ΛΑΡΙΣΑ

Καπετάνος: ”Οι εξαγγελίες στην ΔΕΘ δείχνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει”

Στο μισό, η τεκμαρτή φορολόγηση σε καταστήματα στα χωριά έως 1.500 κατοίκους

Με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εξαγγελία των νέων μέτρων από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ αποτελεί ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της να στηρίξει την ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο παγκόσμιων προκλήσεων, οικονομικών και γεωπολιτικών.

Οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, όπως οι φοροελαφρύνσεις, οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η πράσινη ανάπτυξη, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, δίνουν έμφαση στην πραγματική ανάγκη των πολιτών για στήριξη και προοπτική. Ειδικά για την περιφέρεια Θεσσαλίας, τα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ευημερία της περιοχής μας.

Αναλυτικότερα οι 3 βασικοί άξονες των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι οι ακόλουθες:

1) Μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων υπέρ των μισθωτών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των συνταξιούχων και όλων των ένστολων. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (0,5% για εργαζόμενους και 0,5% για εργοδότες).
Για ακόμα μία χρονιά θα αυξηθούν οι συντάξεις, κατά 2,2% έως 2,5%, ενώ οι συνταξιούχοι που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά θα λάβουν τον Δεκέμβριο επίδομα έως 200 ευρώ. Στα μέτρα τόνωσης των εισοδημάτων περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, που συμπαρασύρει ανοδικά επιδόματα, ενώ από την άνοιξη σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους ένστολους καθώς αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική).

2) Μέτρα για την υγεία και παιδεία. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι 37.000 απογευματινά χειρουργεία θα γίνουν δωρεάν, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ιατρών του ΕΣΥ και των μονάδων υγείας της περιφέρειας.
Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
Επίσης, το πρόσθετο κίνητρο σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές σε άγονες και προβληματικές περιοχές θα φτάνει μέχρι και 600 ευρώ τον μήνα (έως 7.200 ευρώ ετησίως).
Στο πεδίο της Παιδείας, πρωτοποριακό είναι το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων, προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ,επιπλέον των ιδιωτικών χορηγιών.

3) Βελτιώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, λύσεις για αγρότες. Σημαντική είναι η πλήρης κατάργηση του Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
Η κυβέρνηση προχώρησε και σε βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500.

Ταυτόχρονα, δίνεται οριστική λύση στους αγρότες με τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

Επίσης θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου.
Για πρώτη φορά τίθεται σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές οι επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, η οποία είναι ιδιαίτερα αποδοτική, στην επικράτεια.
Η Ελλάδα αλλάζει και προχωρά σταθερά και τολμηρά, μπροστά.».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις