ΛΑΡΙΣΑ

Διαμαρτύρονται αύριο οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης: «930 οικογένειες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία» (φωτό – βίντεο)

Σε μια σειρά αιτημάτων που δεν έχουν ικανοποιηθεί από τον περσινό Σεπτέμβριο με το σαρωτικό πέρασμα του Daniel αναφέρθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας για τις ανάγκες της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία του οικισμού, ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες.

Όπως σημείωσε ο κ. Τάσος Τσιαπλές, εκ μέρους της Επιτροπής, «η φιέστα που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός από κοινού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, πριν λίγες ημέρες στη Νίκαια και σε άλλα μέρη της Θεσσαλίας, αποσκοπούσαν να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα, ότι τάχα λύθηκαν τα περισσότερα προβλήματα και ότι είναι κοντά στους πλημμυροπαθείς.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ένα χρόνο μετά από τις πλημμύρες που έπληξαν με σφοδρότητα και τους δυο οικισμούς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιές και νέες), οι 930 πλημμυροπαθείς οικογένειες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία απο την κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας, κ. Τριαντόπουλος, εξακολουθεί να αποφεύγει να συναντήσει την Επιτροπή μας.

Εμείς δεν πνιγήκαμε απο μόνοι μας, αλλά εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, περιφέρειας και δήμων, που δεν σχεδίασαν και δεν κατασκεύασαν ένα σύνολο αντιπλημμυρικών έργων και δεν συντήρησαν τα υπάρχοντα στην Θεσσαλία. Τόσο στη διάρκεια της πλημμύρας, όσο και όλους αυτούς τους μήνες, μας έχουν ξεχασμένους.

H κυβέρνηση έκρινε αυθαίρετα ως πλημμυροπαθείς, μόνο τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των ισογείων διαμερισμάτων, περίπου 300, δίνοντας ως αποζημίωση για την οικοσκευή, απο 1.200 έως 6.600 ευρώ και αυτά όχι σε όλους, ενώ οι ζημιές είναι μέχρι και πενταπλάσιες σε αξία, αφού στην μεγάλη πλειοψηφία των ισογείων, καταστράφηκε και πετάχθηκε το σύνολο της οικοσκευής, χώρια οι ζημιές σε τοίχους, πόρτες, ηλεκτρολογικά, κ.α.

Απέκλεισε όμως ετσιθελικά, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλάδων ευρώ.

Δεν ικανοποίησαν το δίκαιο αίτημα μας για 100% αποζημίωση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Αντίστοιχα για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων που έπαθαν ζημιά.

Δεν ικανοποίησαν το αίτημα μας για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, για κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Ούτε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, για αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα διαμερίσματα στην ΔΥΠΑ.

Δεν ικανοποίησαν το αίτημά μας για την πραγματοποίηση ελέγχων για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών.

Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), δεν έχει αποκαταστήσει ακόμα τον βρεφονηπιακό σταθμό των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης και τώρα λέει ότι θα λειτουργήσει το 2025!

Αρκετοί κάτοικοι ισογείων σπιτιών δεν έχουν επιστρέψει σ’ αυτά, γιατί δεν μπορούν να τα αποκαταστήσουν με τα ψίχουλα που πήραν και σε πολλούς που νοικιάζουν αλλού σπίτι, δεν δόθηκε μέρος ή και το σύνολο της επιδότησης ενοικίου.

Και τώρα ξεδιάντροπα προκαλούν τους πλημμηροπαθείς ότι θα φτιάξουν κοινωνικές κατοικίες με φθηνό ενοίκιο. Πρόκειται για μια απάτη και σκάνδαλο.

Γιατί αυτές δεν θα είναι κοινωνικές, αλλά ιδιωτικές. Δεν θα τις κάνει η ΔΥΠΑ, αλλά με ΣΔΙΤ διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες, στις οποίες θα δωθούν τζάμπα οικόπεδα του πρώην ΟΕΚ, που είναι αποκλειστικά περιουσία των εργαζομένων και προορίζονταν για κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών. Οι κατασκευαστικές εταιρείες στα οικόπεδα αυτά, θα κάνουν έναν αριθμό κατοικιών που θα ενοικιασθούν απο την ΔΥΠΑ με χαμηλότερο ενοίκιο σε πλημμυροπαθείς, ένα άλλο μέρος κατοικίες που θα τις εκμεταλεύονται αυτές οι εταιρείες για πώληση ή ενοικίαση και ένα μέρος θα γίνιονται άλλες εμπορικές κατασκευές που θα εκμεταλλεύονται αυτές οι εταιρείες.

Αυτό το άθλιο σχέδιο, πρέπει να συνατήσει την πλήρη αντίδραση των εργαζομένων, γιατί πρόκειται για αρπαγή της περιουσίας τους και εκμετάλευσή της απο ιδιωτικές εταιρείες.

Η δημοτική αρχή Λαρισαίων δεν έχει αποκαταστήσει ακόμα τα θυροφράγματα των αγωγών των ομβρίων, τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, τα κενά καταστήματα, το κλειστό γυμναστήριο των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.

Αρνήθηκε να απαλλάξει όλους τους κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες–ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων που πλημμύρισαν, απο τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τα ανταποδοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, περιορίζοντας τον αριθμό μόνο στους ιδιοκτήτες ισογείων.

Δηλώνει αναρμόδια για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης απο τα αναχώματα του Πηνειού.

Δεν έχει απαντήσει ακόμα τι απέγιναν τα 30.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό υπέρ των πλημμυροπαθών.

Η δε, περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας δεν πραγματοποίησε όπως είχε υποσχεθεί τους ελέγχους του υπεδάφους για την στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Δεν έχει προχωρήσει σε οριστικές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση των αναχωμάτων του Πηνειού στις Εργατικές Κατοικίες και γενικότερα.

Ούτε στην αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου των Εργατικών Κατοικιών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, όπως υποσχέθηκε.

Εμείς δηλώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τον εμπαιγμό και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Δεν αποδεχόμαστε ότι η αποζημίωσή μας, η αποκατάστασή μας, η προστασία μας απο τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τους σεισμούς, είναι κόστος και ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Γιατί την ώρα που μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να μας αποζημιώσουν πλήρως όλους τους πλημμυροπαθείς, μοιράζουν πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ απο τον κρατικό προυπολογισμό, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους.

Δίνουν έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς σκοπούς του, στέλνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χρήμα και όπλα στο Ζελένσκι για να συνεχίζεται το μακελειό, φρεγάτες και στρατό στην Ερυθρά Θάλασσα για τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε: 

  • Να αποζημιωθούμε όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για την καταστραμένη οικοσκευή, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο για την επισκευή των σπιτιών, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πλημμυροπαθείς.
  • Αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, δίχως προσαύξηση.
  • Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο.
  • Πλήρη κάλυψη του ενοικίου απο το κράτος, όσων πλημμυροπαθών δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
  • Να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές ισογείων διαμερισμάτων, είτε υπογείων που πλημμύρισαν, απο τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαρισμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο για 2 χρόνια.
  • Να γίνουν άμεσα έλεγχοι για την στατικότητα των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση και να επαναλειτουργήσει, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό ο βρεφονηπιακός σταθμός στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα οι καταστραμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, το κλειστό γυμναστήριο, όπως και τα κενά καταστήματα στους δυο οικισμούς.
  • Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος και η ενίσχυση των αναχωμάτων της κοίτης του Πηνειού, στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών. Να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών ομβρίων. Τώρα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Για αυτό η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, καλεί όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους, να δώσουν αύριο Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ, το παρών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας εδώ στην πλατεία του οικισμού.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες