωνε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης υπογράφτηκε στις 22 Μαΐου και η προθεσμία για τις επιχειρήσεις έτρεξε από 30 Μαΐου έως 4 Ιουλίου, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στο ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν ήταν όμως όλοι δικαιούχοι….

Μισός… ο χάρτης

Για την αποζημίωση των επαγγελματιών, το Υπουργείο ζήτησε «χάρτη» με τις πληγείσες περιοχές από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, που ανέλαβε να τον συντάξει. Από τον συγκεκριμένο χάρτη εξαιρέθηκαν περιοχές και επαγγελματίες δεν μπόρεσαν καν να κάνουν αιτήσεις.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ελαιοτριβείου στη Λύρη, μια περιοχή που έμεινε εκτός χάρτη αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νοτίου Πηλίου «Η ΣΗΠΙΑΣ» και ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου – τυποποιητηρίου στη Λύρη, Γιάννη Κωνσταντινάκη, ο ίδιος απορρίφθηκε από το πρόγραμμα όταν κατέθεσε αίτηση αποζημίωσης, επειδή η περιοχή δεν ήταν ενταγμένη στη λίστα των πληγεισών περιοχών που παρέδωσε το Επιμελητήριο.

Μέσω του λογιστή του κατέθεσε αίτηση στο πρόγραμμα. «Απορριπτέα» η απάντηση που πήρε για την αίτησή του, με τον ίδιο να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να μάθει τον λόγο της απόρριψης.

«Στις περιοχές που αποζημιώθηκαν είναι ο Κατηγιώργης, το Προμύρι, ο Πλατανιάς, κατά έναν περίεργο λόγο όμως απουσιάζει η Λύρη. Όταν ενημέρωσα τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μου είπε «συγγνώμη… λάθος» και ότι θα γινόταν προσπάθεια να διορθωθεί. Εκτοτε δεν έχω κανένα νεότερο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινάκης.

Δεν έλαβαν ούτε ευρώ

Μέσω του προγράμματος οι επαγγελματίες μπορούσαν να λάβουν αποζημιώσεις από 500 έως 7.000 ευρώ ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους για το έτος 2022. Επαγγελματίες σε διπλανά χωριά αποζημιώθηκαν, ο κ. Κωνσταντινάκης όμως, δεν έχει δει ούτε ευρώ εξαιτίας του… λάθους που έγινε.

«Προσπαθώ επί ενάμιση μήνα να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και είναι άφαντος. Είμαστε αιμοδότες στο Επιμελητήριο και δεν μας προσφέρει τίποτα», δήλωσε αγανακτισμένος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Δεν έκανα τζίρο ούτε ευρώ γιατί δεν είχα ούτε δρόμο, ούτε νερό ούτε τηλεπικοινωνίες. Και δεν μπορώ να λάβω ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Το αίτημα απορρίφθηκε. Κατέθεσα ένσταση μέσω του λογιστή μου και είναι προς πιθανή αξιολόγηση», αναφέρει ο ίδιος.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση επαγγελματία που έχασε τη δυνατότητα να αποζημιωθεί. Εκτός της λίστας βρέθηκαν Αγριά, Αλυκές, Άνω και Κάτω Λεχώνια, Πλατανίδια του Δήμου Βόλου, Καλά Νερά, Κορώπη, Γατζέα, Μηλιές του Δήμου Νοτίου Πηλίου, Αμαλιάπολη, Πτελεός του Δήμου Αλμυρού.

Εκλεισε το πρόγραμμα χωρίς διορθώσεις

«Απευθυνθήκαμε σε συλλόγους και πρωτοβάθμια σωματεία για να συντάξουμε τον χάρτη με τις πληγείσες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Από λάθος ή αβλεψία, κάποιες περιοχές έμειναν εκτός», αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο υποβλήθηκε αίτημα για να διορθωθεί ο χάρτης και να ενταχθούν κι άλλες περιοχές, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε και το πρόγραμμα έκλεισε.

Χθες, μετά την επικοινωνία που είχε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο κ. Μπασδάνης, κι ενώ βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ήρθε σε συνεννόηση με ομολόγους του Επιμελητηρίων, προκειμένου ως πρόεδρος του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Θεσσαλίας να καταθέσει αίτημα για το άνοιγμα νέου κύκλου προσκλήσεων, προκειμένου, όπως είπε, να ενταχθούν και περιοχές που εξαιρέθηκαν.

«Πιέζει» ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

Για τη διόρθωση του λάθους, πιέζει από τον περασμένο Μάιο, ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος.

Είχε συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα για την ένταξη επιχειρήσεων της Μαγνησίας σε χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου, με αφορμή την υπογραφή της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, που αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Ο κ. Μπουκώρος είχε επισημάνει στον υπουργό Ανάπτυξης ότι δεν συμπεριλαμβάνονται ή από λάθος έχουν εξαιρεθεί σημαντικές πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε τον Κ. Σκρέκα ότι εκτός της λίστας βρίσκονται: Αγριά, Αλυκές, Άνω και Κάτω Λεχώνια, Πλατανίδια του Δήμου Βόλου, Καλά Νερά, Κορώπη, Γατζέα, Μηλιές του Δήμου Νοτίου Πηλίου, Αμαλιάπολη, Πτελεός του Δήμου Αλμυρού.

«Πρόκειται για περιοχές», όπως είχε ο βουλευτής, «που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τη συγκεκριμένη θεομηνία. Είναι βέβαιο πως για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των πληγέντων απαιτείται και δεύτερη πρόσκληση».

Εγινε αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου και πλέον ο κ. Μπουκώρος είναι σε επαφή με τον νέο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι περιοχές που έχουν εξαντληθεί.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες