ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κουρέτας για πανώλη: Το τελευταίο θετικό δείγμα ήταν πριν 15 μέρες, απελευθερώνεται το σύστημα (φωτο – βίντεο)

Δημοσιεύματα τις τελευταίες ώρες έκαναν λόγο για νέα κρούσματα πανώλης στην περιοχή της Λάρισας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, ωστόσο να υπογραμμίζει σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας πως το τελευταίο θετικό δείγμα ήταν πριν 15 ημέρες και ότι πολύ σύντομα θα απελευθερωθεί το σύστημα.

Ειδικότερα σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 1655 εκτροφές σε όλη τη Θεσσαλία και έχουν ιχνηλατηθεί 630.000 ζώα, δηλαδή περίπου το 1/3 του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας. Έγιναν δειγματοληψίες σε 6500 ζώα και ελήφθησαν 25.000 δείγματα. Οι θετικές εκτροφές τον τελευταίο μήνα ήταν τρεις εκμεταλλεύσεις. Το τελευταίο θετικό δείγμα ήταν πριν 15 μέρες, επομένως αν πάμε έτσι πιστεύω πως πολύ σύντομα θα απελευθερώσουμε το σύστημα.Παίρνουμε χιλιάδες δείγματα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να καλύψουμε την επιχείρηση παντού και μην έχουμε κενά και αυτό έχει μεγάλη σημασία».

Αναλύοντας τις λεπτομέρειες οι ειδικοί, και συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σταυρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, η Διευθύντρια στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο κ. Αθανασία Στουρνάρα, και ο Αθανάσιος Κωνσταντινίδης Διευθυντής Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια, ανέφεραν ότι όλες οι ενέργειες έγιναν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να έχει εξαλειφθεί σχεδόν το πρόβλημα της πανώλης των αιγοπροβάτων σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.

Αναλυτικότερα, ο έκανε λόγο ο επιστημονικός υπεύθυνος, κ. Γιώργος Βαλιάκος, έκανε λόγο για μία μέθοδο άμεσης εξέτασης των δειγμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και χωρίς «καμία “έκπτωση” στην ποιότητα των εξετάσεων»  ενώ τόνισε στην ανάγκη να υπάρχει 100% βεβαιότητα για τα αποτελέσματα, μέσω επαλήθευσης από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς στην Αθήνα.

Ως κάτι πρωτόγνωρο χαρακτήρισε τις κινήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Αν. Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Σταυρίδης, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, να «καθαρίσει πολύ γρήγορα η περιοχή».

Για τους κτηνιάτρους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη κατά της νόσου μίλησε τέλος ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιος Κωνσταντινίδης. «Διαχειριζόμαστε καθημερινά την πανώλη με δέκα συνεργεία έξω στο πεδίο. Καθημερινά στέλνονται στο εργαστήριο δείγματα από 70-100 ζώα. Τα αποτελέσματα τα παίρνουμε στο 24ωρο, επομένως έχουμε άμεση αντίληψη του τι συμβαίνει στις ζώνες κάθε στιγμή. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει να ελέγχουμε τρίτη και τέταρτη φορά τις ζώνες επιτήρησης, προκείμενου να εξασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε και τις περιόδους επώασης και δεν θα μας ξεφύγει κάτι».

Φωτο/Βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες